REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trečiadienį premjeras Saulius Skvernelis viešai prisipažino, kad serga kraujo vėžiu. Jis ne pirmasis žinomas vyras, kuris apie tai prakalbo viešai. Su kraujo vėžiu gyvenime akistatą patyrė ir dainininkas Stanislovas Stavickis-Stano, buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Deja, bet aktoriui Daliui Mertinui prieš keletą metų šios ligos įveikti nepavyko. 

Trečiadienį premjeras Saulius Skvernelis viešai prisipažino, kad serga kraujo vėžiu. Jis ne pirmasis žinomas vyras, kuris apie tai prakalbo viešai. Su kraujo vėžiu gyvenime akistatą patyrė ir dainininkas Stanislovas Stavickis-Stano, buvęs Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Deja, bet aktoriui Daliui Mertinui prieš keletą metų šios ligos įveikti nepavyko. 

REKLAMA

Limfoma arba limfmazgių vėžys – tai dažniausia kraujo vėžio rūšiai priskiriama vėžio forma. Apie 90 proc. ligos atvejų išgydoma. Limfoma pirmiausiai pažeidžia limfmazgius, tačiau vėliau gali išplisti į kitus organus. Limfomos skirstomos į Hodžkino ir ne Hodžkino limfomas.

Pagrindinis skirtumas tarp abiejų rūšių limfomų yra tai, kad esant Hodžkino limfomai navike randama Reed-Sternbergo ląstelių (vadinamos gydytojų, kurie pirmieji jas detaliai aprašė, vardais). Šios didelės piktybinės ląstelės yra pakitę B limfocitai. Kuo daugiau randama šių ląstelių, tuo labiau liga išplitusi, tuo mažiau lieka sveikų ląstelių.

REKLAMA
REKLAMA

Limfomos ląstelės pasižymi sugebėjimu plisti į kitas vietas, visų pirma į kitus limfmazgius, tačiau gali patekti ir į kraują, o su juo - į įvairius organus. Kai tik ląstelės patenka į naują vietą, ten jos vėl ima daugintis ir suformuoja naują naviką.

REKLAMA

Lietuvoje apie tai, kad serga būtent kraujo vėžiu buvo prisipažinęs ne vienas žinomas vyras:

SAULIUS SKVERNELIS 

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį viešai pripažino, kad jam diagnozuota limfoma. Premjero teigimu, jis jaučiasi puikiai.

„Matyt, privataus gyvenimo apsauga negalioja nei man, nei mano šeimai, nevertinate jūs, kad turiu ir mažametę dukrą, kuri stebi, žiūri televiziją, su kuria reikia kalbėti. Tokia, matyt, yra mūsų kultūra.

Tenkinant jūsų smalsumą, galiu pasakyti, kad paskutinį profilaktinį patikrinimą turėjau 2018 m. liepos mėnesį, buvo viskas tvarkoje, jaučiausi puikiai. Tiesiog po prezidento rinkimų nusprendžiau tęsti ir atlikti profilaktinį patikrinimą, kurio metu buvo pastebėti limfinės sistemos sutrikimai, kurių anksčiau nebuvo pastebėta. Tik chirurginės operacijos metu buvo patvirtinta, kad tai yra limfoma“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį kalbėjo premjeras.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras patvirtino, kad šiuo metu limfoma yra pirminės stadijos, jam taikoma imunoterapija ir chemoterapija, premjeras jau perėjo pirmąjį gydymo ciklą.

„Šiandien jaučiuosi puikiai. Gydytojai tikisi pilno pasveikimo, to tikiuosi ir aš. Dėkoju visiems už palaikymą, supratimą, subtilumą. Tokiais atvejais paaiškėja, kas yra kas Lietuvoje, artimoje ir tolimesnėje aplinkoje“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis skatino gyventojus nuolat tikrintis sveikatą, nors šie ir mano besijaučiantys puikiai. S. Skvernelis taip pat patikino, kad tęs savo darbus ir tebeina premjero pareigas, o liga darbui trukdyti neturėtų.

STANISLOVAS STAVICKIS-STANO

Dainininkas Stano sirgo vėžiu. Apie tai dar praeitų metų lapkričio mėnesį jis pats viešai paskelbė savo feisbuko paskyroje, papasakodamas apie tai, kokia sunki kova su pavojinga liga prasidėjo dar šių metų pavasarį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kad nesu nemirtingas sužinojau vėlyvą šių metų pavasarį stovėdamas Santariškių ligoninėje. Daktaras liūdnai palingavo galva besdamas pirštų į didžiulį šešėlį tarp plaučių rentgeno nuotraukoje:

- Tai tikrai ne oro kišenė, tai piktybinis auglys. Ką čia pasakoti kiek visokių „linksmų“ minčių per akimirką apsigyveno galvoje. Aš dėl viso pikto perklausiau: - Vėžys? - Vėžys.

O aš nieko nejaučiau... Su Zvonkum nesėkmingai metėme svorį, miegodavau idealiai, jėgų pilni kibirai ir netgi rytais išgerdavau puslitrį vandens su citrina - kažkur sakė, kad tikrai apsaugos nuo vėžio ir visų kitų ligų.

Diagnozę išgirdau penktadienį, ją pasakęs daktaras buvo mano pažįstamas, pasidarė gaila jo, kad tokias žinias tenka pranešti. Savęs gaila pasidarė vakare.

REKLAMA

Vaikams prieš miegą vietoje pasakų kūriau istorijas apie tai, kaip kažką veiksim. Tuo metu trendingas buvo istorijos apie būsimą kelionę į Ispaniją, kurią planavom jau metus.

Supratau kad jokios Ispanijos nebus, kad manęs laukia velnias žino kas, ir baisiausia: galiu nebepamatyti, kaip jie užaugs.

Tas jausmas, kai supranti, jog stiklinė išslydo iš rankų ir krenta, tačiau gali tik stebėti, pagauti jau nebespėsi. Niekam nieko nesakiau.

Nusprendžiau palaukti, kol paaiškės tiksli diagnoze ir perspektyvos. Žiūrėjau į besišypsančią žmoną ir buvo siaubingai gaila, netrukus viskas pasikeis.

Po kelių dienų prasidėjo tyrimai, onkologai, ir t.t. Sužinojau, kad man kraujo vėžys – Limfoma.

REKLAMA

Pasakiau namiškiams ir jau netrukus prasidėjo chemoterapija. Man paskyrė šešis intensyvius kursus kas dvi savaites. Kas kartą žygiuodamas į ligoninę negalėjau patikėti, kad tai vyksta su manim, jaučiausi kaip „Breaking Bad“ serialo herojus. Ir nors baisiausia chemoterapijos dalis buvo pats pavadinimas – „radikalusis gydymas“, niekam nelinkėčiau to patirti. Po pirmų kursų ėmė slinkti plaukai.

Paskambinau savo draugui kirpėjui, mane jis prižiūri jau penkioliką metų ir papasakojau, kad reikia šukuosenos „plikai“. Tada jau supratau, kad tokią diagnozę lengviau išgirsti pačiam negu sakyti kitiems.

Jis skuto manę, o aš mačiau didžiulį liūdesį akyse. Kai vakare pasižiūrėjau į save veidrodyje, liūdesį pajutau pats - atrodžiau labai blogai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo chemijos veidas patino, papilkėjo, o pliko ir be barzdos niekada nebuvau savęs matęs. Į pagalbą stojo kolega Zvonkus solidarumo dėlei "nusižarinęs" kaip ir aš. Dabar buvo du "urodai".

Linksmumo ir geros nuotaikos bandžiau neprarasti ir tada kai chemoterapija ėjo link galo. Susisumavus vaistų poveikiui porą mėnesių iš eilės nuodytas organizmas jau sunkiai beatsigaudavo po eilinės „dozės“. Būdavo dienų kai neišeidavau iš namų, tačiau stengiausi dirbti kas dieną. Ir viskas baigėsi.

Liko tik vienas klausimas – ar padėjo? Po pusantro mėnesio laukimo sužinojau teigiamą atsakymą. Ligos nebėra. Deja, tai nieko nereiškia, ateinančius porą metų yra nemaža tikimybė, liga grįš ar partrenks troleibusas.

REKLAMA

O dabar apie svarbiausią dalyką ir rimtai. Ilgai galvojau, ar reikia apie tai viešai pasakot. Dvejojau, žmonės jau nebežiūrės į mane kaip anksčiau, o dėl to labiausiai pikta. Dėl to ir kalbu. Diagnozė vėžys daugumai skamba lyg mirties nuosprendis. Aš ir pats taip galvojau.

Pirmas dvi savaites buvau atsidūręs pragare, giliausioje depresijoje ir pasimetime, numečiau daugiau svorio nei per visą gydimą. Jausmai susimaišė – ir neviltis, ir gėda, ir noras pasislėpti nuo viso pasaulio.

Bet baimė, tai jausmas kurį pažinau giliausiai, mačiau ją savo sieloje, mačiau artimųjų akyse, santaros klinikų koridoriuose. Šiandien daugybė žmonių išgirs diagnozę: vėžys ir prasidės jų pažintis su baime.

REKLAMA

Aš noriu Jūs visus apkabinti ir pasakyti: nebijokite, mus užklupo netikėtas išbandymas, bet nebijokite, tai tiesiog liga, ji vaisai kitokia nei prieš dvidešimt metų.

Ji tikrai gydoma. Jūs ne vieni. Nebijokite, Lietuvoje neįtikėtinai profesionalūs ir jautrūs šios srities specialistai. Kraujo vėžio atveju išgydoma didžioji pacientų dalis.

Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“, – rašė dainininkas savo feisbuke.

VIKTORAS MUNTIANAS

Su kraujo vėžiu teko turėti akistatą ir buvusiam Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui. Dar 2013-aisiais dienraščiui „Kauno diena“ buvęs politikas tikino, kad liga jį privertė sulėtinti gyvenimo tempą. O dabar jis rūpinasi savo sveikata labiau nei anksčiau. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

DALIUS MERTINAS

2017-aisiais gegužės ketvirtąją buvo pranešta liūdna žinia – eidamas 56-uosius metus mirė aktorius Dalius Mertinas. Vyras pralaimėjo kovą su kraujo vėžiu.

Aktorius gimė operos dainininko Algirdo Mertino ir istorikės Elenos Mertinienės šeimoje. Žmona – verslininkė Laima Mertinienė (Prezidento A.Brazausko duktė). Sūnūs Dominykas, Mykolas, dukra Laima Barbora.

Žiūrovai D. Mertiną puikiai pažinojo iš serialų „Giminės“ bei „Pavojingi jausmai“. Aktorius taip pat vedė laidą „Pagalbos telefonas“, dalyvavo „Lietuvos šokių dešimtuke“.

Sužinojęs apie ligą, nežinojo kaip elgtis

Prieš kelerius metus interviu metu aktorius prisipažino, kad sužinojęs apie klastingą ligą nežinojo kaip elgtis.

REKLAMA

„Tuo metu buvo sunku, nežinojau kur man dėtis. Ašaros byrėjo, visko buvo,“ – tąkart prisimindamas skaudžias akimirkas sakė aktorius.

Sunkiu gyvenimo periodu vyrą labiausiai palaikė jo žmona Laima Mertinienė, kuri išliko stipri iki pat paskutinės minutės.

„Vaikščiodamas ir raudodamas tikrai nepadėsi. Būtent tai yra visa jėga ir pagalba“, – anksčiau kalbėjo moteris. Ji taip pat neslėpė, kad šis etapas jai ir vyrui buvo labai sunkus, prireikdavo nuolat suimti save į rankas.

„Teko ir verkti apsikabinus Dalių“, – tuomet prisipažino aktoriaus žmona ir paatviravo, kad liga tikrai pakeitė jųdviejų su vyru tarpusavio santykius.

Kraujo vėžio simptomai:

1. Padidėję kaklo, pažastų ir kirkšnių limfmazgiai

Padidėję kaklo, pažastų ar kirkšnių limfmazgiai turėtų būti signalas nueiti pas gydytoją. Dažniausiai tai būna vienintelis limfomos požymis, tačiau apčiuopus padidėjusius mazgelius, nebūtinai reiškia, jog susirgote limfoma. Atlikus tyrimus, apie padidėjusių limfmazgių priežastis, jus išsamiai informuos gydytojas.

REKLAMA

2. Staigus svorio mažėjimas

Dėl neaiškių priežasčių staigus svorio netekimas, gali taip pat reikšti limfomos ligos buvimą.

3. Karščiavimas

Koks bebūtų karščiavimas be priežasties - tai turėtų būti pretekstu nuvykti pas gydytoją. Karščiavimas susijęs su mazgo patinimu, dažnai maišomas su infekcijos buvimu, todėl dažnai limfoma neaptinkama ankstyvojoje stadijoje.

4. Gausus prakaitavimas naktį

Į šį varginantį simptomą, kada prabundate naktį permirkę nuo prakaito, negalite nekreipti dėmesio.

5. Viso kūno niežėjimas

Ši unikali situacija susijusi su tuo, kad limfomos ląstelės išskiria tam tikrus sekretus, kurie sukelia tokią reakciją.

6. Apetito stoka

Jeigu dėl apetito stokos netekote 10 proc. savo kūno svorio, tai gali būti ženklas, kad sergate limfoma. Nedelskite ir kreipkitės į gydytoją!

REKLAMA
REKLAMA

7. Silpnumo jausmas

Kadangi vėžio ląstelės dauginasi, jos pasiima iš jūsų organizmo daugiau energijos, todėl jaučiate silpnumą.

8. Dusulys

Limfoma gali sukelti tokius simptomus kaip dusulys. Priklausomai nuo vietos, kurioje yra židinys, gali atsirasti galvos, pilvo ar skrandžio skausmas.

Gydymas:

Gydant limfomas pastaraisiais metais pasiekta didelė pažanga ir vis didesnį skaičių ligonių, sergančių limfomomis (tiek Hodžkino, tiek ir ne Hodžkino), galima išgydyti net ir tada, kai liga išplitusi. Dažniausiai naudojami gydymo būdai - spindulinė terapija ir chemoterapija (atskirai arba derinant šiuos gydymo metodus - skiriant kartu arba vieną po kito), radioterapija.

ŽIV sergantys pacientai dažniausiai iš visų limfomos formų suserga ne Hodžkino limfoma, kuri pasireiškia vėlyvojoje ŽIV stadijoje. Simptomai: odoje ir burnos ertmėje atsiranda kraujuojančios opos. Gydymas - labai sudėtingas.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų