REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
43
Daivos užauginti pomidorai (nuotr. asm. archyvo)

Šilalės rajone gyvenančios Daivos Rameikienės vazoninių pomidorų derlius atima žadą: daigelių šakos svyra nuo pomidorų kiekio. Moteris juokiasi, kad didelių paslapčių čia nėra – tokia jau pomidorų veislė –gali derėti įvairiomis sąlygomis.

43

Šilalės rajone gyvenančios Daivos Rameikienės vazoninių pomidorų derlius atima žadą: daigelių šakos svyra nuo pomidorų kiekio. Moteris juokiasi, kad didelių paslapčių čia nėra – tokia jau pomidorų veislė –gali derėti įvairiomis sąlygomis.

REKLAMA

Daiva pomidorus augina kasmet. „Aztek“ veislės pomidorus ji sodino trečią kartą iš eilės: juos augino ir pernai, ir užpernai. Šiemet greta Daivos šiltnamio augo 17 tokių pomidorų daigų.

„Pirmais metais nieko nedariau, tik dėjau drenažą į vazono dugną. Visą laiką dedu medžio žieves senas, likusias po malkų kapojimo. Šiemet sugalvojau įdėti ir saują žalių dilgėlių.

Pūdamos dilgėlės gamina azotą, o jis augalų šaknims labai patinka. Kol šaknys pasiekia dugną, dilgėlės jau būna papuvusios ir tokiu būdu šaknys gauna maisto medžiagų“, – pasakoja Daiva.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat moteris deda saują pelenų, saują biohumuso, saują ragų miltų ir žiupsnelį ekologiškų trąšų. Visą tai sumaišo su nauja kompostine žeme ir mišinį užberia ant dilgėlių. Pasak jos, tokį patį metodą taikė ir šiltnamyje.

REKLAMA

Mulčiavimo svarba

Moteris pasakoja, kad visus pomidorus sodina kartu – kovo pabaigoje. Vėliau juos daigina ant palangės, o atšilus orams išneša į šiltnamį. Tiesa, Daiva skirtingai laiko pomidorus, kurie augs šiltnamyje ir lauke: tuos, kurie augs lauke, ji išnešdavo iš šiltnamio, kad pripratintų daigus prie oro sąlygų.

„Šituos „Aztek“ pomidorų daigus dieną nešdavau į lauką: taip grūdinau. Naktį būdavo šiltnamyje, o dieną lauke, kadstipresni būtų, kad nesirgtų. O dabar lauke, šalia šiltnamio jie būna visą parą“, – sako Daiva.

REKLAMA
REKLAMA

Nedaug skiriasi pomidorų augančių lauke ir šiltnamyje priežiūra. Tų pomidorų, kurie auga lauke, moteris netręšia. Kaip itin veiksmingą priemonę, Daiva įvardija žolės mulčiavimą. Jis padeda ilgiau išsilaikyti drėgmei, apsaugo nuo piktžolių augimo. Tokiu būdu dirvoje palaikoma aukštesnė temperatūra ir pūvant mulčiui pomidorų šaknys gauna daug naudingų medžiagų.

Tinkamas atstumas

„Šiltnamyje augančius saugau nuo ligų. Pagal rekomendacijas, kai žydėjo ir buvo maždaug 15 cm, boru purškiau. Dėl žiedų, kad daugiau žydėtų ir žiedai nekristų. Po dviejų savaičių purškimą kartojau. Kai sumezgė pomidorus, purškiau fitosporinu, maždaug, kas dvi savaites, kad daigai būtų sveiki ir stiprūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradėjus žydėti pomidorams, purškiau boru, kad žydėjimas būtų gausesnis. Vitaminais purškiau per lapus. Naudoju ekologiškas trąšas, sintetinių ir cheminių trąšų nenaudoju. Visą vasarą, kas dvi savaites per lapus purkšdavau vitaminus, tačiau dabar, kai pomidorai jau sumegzti, nebepurškiu“, – pomidorų priežiūros paslaptimis dalinasi moteris.

Patys svarbiausi dalykai, pasak Daivos, yra geras vėdinimas ir tarpų tarp daigų palaikymas.

„Derlingesnės veislės geriau pasireiškia, kai daigai yra susodinami 40-50cm tarpais. Šiemet turėjau daug daigų, norėjau visus susodinti ir šiek tiek per tankiai susodinau juos.

Lauke ta pati pomidorų veislė 5-6 kartus didesnį derlių surezgė. Nuo tų esančių šiltnamyje skiriasi, kaip diena ir naktis. Šiemet labai gerai dera pomidorai lauke – nuo vieno krūmelio bus apie 10 kg“, – džiaugiasi Daiva.

REKLAMA

Dalis derliaus – dovana kitiems

Didelę dalį derliaus moteris išdalina: veža giminėms, kaimynams. Daiva teikia integralią pagalbą neįgaliems seneliams, tad dažnai pomidorų nuveža ir jiems, nes jie patys užsiauginti jau nebegali, o dažnai ir nebūna matę moters auginamų pomidorų veislių.

„Auginu ne todėl, kad išdalinčiau, kitiems taip atrodo, nes mes esame tik 4 šeimoje, o todėl, kad vilioja skonių ir spalvų įvairovė, norisi vis išbandyti naujas veisles. Nors kasmet galvoju, kad reiktų mažinti, bet išeina vis daugiau. Ko gero sergu... pomidorlige“, – juokiasi moteris.

Daiva visuomet verda ir naminį pomidorų padažą, nes jis skanesnis ir sveikesnis nei pirktas parduotuvėje, spaudžia sultis bei daro mišraines. Moteris priduria, kad mielai dalinasi pomidorų sėklomis: jas dovanoja arba keičia į naujas, dar neauginamas veisles.

„Mielai dalinuosi sėklomis, visad jų prisirenku, ir kas nori tiesiog dovanoju arba keičiuosi į ne turimas veisles. Hibridų neauginu, tik veislės pas mane, nes tiek skonių ir spalvų nebūtų. Šiemet turiu virš 100 veislių. Man patinka spalvinga pomidorinė vasara“, – teigia ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų