REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje nuo širdies kraujagyslių sistemos ligų miršta apie 54 proc. gyventojų. Jei anksčiau būdavo įprasta, kad miokardo infarktas ar išeminė širdies liga pakerta pagyvenusius žmones, tai šiais laikais mirtinas pavojus gresia ir 30-40 metų žmonėms.

Lietuvoje nuo širdies kraujagyslių sistemos ligų miršta apie 54 proc. gyventojų. Jei anksčiau būdavo įprasta, kad miokardo infarktas ar išeminė širdies liga pakerta pagyvenusius žmones, tai šiais laikais mirtinas pavojus gresia ir 30-40 metų žmonėms.

REKLAMA

Gydytojai baksnoja pirštu į šių laikų žmogaus gyvenimo būdą, kur nuolat skubama ir pamirštama pasirūpinti bent trumpomis poilsio akimirkomis. Ir tai nėra vienintelė priežastis, kuri gali sukelti žmogui mirtinas komplikacijas.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų kardiologas Pranas Šerpytis jau anksčiau su tv3.lt skaitytojais dalijosi patarimais, kaip atpažinti ir išvengti mirtinos ligos. P. Šerpyčio teigimu, viena iš pagrindinių infarkto priežasčių – įtemptas darbas. Lietuviai yra įpratę daug ir įtemptai dirbti.

„Pats infarktas susiformuoja tada, kai yra labai didelis stresas. Mes gyvename laikais, kai norime kuo daugiau padaryti, visur skubame, lekiame ir dažnai pamirštame atsipalaiduoti. Žmonės nuvertina poilsį“, – kaip vieną iš pagrindinių širdies ligų priežasčių minėjo kardiologas.

REKLAMA
REKLAMA

Kartais žmonės, norėdami atsipalaiduoti eina sportuoti ar užsiima kita veikla, kuri pasižymi dideliu fiziniu krūviu, bet dažnai pamiršta, kad tai visgi didelis stresas organizmui. Tačiau, jeigu fizinis krūvis bus normalus ir malonus, jis gali veikti, kaip atsipalaidavimo priemonė.

REKLAMA

Negalima ignoruoti

Sveikatos specialistai atkreipia dėmesį į tai, kad žmonės dažnai nuvertina pirminius infarkto požymius. Sportuojantiems žmonėms derėtų sunerimti, jeigu anksčiau toleruotas fizinis krūvis pasidaro per didelis. Taip pat artėjančią nelaimę gali parodyti padidėjęs skausmas krūtinės srityje fizinio krūvio metu, pakitęs širdies plakimas ar pulsas, padidėjęs nerimas, nemiga.

Tipinis miokardo infarkto požymis – įvairūs skausmai. Dažniausiai sunerimstama pajutus stiprius skausmus krūtinės plote, už krūtinkaulio, po mentėmis, tačiau infarktas gali pasireikšti ir skrandžio skausmu. Dažnai tokius skausmus žmonės linkę laikyti virškinimo sutrikimais ir neskuba kreiptis medikų pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Staigų skausmą dažnai lydi nerimas ar net mirties baimė, žmogų išpila šaltas prakaitas, pradeda tirpti kairė ranka arba kairė kūno pusė, dažnai pradeda trūkti oro.

Siekiant apsisaugoti nuo infarkto, rekomenduojama reguliariai tikrintis sveikatą. dažniau apsilankyti pas gydytojus. P. Šerpyčio teigimu, jeigu kasdien nėra užsiimama dideliu fiziniu krūviu, sveikatą derėtų tikrintis bent kartą per metus, tačiau jeigu yra aktyviai sportuojama – pagrindinius kūno rodiklius reikia nuolat sekti, o pajutus bent menkiausią išankstinį infarkto požymį reikia kreiptis į medikus.

Kas valgyti?

Norint išvengti širdies ligų, reikėtų skirti didesnį dėmesį mitybai bei reguliariai užsiiminėti mankšta. Valgiaraščio pokyčiai gali padėti kiekvienam užkirsti kelią infarktui ir palaikyti sveikas bei švarias arterijas. Portalas msn.it. pasidalijo sąrašu maisto produktų, kurių savybės padeda valyti arterijas ir yra labai naudingos sveikatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ciberžolė

Ciberžolė labai padeda užkirsti kelią riebalų sankaupoms.

Arbūzas

Arbūzai ne tik yra gaivūs ir malšina troškulį – tai taip pat puikus širdies sveikatos padėjėjas. Arbūzai gamina azoto oksidą, kuris palaiko kraujagyslių sveikatą.

Kava

Kartais sakoma, kad kava padeda sveikatai, o kartais – kad kenkia. Nepaisant to, kavą geria daugybė žmonių. Jei jų tarpe esate ir jūs, džiaugsitės sužinoję, kad pasak kai kurių tyrimų, kava 20% sumažina infarkto riziką.

Cinamonas

Širdžiai labai sveika per dieną suvalgyti po šaukštelį cinamono – šis prieskonis padeda kovoti su pernelyg gausiomis cholesterolio sankaupomis.

Persimonai

Dėl persimonuose esančių didelio skaidulų kiekio, jie taip pat padeda užkirsti kelią širdies sveikatos problemoms. Kasdien juos valgyti tikrai yra puiki mintis jūsų sveikatai.

REKLAMA

Pilno grūdo miltai

Pilno grūdo miltai turi daug skaidulų ir yra naudingi cholesterolio sankaupų prevencijai. Tai gali būti tiek duona, tiek ryžiai – šio maisto produkto nereikėtų nuvertinti.

Bruknės

Bruknės turi itin daug kalio – anot kai kurių tyrimų, truputis bruknių kasdien gali iki 40% sumažinti infarkto riziką.

Žalioji arbata

Joje gausu natūralių antioksidantų, kurie padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Todėl žaliąją arbatą sveika gerti tiek pusryčių metu, tiek popiet.

Lašiša

Vienas iš lašišos privalumų – joje yra sočiųjų rūgščių, padedančių apriboti cholesterolio perteklių kraujyje. Jei mėgstate žuvį, lašiša tikrai yra puikus pasirinkimas, kurio dėka širdis bus sveika.

REKLAMA

Lazdyno riešutai

Kas dieną suvalgyti po keletą lazdyno riešutų yra puikus įprotis. Juose yra sveikųjų riebalų – kartu su migdolais ir graikiškais riešutais, tai yra labai sveikas maistas.

Apelsinų sultys

Arterijų valymui labai padeda apelsinų sultyse esantys antioksidantai. Stiklinė apelsinų sulčių pusryčiams ar popiet padeda palaikyti gerą kraujospūdį ir apsaugoti širdį nuo galimų problemų.

Sūris

Nedideliais kiekiais, bet ir sūris gali mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Žinoma, jo nereikėtų valgyti per daug.

Kodėl ištinka infarktas?

Miokardo infarktas įvyksta, kai širdies raumenyje staiga ima trūkti deguonies, nes vainikinių arterijų (koronarų) šakoje sumažėja arba nutrūksta kraujo tėkmė. Taip atsitinka, kai vainikinę širdies arteriją susiaurina susikaupusios aterosklerozinės plokštelės, užspaudžia spazmas arba užkemša trombas, rečiau embolas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl stipriai sumažėja ar visai nutrūksta tam tikrų miokardo dalių (tai priklauso nuo to, kokia ir kokio stambumo širdies arterija užkemšama) aprūpinimas krauju.

Neatsistačius kraujotakai po 20–40 min. prasideda svarbūs biocheminiai pokyčiai širdies raumens ląstelėse, kurios po 6–8 valandų būna padidėjusios, nelygios, tarp jų susidaro plyšiai, branduoliai išsitempia, ilgėja, juose atsiranda sąsmaukėlė, jie pakinta ir galiausiai suyra.

Širdies raumens ląstelės (kardiomiocitai) būna labai susitraukusios arba, priešingai, atsipalaidavusios, vėliau jose pradeda irti susitraukiantys dariniai miofibrilės, kol ląstelės žūva.

8 pagrindiniai požymiai

- Pykinimas

- Prakaitavimas

- Spaudimo, gniaužimo, veržimo jausmas krūtinėje

- Skausmas už krūtinkaulio

- Dusulys - Vėmimas

- Mirties baimė

- Sąmonės netekimas

Nedaug žmonių, patiriančių miokardo infarktą, skausmo gali ir nebūti. Beskausmis infarktas dažnesnis sergantiems cukriniu diabetu. Tokiems žmonėms ši liga diagnozuojama pavėluotai arba atsitiktinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų