Kornelio universiteto mokslininkai, kaip ir daugelis žmonių, yra sviesto mėgėjai. Šis kasdien naudojamas produktas skrebučiams, sumuštiniams ir įvairiems patieklams suteikia malonų skonį ir tekstūrą. Tačiau sviestas nėra tai, ką vadintume sveiku maistu, todėl mokslininkai dabar sukūrė alternatyvą, kurią daugiausia sudaro vanduo.

Ši emulsija galėtų tapti sveika alternatyva sviestui ir margarinui  (nuotr. Kornelio universiteto)

Ši emulsija galėtų tapti sveika alternatyva sviestui ir margarinui (nuotr. Kornelio universiteto)

Viename arbatiniame šaukšte sviesto yra 11 gramų riebalų. Toks kiekis sviesto turi 100 kalorijų ir tik 16 proc. jo sudaro vanduo - likusius 84 proc. sudaro riebalai. Tačiau niekas nevalgo vos vieno šaukštelio sviesto per dieną - jį gausiai tepame ant skrebučių, sumuštinių, o išlydytą pilame ir ant skrudintų kukurūzų.

Kornelio universiteto mokslininkai žino, kad tai yra problema, juolab, kad sviestas neturi stipraus skonio. Skonines sviesto savybes galima atkartoti labai paprastai, bet kaip sukurti tepinį, kuris pasižymėtų sviestui būdinga tekstūra? Mokslininkai sukūrė ypatingą, itin stabilią emulsiją, kurios 80 proc. sudaro vanduo. Likusią emulsijos dalį sudaro augalinės kilmės ar pieno riebalai.

REKLAMA

Taigi, šaukštelis tokios emulsijos turi 2,8 gramus riebalų ir maždaug 25,2 kalorijas. Savaime aišku, riebalai ir vanduo taip paprastai nesusijungia. Mokslininkai sukūrė naują procesą, kurio metu tokia emulsija maišoma su natūraliais stabilizatoriais (pavyzdžiui, bičių vašku). Tai leidžia išlaikyti mišinio vientisumą ir malonią tekstūrą.

Kadangi tokia emulsija neturi nenatūralių priedų, ji būtų pakankamai sveika alternatyva sviestui ar margarinui. Tačiau jums tikriausiai labiau rūpi ne poveikis sveikatai, o skonis ir pojūtis. Mokslininkai teigia, kad šios emulsijos tekstūra primena minkštą sviestą, o skonis priklauso nuo pasitelktų riebalų. Pasirinkus pieno riebalus, emulsijos skonis bus kaip sviesto.

Negana to, mokslininkai tvirtina, kad jei šis išradimas pasiektų parduotuvių lentynas, jį būtų galima dar labiau tobulinti. Į jo sudėtį būtų galima įterpti druskos, vitaminų, baltymų ar įvairių sintetinių skonių. Teoriškai ta pati emulsija galėtų tapti ir desertiniu, šokoladiniu „sviestu“. Tiesa, prireiks dar kelių tyrimų ir verslo susidomėjimo, kad šis gaminys pasiektų vartotojus. Tik ar jie jo nori?

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Pikantiškas moters elgesys ant automobilio: netrukus buvo sulaikyta
DABAR RODOMA
Pikantiškas moters elgesys ant automobilio: netrukus buvo sulaikyta
DABAR RODOMA
Užfiksavo šlykšų pabėgioti išėjusios moters poelgį: paviešino, kad sugėdintų
DABAR RODOMA
Po paviešinto įrašo iš darbo mergina buvo atleista – klientai pašėlo
DABAR RODOMA
Laidotuves pertraukė netikėtumas: vyrui teko šokti į iškastą duobę
DABAR RODOMA
Išgyveno nemaloniausią incidentą lėktuve: keleivei prireikė palydovų pagalbos
DABAR RODOMA
Paviešintas įrašas, kaip siuntų darbuotojais apsimetę vyrai surišo šeimą ir ją apvogė
DABAR RODOMA
Moteris patyrė gyvenimo sukrėtimą: su taksi nevažiuos dar ilgai
DABAR RODOMA
Nufilmuota tragedijos akimirka: neišsiskleidęs nei vienas parašiutas pražudė vyrą
DABAR RODOMA
Paliko vienam kartui su tėčiu: mama išvydusi savo mažylę paklaiko
DABAR RODOMA
Nepaprasta akimirka: draugystė ištirpdė milijonų internautų širdis
REKLAMA
Rudeniškas troškinys (Nuotr. Oditėlės blogas)
„Vėsiems rudens vakarams be go skanu pasigaminti troškinuką. Kaip visada, pastangų ne per daugiausiai, naudojame sezonines daržoves ir rezultatas – super duper“, – sako ...
Duona (nuotr. 123rf.com)
Pasaulinę maisto dieną daugybė šalių informuoja visuomenę apie maisto problemas pasauliniu mastu: kalbama apie kovą su badu ir skurdu, siekį pagerinti mitybą bei rūpintis savo ...
Atskleidė tobulą sušių vietą Kaune (Nuotr. Ančių medžioklė)
Rudeniniai sekmadieniai – Prancūziškas kinas ir sušiai. Jau kurį laiką taip mes leidžiame savo paskutinę savaitės dieną. Tai tapo mūsų laikina tradicija ir nors nusprendžiau ...
Į lietuvių virtuves atkeliauja garsiojo ispanų delikateso variacija
Vieni juos vadina šiaurės Ispanijos ikrais, kiti – jūros baltaisiais triufeliais. Kiekvieno gurmano svajonė – bent kartą paragauti neįprasto baskų kulinarijos delikateso. Tai ...
Mitybos piramidės pokyčius diktuoja besikeičiantys mitybos įpročiai. Leidinio IKI Skanaus nuotr.
Nuo 1981 m. daugelyje šalių spalio 16-ąją minima Pasaulinė maisto diena. Vienas iš šios dienos tikslų – diskutuoti su visuomene apie netinkamą maistą ir nesubalansuotą mitybą. ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

TVPlay
×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų