REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors vasara jau į pabaigą, tačiau geri orai vis dar lepina. Jei skubėsite prie vandens telkinių pasimėgauti maudynėmis ir planuosite praleisti laiką, šokinėdami nuo tiltelių, turėtumėte būti itin atsargūs.

Nors vasara jau į pabaigą, tačiau geri orai vis dar lepina. Jei skubėsite prie vandens telkinių pasimėgauti maudynėmis ir planuosite praleisti laiką, šokinėdami nuo tiltelių, turėtumėte būti itin atsargūs.

REKLAMA

Habilituotas medicinos mokslų daktaras, Medicinos ir diagnostikos ir gydymo centro neurochirurgas Saulius Ročka sako, kad dažnam vos vienas šuolis gali baigtis mirtimi.

Traumas patiria vyrai

S.Ročkos teigimu, tai paprastai nutinka vyrams, o dažniausios traumos – labai įvairios: prasideda paprastu sumušimu ir baigiasi pilku nugaros smegenų pakenkimu.

Chirurgas vardija populiariausias traumas, kurios pasitaiko dažniausiai: „Kaktos sumušimas ir nubrozdinimas, sprando raumenų ir raiščių patempimas, kaklinės stuburo dalies lūžiai, panirimas, kaklinių šaknelių ir nervų pakenkimas, kaklinės nugaros smegenų dalinis arba pilnas pakenkimas.“

Deja, mediko teigimu, tokios nelaimės be pasekmių nepraeina. „Nors daliai pacientų nesėkmingi šuoliai atsiperka išgąsčiu, vis dėlto kitiems gresia paralyžius visam gyvenimui arba staigi mirtis įvykio vietoje.“

REKLAMA
REKLAMA

Miršta įvykio vietoje

Jeigu nugaros smegenys sužalojamos aukštai, sustoja kvėpavimas, pacientas miršta įvykio vietoje.

„Tačiau didelė dalis pacientų miršta vėliau, ligoninėje dėl traumos sąlygotų pakenkimų – plaučių infekcijos, tromboembolijos, pragulų“, – teigia medikas.

REKLAMA

Atlikite šiuos veiksmus

Jeigu nesėkmingas šuolis į vandenį įvyko jūsų akivaizdoje, turėtumėte tiksliai žinoti, ką galima daryti ir ko – nerekomenduojama.

„Pirmiausia, kvieskite pagalbą. Iškelkite pacientą iš vandens, tačiau pasistenkite nejudinti stuburo. Jeigu pacientas nekvėpuoja, o šalia yra žmonių, mokančių atlikti dirbtinį kvėpavimą ir išorinį širdies masažą, būtinai tai padarykite.

Jeigu po įvykio skauda kaklą, net jeigu žmogus judina ir jaučia galūnes, imobilizuokite kaklą. Tai padaryti galite su šalia esančiomis lentelėmis, akmenimis ar kitomis turimomis priemonėmis“, – pataria gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Lemtingas Antano šuolis

Naujienų portalas tv3.lt neseniai rašė apie 26-erių Antaną, kuris į neįgaliojo vežimėlį sėdo būtent po vienintelio šuolio į vandenį. 

Tądien Antanas nėrė į vandenį ir taip paženklino savo likimą visam laikui. Vaikinui lūžo penktas kaklo slankstelis, jis visiškai nebegalėjo pajudinti savo kūno ar net pats atsigerti vandens.

Vaikinui Kaune buvo skubiai atlikta kaklo slankstelio operacija, įdėta plokštelė. Kaip dabar prisimena pats vyras, vėliau jį perkėlė į Palangos reabilitacijos centrą, tik čia laukė galybė komplikacijų, tokių kaip, plaučių uždegimas. Todėl Antanas buvo pervežtas į Klaipėdą.

„Po savaitės buvau išvežtas į Palangos reabilitacijos centrą, 100 dienų buvo apmokėta valstybės lėšomis. Tačiau po tokios traumos 100 dienų reabilitacija yra labai mažai. Tuo metu jokių pagerėjimų neįvyko. Tad tęsiau reabilitaciją iš suaukotų artimųjų ir pažįstamų žmonių lėšų. Mėnuo kainavo 1200 eurų“, – pasakoja Antanas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir iš tiesų tokia reabilitacija Antanas būklei davė labai daug, grįžęs iš jos namo, vyras jau tapo daug savarankiškesnis. Iki tol pats negalėjęs atsigerti net vandens, po reabilitacijos jis galėjo pabūti vienas, išmoko pats važiuoti vežimėliu ar pavalgyti.

„Po truputėlį pradėjo gerėti. Nors rankų pirštai dar ne visai klauso, dabar galiu judinti rankas, jaučiu prisilietimus prie kojų, galiu pajudinti kairės kojos pirštus, savarankiškai judėti neįgaliojo vežimėliu be kito žmogaus pagalbos. Išmokau savarankiškai nusiprausti ir pavalgyti“, – savo pasiekimus vardija šilutiškis.

Visą jaudinančią šilutiškio istoriją galite skaityti čia: 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų