REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nacionalinio vėžio instituto onkologė chemoterapeutė dr. Birutė Brasiūnienė, savo feisbuko puslapyje pasidalinusi epizodu iš onkologo kasdienybės, neslėpė, kad visa dar pasitaiko atvejų, kai 21 amžiuje žmonės vėžį gydosi gerdami rupūžės užpilą.

Nacionalinio vėžio instituto onkologė chemoterapeutė dr. Birutė Brasiūnienė, savo feisbuko puslapyje pasidalinusi epizodu iš onkologo kasdienybės, neslėpė, kad visa dar pasitaiko atvejų, kai 21 amžiuje žmonės vėžį gydosi gerdami rupūžės užpilą.

REKLAMA

„Šįryt aptarinėjome sergančiojo vėžiu gydymą, diskutavome ir tarėmės gal 12 gydytojų, kaip kas rytą, koks gydymas būtų efektyviausias konkrečiu atveju, kol gydanti gydytoja nepasakė, kad sergantysis dar šalia mūsų skirto gydymo geria rupūžės užpilą... XXI amžius už lango...

Bandom žiūrėti plačiau į tokio pobūdžio, su neaišku kieno rekomenduotu, nežinomu biocheminiu, fiziologiniu poveikiu vėžiui ir pačiam sergančiojo organizmui substancijomis ir pan. „gydymus“.

Prancūzijoje, kur dirbau, irgi turėjau keletą ligonių, kurie mane yra informavę, kad eina gydytis pas magnetistą.

Vėžio gydymas užkalbėjimais, badu, kitom neaiškiomis substancijomis arba įrodymais pagrįsto gydymo atsisakymas ir vietoje to išvykimas į tolimus kraštus ieškoti sveikatos (daugumai grįžusių, kuriuos konsultavau, po 3–6 mėn. ar vėliau, deja, profesionali medicina padėti jau nebegalėjo) ir t.t. problema nėra tik mūsų šalies ligonių, užsienyje tokių atvejų irgi pasitaiko, gal tokio „gydymosi“ formos švelnesnės, gal labiau pasitiki medicina, bet tokių atvejų visgi pasitaiko visur.

REKLAMA
REKLAMA

Ką sako pasaulio profesionalai apie tokius „gydymus“? Priežastys yra kelios:

- vėžys šiai dienai nėra pilnai pagydoma liga, ypač išplitusių stadijų, kol nėra sukurta pilno efektyvumo vaistų, kol ši liga dažnai tik stabdoma, o ne pilnai sunaikinama, tol išlieka „stebuklingų gydymų“ poreikis.

REKLAMA

- tokių gydymo metodų pasireiškimas netiesiogiai atspindi gyventojų išprusimą sveikatos klausimais, pasitikėjimą sveikatos sistema, įrodymais pagrįstu onkologijos mokslu ir praktika.

Išvados paprastos:

- dėl savo ligos, gydymo, net ir tų pačių rupūžių, musmirių ar visiško gydymo atsisakymo (kvailų klausimų onkologijoje nebūna), visada konsultuokitės su savo gydančiu onkologu, klauskite kodėl, kas ir kaip, kas būtų, jeigu būtų ir t.t. Nepilkite į save visko, ką rekomendavo ne specialistai.

- naudokitės antros nuomonės galimybe, liga yra rimta, gydymai dažnai sudėtingi, teiraukitės antros nuomonės vėžio centruose, universitetinėse ligoninėse, teiraukitės tik tos gydymo srities gydytojų specialistų, jeigu jūsų atvejis bus aptariamas multisdiciplininėje komisijoje dalyvaukite, teiraukitės dėl savo gydymo.

- domėkitės savo liga, gydymu, dalyvaukite pacientams ir jų artimiesiems skirtuose edukaciniuose renginiuose ir t.t. , nuo rudens NVI Paciento mokykla, atnaujinusi programą pagal pacientų pageidavimą ir atsiliepimus, vėl visus kvies į nuolat specialistų skaitomas paskaitas ir t.t.“, – dėstė medikė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų