REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad tėveliai, kurie planuoja išleisti vaikus į ugdymo įstaigas, turėtų suskubti ir nuvesti juos pas savo šeimos gydytoją ne tik pasitikrinti sveikatą, bet ir paskiepyti.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai primena, kad tėveliai, kurie planuoja išleisti vaikus į ugdymo įstaigas, turėtų suskubti ir nuvesti juos pas savo šeimos gydytoją ne tik pasitikrinti sveikatą, bet ir paskiepyti.

REKLAMA

Vaiko sveikatos tikrinimas turi būti svarbiausias tėvams, o ne ugdymo įstaigai. Tai ne formalus sveikatos pažymos gavimas, o išsamus vaiko sveikatos būklės patikrinimas. Taip pat svarbu paskiepyti vaikus prieš mokyklą, nes į naują kolektyvą ateina skirtingi vaikai, kurie gali nešioti įvairių ligų sukėlėjus. Be to, mokykloje, atsiradus nors vienam infekcijos atvejui, yra labai geros sąlygos jai išplisti.

Kasmetiniai vaiko sveikatos tikrinimai padeda laiku diagnozuoti ligas ir sutrikimus bei jų išvengti

Sveikatos tikrinimo metu gydytojas įvertina vaiko fizinę būklę, vaiko ūgį, svorį, kraujospūdį, regėjimą, kraujotakos, kvėpavimo, nervų, virškinimo, skeleto-raumenų ir kitų sistemų funkcionavimą bei jo galimybes dalyvauti mokyklos ugdymo veikloje, įskaitant kūno kultūros ugdymą. Vaiko sveikatos pažymėjime turi būti nurodomi specifiniai mitybos reikalavimai, o taip pat alergijos, lėtinės ligos, kuomet gali prireikti skubios pagalbos mokykloje, nurodant pirmos pagalbos priemones. Taip pat reikėtų nepamiršti ir gydytojo odontologo įrašų apie vaiko dantų ir žandikaulio būklę.

REKLAMA
REKLAMA

Profilaktinis sveikatos tikrinimas yra būtinas visiems vaikams iki 18 metų ir pilnametystės sulaukusiems mokiniams

Primename, kad duomenys apie vaiko sveikatos būklę yra tvarkomi elektroniniu būdu, vaiko sveikatos pažymėjimas išduodamas metams.

REKLAMA

Efektyviai tuberkuliozės profilaktikai ir kontrolei svarbu atlikti tuberkulino mėginius

Asmens sveikatos priežiūros įstaigos kiekvienais metais 7 metų amžiaus ir tuberkuliozės rizikos grupei priklausantiems vaikams (neskiepyti dėl tuberkuliozės, bendraujantys su sergančiaisiais tuberkulioze šeimoje ar kolektyve, dažnai sergantys viršutinių kvėpavimo takų ar lėtinėmis ligomis ir kt.), turi atlikti tuberkulino mėginius.

Kokie skiepai reikalingi prieš mokyklą?

Būsimieji pirmokėliai (6–7 metų vaikai) pakartotinai skiepijami nuo kokliušo, difterijos ir stabligės, taip pat nuo poliomielito, tymų, epideminio parotito bei raudonukės.

Skiepai paaugliams

15–16 m. paaugliams būtina sustiprinančioji vakcinos dozė nuo difterijos, stabligės ir kokliušo (Tdap).

Skiepai mergaitėms

11 metų mergaites rekomenduojama paskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV). Skiepijimą sudaro dvi vakcinos dozės su ne trumpesne kaip 6 mėnesių pertrauka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų