REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paskutinį rugpjūčio savaitgalį nepraleiskite progos apsilankyti žymiausiuose Lietuvos muziejuose. Nuo šių metų sausio 1 dienos, kiekvieną paskutinį mėnesio sekmadienį lankytojams duris atveria kelios dešimtys muziejų, kuriuose visas nuolatines ekspozicijas galima išvysti visiškai nemokamai.

Paskutinį rugpjūčio savaitgalį nepraleiskite progos apsilankyti žymiausiuose Lietuvos muziejuose. Nuo šių metų sausio 1 dienos, kiekvieną paskutinį mėnesio sekmadienį lankytojams duris atveria kelios dešimtys muziejų, kuriuose visas nuolatines ekspozicijas galima išvysti visiškai nemokamai.

REKLAMA

Lietuvos nacionalinis muziejus

Lietuvos nacionalinis muziejus – didžiausias ir vienas seniausių šalyje Lietuvos kultūros paveldo muziejus. Lietuvos nacionalinio muziejaus ištakos – aktyvaus XIX a. Lietuvos kultūrinio gyvenimo organizatoriaus, krašto praeities tyrėjo ir puoselėtojo Eustachijaus Tiškevičiaus rūpesčiu įkurtas pirmasis viešas muziejus Lietuvoje.

Muziejuje susipažinsite su Lietuvos valstybės istorija nuo jos susidarymo iki XX a. vidurio bei lietuvių etnine kultūra. Rugpjūčio mėnesį taip pat nemokamai galėsite išbandyti ir nemokamais autogidais. Juose informacija pateikiama trimis kalbomis: lietuvių, anglų bei rusų.

REKLAMA
REKLAMA

Nemokamai aplankyti galima ne tik Lietuvos nacionalinis muziejų Vilniuje, bet ir jo padalinius: Senąjį ir Naująjį arsenalus, Gedimino pilies bokštą, Vilniaus gynybinės sienos bastėją, Signatarų namus, K.Varnelio namus-muziejų. Taip pat nemokamai lankytis galima ir kituose miestuose esančiuose padaliniuose Jono Basanavičiaus gimtinėje (Vilkaviškio rajonas), Jono Šliūpo memorialinėje sodyboje (Palanga), Vinco Kudirkos muziejuje (Kudirkos Naumiestis).

REKLAMA

Valdovų rūmų muziejus

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai įkurtas istorinės rezidencijos pobūdžio muziejus. Jis veikia Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmuose Vilniaus Žemutinės pilies vietoje, pačiame Vilniaus centre. Muziejus kaupia, saugo ir tiria Lietuvos valstybės bei jos valdovų istorijos ir kultūros paveldą, gausius ir unikalius archeologijos rinkinius bei europinės taikomosios ir vaizduojamosios dailės kolekcijas nuo gotikos iki baroko, vertingą lituanistinę medžiagą.

Kauno IX forto muziejus

Kauno IX forto muziejus yra memorialiniame komplekse veikiantis istorijos muziejus. Muziejus įrengtas dvidešimto amžiaus pradžioje Rusijos pastatytos sausumos tvirtovės viename iš gynybinės sistemos bokštų.

REKLAMA
REKLAMA

1914 m. prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui IX fortas beveik nenukentėjo mūšių metu, o 1915 m. vasaros pabaigoje pasitraukus Rusijos pajėgoms – kartu su visa tvirtove perėjo Vokietijos kariuomenės žinion. Nacistinės Vokietijos okupacijos metu fortas buvo naudojamas kaip masinio žmonių naikinimo vieta – nuo 1941 m. spalio mėn. čia vykdytos žudynės.

Muziejuje galima pamatyti šias ekspozicijas: nacistinė okupacija ir holokaustas, sovietinė okupacija, Kauno sunkiųjų darbų kalėjimas, Kauno tvirtovė.

Lietuvos etnokosmologijos muziejuje

Lietuvos etnokosmologijos muziejus – Lietuvos observatorija ir muziejus Molėtų rajone, netoli Kulionių kaimo, prie Želvų ežero, apie 70 km į šiaurę nuo Vilniaus. Lietuvos etnokosmologijos muziejus yra pirmas ir vienintelis tokio pobūdžio muziejus pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujas, originalus muziejus turinys – etnokosmologinis kultūros aspektas, žmonijos ryšių su Kosminiu pasauliu interpretacija, nuolat besiplečianti žmonijos ekspansija į Kosminį pasaulį ir neišvengiamas XXI tūkstantmečio siekis suartinti skirtingų pasaulėžiūrų ir religinių konfesijų pasaulio gyventojus yra neabejotini Etnokosmologijos muziejaus perspektyvų garantai.

Sekmadienį bus organizuojamos 18 nemokamų ekskursijų. Norint apsilankyti šiose ekskursija, dėl norinčiųjų gausos, būtina išankstinė registracija.

Lietuvos jūrų muziejus

Jūrų muziejus yra respublikinis muziejus, įsikūręs šiauriausiame Kuršių nerijos taške – Kopgalyje, kur baigiasi 98 kilometrų ilgio Kuršių nerijos pusiasalis ir atsiveria Klaipėdos uosto vartai. Muziejus kaupia, saugo, tiria, konservuoja, restauruoja ir populiarina muziejines vertybes, kurios atspindi Lietuvos, kaip jūrinės valstybės, laivybos istoriją bei jūros gamtos įvairovę.

REKLAMA

Daugialypėse ekspozicijose naudojamos naujausios technologijos ir būdai informacijai perteikti. Tai įgalina aktyviau plėtoti daugiafunkcinę švietėjišką, edukacinę ir mokslinę tiriamąją veiklą.

Iš viso Jūrų muziejaus rinkiniuose saugoma daugiau nei 88 tūkst. eksponatų. Didžiausias rinkinys – jūrų gamtos preparatai: moliuskų kriauklės, koralai, vėžiagyviai, dygiaodžiai, jūrų paukščiai, žuvys ir žinduoliai. Muziejaus rinkiniuose yra ir geologijos, archeologijos, etnografijos, numizmatikos, kartografijos, laivų technikos, raštijos, filatelijos eksponatų.

Lietuvos liaudies buities muziejuje

Lietuvos liaudies buities muziejus – tai vienas didžiausių (195 ha) ir daugiausiai eksponatų (91420) turintis etnografijos muziejus Europoje po atviru dangumi. Muziejus atspindi XVIII a. pab. – XX a. pirmos pusės visų Lietuvos regionų: Dzūkijos, Aukštaitijos, Suvalkijos, Žemaitijos ir Mažosios Lietuvos valstiečių bei miestelėnų buitį, darbus, tradicijas.

REKLAMA

Muziejus įkurtas 1966 metais Rumšiškėse, vaizdingoje Kauno marių pakrantėje. Prie kelio (7 km žiedinis maršrutas), vingiuojančio tarp miškų, pievų, kalnelių – kaimų fragmentai, jaukios sodybos, šimtamečiai pastatai su gėlių darželiais, sodais ir daržais, su koplytėlėmis ir kryžiais, technikos objektai – malūnai, milo vėlykla, kalvė, aliejinė.

Trakų istorijos muziejus

Trakai neabejotinai – viena tų vietovių, kurių populiarumas bei svarba priklauso ne nuo jos dydžio, o nuo vaidmens tautos istorijoje. Netoliese kūrėsi įtakingi LDK miestai ir pirmosios sostinės, o Vytauto Didžiojo valdymo laikotarpiu Trakai tapo svarbiausiu kultūriniu, administraciniu, politiniu LDK centru, simboliškai atspindėjusiu valdovo vakarietiškas vertybes.

Rugpjūčio 25 d. muziejus yra lankomas nemokamai. Visiems norintiems speciali ekskursija bus vedama nuo 12 valandos. Šios ekskursijos dalyviams bus mokamos tik gido paslaugos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų