REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien Lietuvą apskriejo kraupi žinia apie gimdymo namuose metu mirusį naujagimį. Nelaimė įvyko Vilniuje, kai 1979 metų gimimo moteris savo namuose su pribuvėja ryžosi gimdyti kūdikį.

Šiandien Lietuvą apskriejo kraupi žinia apie gimdymo namuose metu mirusį naujagimį. Nelaimė įvyko Vilniuje, kai 1979 metų gimimo moteris savo namuose su pribuvėja ryžosi gimdyti kūdikį.

REKLAMA

Iškart po nelaimės, moteris su greitosios automobiliu buvo pristatyta į Vilniaus gimdymo namus. Čia jai suteikta visa reikalinga profesionalų pagalba.

Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su Vilniaus gimdymo namų direktore Kornelija Mačiuliene, kuri papasakojo daugiau apie namuose kūdikį gimdžiusią moterį bei susidariusią situaciją.

Nežinojo apie kūdikio mirtį 

Gimdymo namų direktorės teigimu, moteris į ligoninę buvo atvežta paryčiais, kankinama tam tikrų komplikacijų. „Moteriai buvo nustatytos tam tikros komplikacijos. Visas jas sutvarkėme, šiuo metu gimdyvės savijauta yra patenkinama.

Gimdyvei, jos vyrui ir giminaitei, kuri buvo šalia, daugiau nei pusė dienos buvo teikiama psichologinė pagalba“, – aiškino K.Mačiulienė.

REKLAMA
REKLAMA

Direktorės teigimu, moteris nebuvo praradusi sąmonės, sąmoninga išliko visą laiką, tačiau kai buvo atvežta į gimdymo namus, fakto apie kūdikio mirtį, nežinojo. „Nežinome, ar moteris jau žino apie tragediją. Moteris bendrauja su psichologe, o ji turi teisės neteikti jokių duomenų apie tai net man.

REKLAMA

Kai tik ją atvežė, moteris apie įvykį nežinojo“, – sakė pašnekovė.

Tokių atvejų vos keli 

Vilniaus gimdymo namų direktorės K.Mačiulienės teigimu, per metus tokių atvejų pasitaiko apie 4. „Panašūs atvejai nėra dažni – dažniausiai atvežamos gimdyvės tais atvejais, kai nebegali susitvarkyti namuose. Per metus pasitaiko apie 4 atvejus.“

Ar tokia tragedija, paženklinta mirtimi, galėtų būti pamoka visoms, planuojančioms gimdyti namuose? „Į gimimo procesą žiūriu atsakingai ir sakau, kad kiekvienu atveju gimdymas turi vykti ligoninėje, nes namuose, kad ir kokie jie bebūtų, nėra sąlygų priimti gimdymą.

REKLAMA
REKLAMA

Net ir dabar akušerės, kurios galėtų priimti gimdymą namuose, nesutinka to daryti, nes jaučiasi atsakingos tiek už motiną, tiek už naujagimį. Reikia pastebėti, kad gimdymo metu dažniausiai nukenčia naujagimis“, – komentavo vadovė.

Neaišku, kaip bus toliau 

Jos teigimu, gimdyvė, atvežta greitosios automobiliu, jokių dokumentų arba leidimo gimdymo namuose, neturėjo. „Iki šio ryto gimdyvė mums nebuvo pažįstama, pas mus anksčiau tikrai nesilankė. Kiek laiko ji dar praleis ligoninėje, nėra aišku.

Situacija šviežia, neaišku, kaip viskas klostysis toliau“, – paaiškino K.Mačiulienė.

Dar šių metų sausio pradžioje Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuris tam tikromis sąlygomis leidžia moterims gimdyti namuose. Tačiau tokie įvykiai kaip šis parodo, kad ne visos moterys gerai pagalvoja, prieš pasirinkdamos gimdyti namuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienio rytą, Vilniuje, moteriai gimdant namuose, mirė naujagimis. Policijos duomenimis, 1979 metais gimusi moteris gimdė vandenyje su pribuvėja. Gimęs berniukas nerodė gyvybės ženklų.

Priežiūros paslaugą teikia gydymo įstaigų akušeriai

Dar sausio mėnesį Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigė, jog nuo šiol gydymo įstaigose dirbantiems specialistams nebėra teisinių kliūčių padėti nėščiosioms gimdyti namuose, jei gydymo įstaiga turi licenciją ir su nėščiąja yra sudariusi sutartį.

„Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos iniciatyva jau papildytas licencijuojamų paslaugų sąrašas. Tad gydymo įstaigos, norinčios teikti gimdymo namuose priežiūros paslaugą, turės gauti licenciją.

REKLAMA

O moterys, norinčios gimdyti namuose, galės su tokia gydymo įstaiga sudaryti sutartį ir gauti profesionalią specialistų priežiūrą iki ir po gimdymo“, – sakė viceministras A.Šešelgis.

Gimdymo namuose priežiūros paslaugą gali teikti gydymo įstaigoje dirbantys akušeriai, turintys daugiau nei 2 metų darbo patirtį, atlikę ne mažiau kaip 100 gimdyvių ir naujagimių apžiūrų, priėmę virš 50 gimdymų.

Taip pat jie privalo turėti pirminės akušerinės pagalbos, naujagimių gaivinimo bei naujagimių būklės stabilizavimo ir paruošimo transportuoti žinias.

Namuose neleidžiama gimdyti šioms moterims

Nustatyta, kad tokia paslauga nėra teikiama nėščiosioms, kurios turėjo cezario pjūvį, gimdos operaciją, neišnešiotą nėštumą arba nustačius nėštumo ar vaisiaus patologiją, naujagimio sklaidos trūkumus, nėščiosios ligas, komplikuojančias nėštumo eigą.

REKLAMA

Taip pat ir tais atvejais, kai yra nepalanki būklė dėl pagalbinio apvaisinimo, gimdant pirmą kartą, esant vyresnei nei 40 metų arba jaunesnei nei 18 metų nėščiajai.

Lietuva, įsiteisinusi gimdymą namuose ir nustačiusi specialias taisykles, būtinas saugumui gimdyvės ir jos kūdikio saugumui užtikrinti, prisijungė prie 20 Europos Tarybos narių ir 16 Europos Sąjungos šalių narių, kuriose reglamentuotas gimdymas namuose.

Gimdymą pripažino nelegaliu 

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė sakė, kad tai, kas įvyko šį rytą, yra visiškai nelegalu.

„Pirmiausia labai liūdna dėl tokios skaudžios nelaimės – kūdikio mirties. Tai didžiulė netektis šeimai, stiprus sukrėtimas, kuris neabejotinai išliks ilgam ne tik jų, bet ir visuomenės atminty. Lieka tik apgailestauti, kad yra tėvų, kurie rizikuoja gimdyti namuose, nesilaikydami nustatytos tvarkos ir rizikuodami savo vaikelio bei savo gyvybėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš kaip moteris ir mama niekada nesirinkčiau gimdymo namuose, nes tikiu mūsų šalies medikais, jų profesionalumu, o mūsų šalies gydymo įstaigos ir medikais yra puikiai pasirengusios profesionaliai suteikti paslaugas net ir pačiais sudėtingiausiais atvejais.

Juolab, kad šiuo metu dar nei viena gydymo įstaiga neturi licencijos ir negali teikti tokių paslaugų, t.y. priimti gimdymų namuose. Gimdymo namuose tvarka įsigaliojo nuo šių metų pradžios.

Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos duomenimis, iki šiol nei viena gydymo įstaiga nesikreipė prašydama suteikti licenciją teikti gimdymo namuose paslaugą. Gydymo įstaigos tam ruošiasi atsakingai ir neskuba.

REKLAMA

Paprastai kalbant, gimdymas namuose yra licencijuota veikla, o šiuo metu licencijos niekas neturi ir net neprašė. Vadinasi, tai kas įvyko šiandien anksti ryte yra ne kas kita, o nelegali veikla.

O tai jau yra teisėsaugos darbas toliau aiškintis. Mūsų žiniomis ir kiek buvo skelbta viešai, jau pradėtas ikiteisminis tyrimas. Tiek SAM, tiek Akreditavimo tarnyba, jei reikės, padės atliekant šį ikiteisminį tyrimą.

Jei gimdyvė būtų turėjusi sutartį su gydymo įstaiga, jos atstovai būtų turėję dalyvauti gimdyme arba užtikrinti jos gimdymą gydymo įstaigoje, jei ji dėl medicininių priežasčių nebūtų galėjusi gimdyti namie.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, kuri yra labai griežta, pranešti įstaigai reikia apie gimdymą. Žinoma, jei turi su ja sutartį dėl tokių paslaugų. Tikėtina, kad šiuo atveju nebuvo pranešta apie gimdymą.

REKLAMA

Tad SAM kviečia visuomenę ir būsimus tėvelius elgtis atsakingai, galvoti ne tik apie savo norus ar įgeidžius, bet pirmiausia – apie būsimo vaikelio saugumą ir gyvybę, sklandų atėjimą į šį pasaulį.

Labai gaila, kad yra tėvų, kurie net ir žinodami, kad dar nei viena gydymo įstaiga neteikia tokių paslaugų, visgi ryžtasi tokiam žingsniui, švelniai tariant – avantiūrai. Juk reikia suprasti, kad gimdymo metu gali kilti įvairių komplikacijų, dėl to profesionali medikų priežiūra yra būtina, ji gali lemti gyvybės ir mirties klausimą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų