REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje šiemet padaugėjo per maistą plintančių infekcinių ligų, salmoneliozės ir kampilobakteriozės, atvejų.

Lietuvoje šiemet padaugėjo per maistą plintančių infekcinių ligų, salmoneliozės ir kampilobakteriozės, atvejų.

REKLAMA

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per septynis šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruoti 434 susirgimų salmonelioze ir 630 susirgimų kampilobakterioze atvejai.

Lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, susirgimų salmonelioze padaugėjo 18 proc., kampilobakterioze – 23 procentais.

Kampilobakteriozė ir salmoneliozė yra dažniausiai registruojamos per maistą plintančios zoonozės Lietuvoje ir visame Europos regione.

Tai bendros gyvūnų ir žmonių ligos, kuriomis užsikrečiama suvalgius gyvūninio ar kito šių ligų sukėlėjais užteršto maisto, sąlyčio būdu su sergančiais gyvūnais, retais atvejais – nuo sergančio žmogaus.

Lietuvoje kasmet užregistruojama daugiau nei po vieną tūkstantį susirgusiųjų šiomis ligomis. Tačiau faktinis susirgusiųjų skaičius nėra žinomas, nes ne visi susirgę šiomis ligomis kreipiasi medicinos pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA

Zoonozėmis plintančiomis per maistą žmogus gali užsikrėsti visi, tačiau didžiausią riziką turi vaikai iki 5 metų, vyresni nei 65 metų asmenys ir asmenys, turintys lėtinių ligų, dėl kurių yra susilpnėjusi imuninė sistema.

REKLAMA

ULAC duomenimis, dažniausiai salmonelioze ir kampilobakterioze žmonės užsikrečia vartodami vištieną, vištų kiaušinius ir jų produktus. Šie maisto produktai dažniausiai sukelia ir šių ligų protrūkius. Salmoneliozės protrūkiai šiais metais buvo užregistruoti šešiose ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kur susirgo 57 vaikai.

Per maistą plintančios zoonozės dažniausiai pasireiškia gastroenterito požymiais: pykinimu, vėmimu, viduriavimu bei karščiavimu, trunkančiu iki trijų dienų. Dėl karščiavimo, vėmimo ir viduriavimo ligonis netenka daug skysčių, gali išsivystyti dehidratacija.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų