REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
Robertos melionų derlius (nuotr. asm. archyvo)

Sultingi ir gaivūs melionai tampa tikra atgaiva vasaros metu. Bet, ar žinote, kad jų galima ne tik užsiauginti Lietuvoje, tačiau ir išsivirti gardžią uogienę pasaldinti šaltus žiemos vakarus.

Sultingi ir gaivūs melionai tampa tikra atgaiva vasaros metu. Bet, ar žinote, kad jų galima ne tik užsiauginti Lietuvoje, tačiau ir išsivirti gardžią uogienę pasaldinti šaltus žiemos vakarus.

REKLAMA

Vilnietė Roberta Kozlovskaja šiemet džiaugiasi neįtikėtinai gausiu melionių ir arbūzų derliumi. Su portalo tv3.lt skaitytojais ji dalinasi ne tik melionų auginimo ypatumais, bet ir nuostabaus aromato melionų džemo receptu.

Melionus ir arbūzus Roberta savo sode augina jau trečius metus, o šiemet buvo pirmieji metai, kuomet melionai buvo auginami ne šiltnamyje, o lauke.

„Net susimąsčiau, kokia čia gali būti gero derliaus paslaptis, nes kaip ir nieko ypatingo nedariau, o jie vis augo, augo. Sodinau į žemę paaugintais sodinukais, tai yra iš pradžių pasėjau į indelius šiltnamyje, o jau kai turėjo po kelis lapelius išsodinau lauke, kai nebuvo grėsmės sulaukti šalnų“, – pasakoja moteris.

Roberta sako, kad pradėjus melionams augti lauke juos šiek tiek laistė, vieną kartą tręšė trąšomis, kad greičiau būtų sukrautas vaisius, o toliau – augimas vyko savaime.

REKLAMA
REKLAMA

„Melionai, skirtingai negu arbūzai, augina vaisius ne ant pagrindinio stiebo – jie užsimezga ant gretutinių stiebų augančių iš pagrindinio, todėl rekomenduojama nuskinti pagrindinio stiebo viršūnę, taip skatinamas gretutinių stiebų augimas, taip ir darėme. Pirmieji žiedai visada blogai užsimezga, bet paskui viskas susitvarko“, – patarimais dalijasi moteris.

REKLAMA

Melionus geriausia sodinti gerai apšviestoje vietoje, kur žemė yra gerai pralaidi drėgmei. Taip pat svarbu, kad žemė būtų tinkamai išpurenta.

„Labai svarbu, kad būtų gera oro cirkuliacija, nes kitaip augalas gali susirgti, gali pradėti pūti, bet taip pat labai svarbu nepadaryti lauko labai „sterilaus“: galima palikti vieną kitą piktžolę tam, kad esant kaitrai augalas turėtų pavėsio ir drėgmė išliktų – daržas su piktžolėmis atrodė nelabai gražiai, bet melionams ir arbūzams tas labai patiko“, – šypteli ji.

Roberta juokiasi, kad jeigu karutis yra tinkamas matas apsakyti nuimto derliaus dydį, tuomet melionų šiemet pririnko karutį su kaupu.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiais metais kaip niekada daug, nežinau kiek kilogramais, bet jeigu svorio matas būtų karutis tai surinkau karutį su kaupu! Pavyko išvirti apie 20 litrų uogienės. O dar kiek suvalgėm šviežių ir kaimynus, draugus, giminaičius pavaišinom“, – juokiasi moteris.

Kadangi melionų galiojimo laikas yra gana trumpas ir juos suvalgyti reikia kuo greičiau, Roberta pradėjo ieškoti būdo, kaip prailginti jų vartojimo laiką. Taip ji atrado nuostabaus skonio ir aromato džemo receptą, kurį šiek tiek pakoregavusi naudoja nuolat.

Džemui reikės:

2kg melionų 600g obuolių Cukraus pagal skonį (Roberta naudoja maždaug 1kg)

Gaminimo eiga:

Nuplauname, nusausiname melionus, po to juo nulupame ir išimame sėklas, supjaustome gabaliukais. Taip pat su obuoliais - nuplauname, nulupame, sėklas išpjaustome ir susmulkiname. Viską suberiame į vieną puodą, supilame cukrų. Verdame apie valandą nuolat maišant. Suminkštėjus trintuvu sutriname iki košės, kol nebelieka gabaliukų.

„Vandens pilti nereikia, melionai labai sultingi, o dar kai cukrumi užpilame tai ir obuoliai sultis išskiria. Verdu valandą, tada leidžiu šiek tiek pastovėti ir tada jau kai užvirs galima iškart pilstyti į stiklainius“, – gudrybėmis dalinasi Roberta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų