REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu viešoje „Facebook“ erdvėje ėmė plisti vis daugiau žymių Lietuvos žmonių įrašų, kuriuose jie reklamuoja silicio dioksido miltelius. Šį maisto papildą Lietuvoje gamina „Silicio biotechnologijos“ ir jo gamintojai teigia, kad tai yra itin veiksmingas produktas, padedantis valyti organizmą. Tuo metu kiti Lietuvos medikai tokio maisto papildo nauda yra linkę abejoti.

Pastaruoju metu viešoje „Facebook“ erdvėje ėmė plisti vis daugiau žymių Lietuvos žmonių įrašų, kuriuose jie reklamuoja silicio dioksido miltelius. Šį maisto papildą Lietuvoje gamina „Silicio biotechnologijos“ ir jo gamintojai teigia, kad tai yra itin veiksmingas produktas, padedantis valyti organizmą. Tuo metu kiti Lietuvos medikai tokio maisto papildo nauda yra linkę abejoti.

REKLAMA

Silicio dioksido miltelius Lietuvoje gamina „Silicio biotechnologijos“ įmonė. Savo puslapyje gamintojai šį produktą pristato kaip itin unikalų būdą, siekiant išvalyti savo organizmą.

„Produktas gali sutraukti įvairias kenksmingas medžiagas, esančias žarnyne bei kartu su jomis, natūraliu būdu, pasišalinti iš žarnyno“, – štai taip pristatomas maisto papildas įmonės svetainėje.

Sorbentas, sugeriantis medžiagas

Susisiekus su šios įmonės komercijos vadovu Pauliu Jovaišu, vyras sutiko daugiau papasakoti apie šį Lietuvoje populiarėjantį produktą. Pasak pašnekovo, šis produktas yra silicio dioksido sorbentas (red. medžiaga, sugerianti kitas medžiagas).

REKLAMA
REKLAMA

„Sorbentai yra naudojami tūkstančius metų žmonijoje. Pirmasis sorbentas, kurį naudojo gyvūnai ir žmonės, buvo molis. Jį valgydavo, kad prasivalytų žarnynas, nes molis prilipdavo prie žarnyno sienelių, nuo jų nutraukdavo nešvarumus, tuomet sienelės pasidarydavo švelnesnės, molis sutraukdavo tam tikras bakterijas“, – sako P. Jovaišas.

REKLAMA

Rekomenduoja naudoti virusams sutraukti

Komercijos vadovas pasakoja, kad žmonėms naudojami sorbentai yra kelių kategorijų. Pasak pašnekovo, vienas tokių yra angliukas, kurį vartoti žmonės yra pripratę nuo senų laikų, tačiau P. Jovaišo teigimu, angliukas sutraukia tik mažos molekulinės masės molekules:

„Jeigu apsinuodijate maistu ar po antibiotikų vartojimo yra daug mirusių ląstelių, tuomet ten yra didelės arba vidutinės masės molekulės. Tokiais atvejais rekomenduojama naudoti silicio dioksidą, nes jis yra pagamintas taip, kad trauktų vidutinės ir didelės masės molekules.“

REKLAMA
REKLAMA

P. Jovaišas komentuoja, jog silicio dioksido milteliai gali pagelbėti ir, pavyzdžiui, užsikrėtus salmonelioze, roto ar noro virusais.

„Mes darėme labai daug tyrimų, kai būna įvairūs apsinuodijimai, pavyzdžiui, salmoneliozė, pradėjus vartoti sorbentą pora valandų po apsinuodijimo, silicio dioksidas per šešias valandas sutraukia bakterijas į klampią masę ir ji natūraliai pasišalina, nebesidaugina. Vadinasi, žmonėms nebereikia važiuoti į ligoninę“, – patikina komercijos vadovas.

Sako, kad tinkamas ir persivalgius

Tiesa, ne viena šį produktą reklamuojanti Lietuvos įžymybė savo sekėjams tikina, kad šis maisto papildas yra idealus būdas lieknėjimui. Mat jį galima vartoti, prisivalgius daug cukraus turinčių ar nesveikų produktų, o silicio dioksido milteliai juos tiesiog sutrauks.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paklausus P. Jovaišo, ar iš tiesų šis maisto papildas gali padėti išsaugoti dailesnes kūno linijas, vyras teigia, kad taip, tai iš dalies yra tiesa:

„Jeigu pavalgote maisto ir po penkiolikos minučių jūs išgeriate sorbentą, tai gaunasi, kad skrandyje maistas jau būna šiek tiek suvirškintas ir tada sorbentas nueina į skrandį, o maistas nuteka žemyn.

Sorbentas padengia visą žarnyną plėvele, maistas nebėra observuojamas. Silicio dioksidas sutraukia į save baltymus, cukrų, ką suvalgėte. Nemažai mūsų klienčių pasakoja, kad naudoja jį būtent lieknėjimui, kai persivalgo.“

Tačiau pašnekovo pasiteiravus, ar toks būdas lieknėti nėra pavojingas mūsų sveikatai, P. Jovaišas patikina, kad tai yra visiškai nepavojinga, jei tai daroma saikingai.

REKLAMA

„Jeigu moksliškai žiūrėti, silicio dioksido į dieną galima suvartoti tris kilogramus, o mes kalbame apie tris gramus vienkartinės dozės, todėl įtakos pavojui tikrai nėra. Na, nebent tai pradėsime vartoti po kiekvieno valgymo, tuomet organizmas nepasisavins reikalingų medžiagų“, – sako pašnekovas.

Gydytoja vartoti nerekomenduotų

Tačiau Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų dietologė Evelina Cikanavičiūtė teigia, kad patikimų duomenų ir žinių apie silicio dioksido įtaką svoriui, riebalų rezorbacijai rasti yra labai sudėtinga, o ir pati ji savo pacientams tokio maisto papildo tikrai nerekomenduotų.

Pasak specialistės, tai silicio ir deguonies junginys geriau mums žinomas kaip smėlis arba kvarcas.

REKLAMA

„Silicio oksidas ne tik plačiai keliomis formomis paplitęs gamtoje ir tuo pačiu mūsų aplinkoje, bet taip pat jo yra ir žmogaus audiniuose. Silicio oksido nano dalelės naudojamos vaistų, kosmetikos ir maisto pramonėje, šis priedas maiste žymimas E551.

Todėl daug tyrimų atliekama, nagrinėjant silicio kaip maisto priedo įtaką sveikatai“, – sako pašnekovė.

Abejoja, kad padės lieknėti

Kalbant apie silicio dioksido miltelių naudą, gydytojos teigimu, svarbu pabrėžti, kad kol kas nėra aišku, kokia yra silicio funkcija mūsų organizme. Kai kurių tyrimų duomenimis, jis svarbus jungiamojo audinio funkcijai ir dalyvauja kaulinės sistemos apykaitoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Koks silicio dioksido veikimo principas, turint omenyje tariamą svorio mažinimo efektą, mokslinių duomenų nėra“, – patikina E. Cikanavičiūtė.

Savo ruožtu dietologė E. Cikanavičiūtė patikina, kad dailias kūno linijas padeda išlaikyti teisingi valgymo ir fizinio krūvio įpročiai. Pasak jos, remiantis dabartiniais tyrimais, joks maisto papildas neturi reikšmingos ir moksliškai pagrįstos įtakos svorio kontrolei:

„Deja, net ir klinikiniais tyrimais patvirtinti vaistai, skirti kūno masės kontrolei, kurių šiuo metu yra registruoti du, nėra pagrindinis elementas, siekiant mažinti kūno svorį.“

Gali sukelti lėtines plaučių ligas

Šio produkto gamintojai savo klientams tikina, jog silicio dioksido milteliai visiškai nesukelia pašalinių veiksmų mūsų organizme, tačiau dietologė E. Cikanavičiūtė ir vėl su tuo nesutinka ir patikina – jau yra žinoma, kad silicis, patekęs į žmogaus organizmą per kvėpavimo takus, gali sukelti lėtines plaučių ligas.

REKLAMA

„Plaučių silikozę, plaučių vėžį, lėtinę obstrukcinę plaučių ligą. Jis taip pat didina lėtinių inkstų ir autoimuninių ligų riziką. Rizikos grupės – tai žmonės, dirbantys silicio ekspozicijoje (pvz. smėlio karjeruose)“, – sako dietologė.

Europos maisto saugos tarnyba leidžia naudoti silicio dioksidą kaip maisto priedą. Pasak E. Cikanavičiūtės, nėra nustatyta silicio dioksido ryšio su vėžiniais procesais, reprodukcine sveikata, vidaus organų pakenkimais ar mirtimi:

„Tiesa, reikia paminėti, kad daugybė tyrimų, nagrinėjančių silicio įtaką sveikatai, atlikti su gyvūnų modeliais. Pabrėžtina, kad reikalingi tolimesni kokybiški tyrimai siekiant išaiškinti silicio dioksido įtaką žmogaus sveikatai.“

REKLAMA

Žinoma per mažai duomenų

Kaip patikina dietologė, kol kas yra žinoma labai mažai duomenų apie silicio dioksido poveikį mūsų organizmui, o ir kiek ilgai galima vartoti tokius miltelius, pasakyti negalima.

„Nėra duomenų ir rekomendacijų apie silicio turinčių produktų vartojimo trukmę. Amerikos maisto ir vaistų administracija nurodo, jog silicio dioksido kiekis neturi viršyti 2 proc. produkto svorio“, – komentuoja ji.

Galiausiai paklausus E. Cikanavičiūtės, ar ji kaip dietologė rekomenduotų tokį maisto papildą savo pacientams, gydytojai patikina – tikrai ne.

Tikina, kad gydytojai per mažai susipažinę

Įmonės komercijos vadovo P. Jovaišo paklausus, kodėl kiti Lietuvos medikai tikina, jog silicio dioksido milteliai nėra rekomenduojami vartojimui, jis mąsto, kad Lietuvos medikai vis dar nėra gerai su jais susipažinę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Medikai galvoja, kad tai yra tiesiog kvarcinis smėlis, t.y. silicio dioksidas, kuris yra naudojamas kaip maisto priedas. Tačiau sorbentas yra tinkamas vartoti žmogui, jis yra specialiai pakaitinamas, pašalinamos bakterijos, paruošiamas kaip medicininis produktas.

Beje, mes ruošiamės jį registruoti kaip medicininį produktą. Gydytojai dažnai maišo, silicio dioksido sorbentas neina į kūną, jis dirba tik žarnyne“, – sako jis.

Mano, kad tyrimų pakanka

Pasiteiravus, ar yra tiesa, jog norint įrodyti silicio dioksido naudą organizmui, vis dar yra atlikta per mažai tyrimų, P. Jovaišas tikina, kad jų yra užtektinai.

„Klinikinių tyrimų yra prirašytos trys knygos. Problema yra tame, kad mūsų Lietuvos medikai nėra gerai susipažinę su silicio dioksido sorbentu. Jie nuo senovės žino angliuką ir nelabai gilinasi į sorbentų rūšis.

REKLAMA

Mūsų sorbentą dažnai naudoja ir po chemijos, radio terapijos. Medikams bandome pasakoti, bandome juos šviesti, pristatinėti klinikinius tyrimus. Mūsų gydytojai yra įpratę žudyti bakterijas antibiotikais, o mes rodome, kad mechaniškai galime bakterijas sunaikinti žarnyne“, – sako P. Jovaišas.

Tačiau dietologė E. Cikanavičiūtė akcentuoja, kad šaltiniai, kuriais remiasi produkto gamintojas siekia dar praėjusio amžiaus metus, taigi, kuria puse tikėti, vertėtų spręsti pačiam pirkėjui. 

„Na, deja, tos šalys mokslinėje medicinoje toli gražu nėra lyderiaujančios, kalbant apie moderniąją šių laikų mediciną“, – sako gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų