REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nepaaiškinamas skausmas ausyje išgąsdina ne vieną – ką daryti, jeigu plyšo ausies būgnelis? Tačiau ausies skausmas gali atskleisti ir kur kas rimtesnius pažeidimus. Apie dažniausiai pasitaikančias ausų traumas pasakoja Santaros klinikų gydytojas otorinolaringologas prof. Eugenijus Lesinskas.

Nepaaiškinamas skausmas ausyje išgąsdina ne vieną – ką daryti, jeigu plyšo ausies būgnelis? Tačiau ausies skausmas gali atskleisti ir kur kas rimtesnius pažeidimus. Apie dažniausiai pasitaikančias ausų traumas pasakoja Santaros klinikų gydytojas otorinolaringologas prof. Eugenijus Lesinskas.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt tęsia straipsnių ciklą apie tai, kaip suteikti pirmąją pagalbą ištikus vienokiai ar kitokiai traumai. Šį kartą apie ausų traumas, kurios paprastai būna pakankamai rimtos ir sudėtingos, o pirmąją pagalbą gali suteikti tik medikai.

Ausis prigludusi prie galvos šono, toliau nuo galvos priekio, tad, gydytojo teigimu, ausies traumos yra retesnės. Gali būti pažeidžiama išorinė arba vidinė ausies dalis.

„Gali būti aštri, kirstinė trauma. Tokios traumos atsiranda griūnant ar padaromos kokiu aštriu daiktu – peiliu ar kirviu. Tokiu atveju traumą galima vertinti, kaip minkštų audinių traumą ir jos pirminis sutvarkymas yra žaizdos susiuvimas“, – apie lengviausiai atpažįstamą traumą pasakoja gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Dar viena išorinė ausies trauma yra buka ausies trauma, kuomet ausies kaušelis yra stipriai suspaudžiamas arba gaunamas smūgis. Ši trauma ypač dažna imtynių sporte.

REKLAMA

„Traumos atveju po audiniais išsilieja kraujas ir kaušelis pasidaro išsipūtęs tarsi balionas. Skubios pagalbos atveju reikia vykti pas gydytojus, kad drenuotų ausies kaušelio audiniuose susikaupusį kraują ir sugrąžintų ausies kaušeliui įprastą jo formą. Kitu atveju ausis liks deformuota“, – teigia E. Lesinskas.

Atskleidžia pavojingą traumą

Kai kuriais atvejais po patirtos traumos iš ausies pradeda bėgti kraujas ar kitos išskyros, tai gali reikšti ausies būgnelio įtrūkimą, tačiau gali atskleisti ir kur kas rimtesnes sveikatos problemas.

„Šiuo atveju reikia turėti omenyje, kad tos traumos gali būti daugiau ar mažiau pavojingos, tai gali reikšti net visos kaukolės pamato lūžį. Tokiu atveju lūžis eina ir ausies viduje. Tokiu atveju iš ausies bėgantis kraujas gali reikšti ir nedidelius pokyčius, pavyzdžiui, ausies būgnelio plyšimą, bet gali reikšti ir didesnes traumas“, – pasakoja gydytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Tad pastebėjus, iš ausies bėgančias išskyras ar kraują, reikėtų užkišti ausį švariu ir steriliu vatos gabalėliu ir kuo skubiau kreiptis pas gydytojus. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į klausos pokyčius: jeigu po traumos dingsta arba nusilpsta klausa, tai yra ženklas, kad reikia medikų pagalbos.

Ausies būgnelio pažeidimai

Ausies būgnelio pažeidimas yra bene dažniausiai pasitaikanti su ausimis susijusi trauma. Ausies būgnelis gali būti pažeidžiamas labai paprastai, pavyzdžiui, neatsargiai valantis ausis ar smurto buityje atveju, kuomet suduodamas antausis.

„Pagrindinis šio sužeidimo simptomas yra pablogėjusi klausa. Stiprių išskyrų nebus, nes iš būgnelio nestipriai kraujuoja. Vėlgi, gydytojui reikia įvertinti pažeidimą: kartais gali reikėti skubios procedūros, tačiau, kaip bebūtų keista, apie 80% pažeidimų užgyja savaime“, – sako otorinolaringologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ausies būgnelis gali būti pažeistas skrydžio lėktuvu metu. Šios traumos tikimybė padidėja žmonėms, kurių nosis yra paburkusi ar užsikimšusi. Kai nosies kanalas užgultas, keičiantis slėgiui, lėktuvui kylant ar leidžiantis, nespėja išsilyginti spaudimas tarp nosies ir ausies esančioje ertmėje, todėl ausies būgnelis yra intensyviai įsitempęs.

„Jeigu pacientai skundžiasi skausmu ausyje skrydžio metu, tuomet ausies būgnelis skrydžio metu gali būti pažeistas arba įplyšęs. Skausmui tęsiantis daugiau nei porą dienų, reikėtų kreiptis į medikus. Jeigu žmogui skrydžio metu dažniausiai užgula ausis, skrendant užburkusia nosimi ar su sloga reikia įvertinti riziką: atsisakyti skrydžio arba prisilašinti lašų į nosį, kad būtų atlaisvinta nosies ertmė“, – įspėja gydytojas.

REKLAMA

Gydytojas paneigia mitą, kad ausies būgnelis gali plyšti, jeigu žmogus čiaudėdamas užspaudžia nosį. Tiesa, pavojus pažeisti būgnelį išlieka, jeigu anksčiau žmogui yra pasitaikę tokie pažeidimai.

„Tokiu būdu prakiurdyti visiškai sveiko ausies būgnelio neįmanoma. Šiaip pučiant orą ar čiaudint būgnelio nepažeisite“, – ramina gydytojas.

Įtrūkus ausies būgneliui patariama įsidėti į ausį vatos gabalėlį ir vengti bet kokio sąlyčio su vandeniu, kad į žaizdą, kartu su vandeniu, nepatektų užkratas bei nedelsiant kreiptis į medikus.

Akustinės traumos

Akustinė ausų trauma patiriama tuomet, kai yra pažeidžiamas klausos nervas. Ši trauma skirstoma į ūminę arba lėtinę. Ūmines akustines traumas gali sukelti šūvis, fejerverko sprogimas ar bet kuris garsas, viršijantis saugaus garso normą. Net milisekundė tokio garso gali pažeisti klausos nervą.

REKLAMA

„Lygiai taip pat klausos nervą pažeisti gali ir lėtinis triukšmas: pavyzdžiui, didelė tikimybė pažeisti klausos nervą kyla, jeigu žmogus dirba triukšmingoje aplinkoje 8 valandas per dieną ar po kelias valandas per dieną garsiai su ausinėmis klausosi muzikos“, – teigia medikas.

Jeigu klausa pablogėjo staiga be aiškios priežasties, reikia kuo greičiau kreiptis į gydytoją. Pirmoji pagalba turi būti suteikiama per savaitę, nes kitaip pažeista klausa gali ir neatsistatyti.

Nuolat būnantiems dideliame triukšme specialaus gydymo nėra. Šiuo atveju pirmoji pagalba yra prevencija – ausų kištukai arba garsą slopinančios ausinės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų