REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
35
Vilniuje iš 6 a. iškrito ir žuvo vaikas (nuotr. Broniaus Jablonsko)

Tragedijos sukrėsta auklė atvira: kartais būna toks likimas

papasakojo, kaip atrodo auklės darbas

Trečiadienio vakarą Lietuvą sukrėtė skaudi tragedija, kai viename iš daugiabučių Vilniuje, iš šeštojo aukšto, iškrito vos metukų vaikas. Jis mirė vietoje. Netrukus paaiškėjo, kad vaikas namuose tądien buvo su vyresnio amžiaus aukle, kuri su atdaru langu vėdino namus.

35

Trečiadienio vakarą Lietuvą sukrėtė skaudi tragedija, kai viename iš daugiabučių Vilniuje, iš šeštojo aukšto, iškrito vos metukų vaikas. Jis mirė vietoje. Netrukus paaiškėjo, kad vaikas namuose tądien buvo su vyresnio amžiaus aukle, kuri su atdaru langu vėdino namus.

REKLAMA

Ši tragedija iškėlė daugybę klausimų apie auklių darbo sistemą Lietuvoje – kokią atsakomybę neša dirbančios auklės, kam įsipareigoja eidamos dirbti į šeimas ir kas jų laukia, įvykus nelaimei?

Naujienų portalas tv3.lt pakalbino šios profesijos atstovę, aukle dirbančią Šarūnę J. Nors merginai vos 22-eji, auklės darbą ji puikiai išmano – studijuoja ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą, šiuo metu dirba šeimoje ir prižiūri vaikutį.

Ji neslepia – ši tragedija ją stipriai palietė, tačiau ji viliasi, kad, galbūt, būtent šis įvykis pakeis iki šiol šalyje nė neegzistuojančią auklių darbo sistemą.

REKLAMA
REKLAMA

Į tualetą – kartu su vaiku

Šarūnė sako, kad jos darbas yra itin atsakingas, tačiau ji negaili kritikos ir šalies valdžios atstovams. Ji tvirtina, kad šalyje nėra jokios tikslios auklių įdarbinimo sistemos bei tinkamo požiūrio.

REKLAMA

„Esu aktyvi auklė. Man įdomu su vaiku leisti laiką taip, kad mums abiem būtų smagu. Man patinka eiti į lauką su paspirtuku arba dviračiu. Atsakomybė dėl vaiko saugumo ir sveikatos yra didžiulė. Ji išlieka ne tik lauke, bet ir namuose, esant patalpoje.

Žinoma, namuose, mano manymu, yra saugiau, tačiau net ir ten nė akimirkai negali palikti vaiko vieno. Pavyzdžiui, vediesi vaiką į tualetą kartu, nepaleidi jo vieno, jeigu nesi tikras, kad jam bus saugu. Vaikas turi būti prižiūrimas kiekvieną akimirką. 

Lauke reikia žiūrėti, kad vaikas su kamuoliu nepapultų po automobilio ratais, neišbėgtų. 

REKLAMA
REKLAMA

Aš nežinau, kaip įvyko pastaroji tragedija daugiabutyje, kai iškrito vaikutis. Sunku ieškoti kaltų ir to nereikėtų daryti – gal toks vaiko likimas“, – svarsto aukle dirbanti Šarūnė.

Vis dėlto ji sako, kad toks galėjo būti vaikelio likimas. O gal vyresnio amžiaus auklė pati blogai pasijuto ar tą akimirką neturėjo jėgų? 

„Manau, močiutės turėtų rūpintis savo anūkais, o ne svetimais vaikais. Žinoma, dažnai tėvų pasirinkimas ieškant auklės remiasi į finansus, ieškoma pigesnio varianto.“

Atsitrenkė į langą 

Ji prisiminė ir ne vieną atvejį, kai vaikui kas nors nutinka net ir būnant šalia.

„Neseniai restorane tėvai šventė gimtadienį. Aš buvau tam, kad prižiūrėčiau vaikus, tačiau vieną akimirką, visų akivaizdoje, vaikelis atsitrenkė į stiklinius langus, kurie buvo iki žemės. Ir aš, ir tėvai buvome šalia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laimei, viskas baigėsi tik praskelta lūpyte, tačiau streso buvo visiems. Tokiais atvejais nieko negali padaryti – juk būni šalia, o, štai, kažkas ima ir nutinka. Tokie atvejai labai gąsdina, visą dieną lieki įtampoje“, – neslepia mergina.

Dirbti aukle – kas tik nori

Ji turi nemažai pastabų šalies valdžiai dėl požiūrio į auklių sistemą. Tiksliau, ji pabrėžia, jog jokios sistemos Lietuvoje net nėra.

„Auklių sistema Lietuvoje yra visiškai nesutvarkyta. Viskas turi keistis iš pagrindų. Pavyzdžiui, dabar aukle Lietuvoje gali dirbti kas nori, net ir močiutės, kurių, pavyzdžiui, prasta sveikata.

Gaila, kad nėra nė vienų privalomų kursų. Mielai eičiau į tokius, tačiau nėra jokių, kurie būtų privalomi.

REKLAMA

Dar daugiau, ruošiantis dirbti šeimoje, nereikia pateikti jokių sveikatos būklę įrodančių dokumentų arba pažymų. Auklės pasirinkimas – visiška tėvų atsakomybė, pasikliaujant skelbimais arba draugų rekomendacijomis.

Aš labai tikiu minties jėga. Noriu tikėti, kad jeigu negalvoji, tai taip ir nenutinka“, – pabrėžia Šarūnė.

Vieta šešėliui klestėti

Ji pastebi, kad dauguma auklių dirba nelegaliai, todėl šalyje klesti šešėlis. „Aš dirbu legaliai, tačiau moku didelius mokesčius. Kitos auklės, kurios uždirba, pavyzdžiui, 400 eurų, turi susimokėti didelius mokesčius, tačiau taip dirbti tiesiog neapsimoka. Mokesčiai, vykdomi už individualią veiklą, yra didžiuliai.“

REKLAMA

Vis dėlto Šarūnė neslepia jaudulio kalbėdama ir apie nelaimę, kuri nutiko dar vakar Vilniuje. „Ši tragedija turėtų atverti akis.

Reikėtų keisti sistemą. Turėtų būti sudaromos sutartys su šeimomis. Šiandien mes nepasirašome jokių sutarčių, nėra jokių konkrečių įsipareigojimų.

Dabar reikia užjausti ir vaikučio tėvus, ir kaimynus, ir pačią auklę. Tikiu, kad viskas įvyko ne iš blogo. Aš net nežinau, ar galiu komentuoti, bet nemanau, kad tai lėmė auklės amžius. Kartais būna likimas. Gal ir prie mamos galėjo taip nutikti. Gal žmogus nuėjo į tualetą arba virtuvę? Nežinant, negali nieko komentuoti“, – svarstė auklė, kuri neslėpė jaudulio kalbėdama apie vos metukų tragiškai mirusį vaikelį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krito iš šešto aukšto

tv3.lt portalas primena, kad vakar ant kojų buvo sukeltos policijos ir gelbėtojų pajėgos, kai mažametis vaikas nukrito ant terasos pirmame aukšte, į kurią nebuvo galima iškart patekti.

Baisi nelaimė įvyko vidury Vilniaus esančiame daugiabučių rajone. Pavakarę apie pusę penkių policijai paskambino moteris, ji pranešė, kad jos prižiūrimas vaikas nukrito iš šešto aukšto ant terasos pirmame aukšte.

Į įvykio vietą pirmieji atskubėjo policijos pareigūnai, atsiųsti ir gelbėtojai su kopėčiomis.

Bute, ant kurio terasos nukrito vos vienerių vaikas, nieko nebuvo. Tačiau prie nukritusio mažylio be gyvybės ženklų policininkai pateko ugniagesiams net nespėjus pakelti kopėčių. Pareigūnai į terasą perlipo iš gretimo buto.

REKLAMA

Matė tik auklė

Ant terasos patekę medikai konstatavo, kad vaikas nebegyvas. Panašu, kad pačios nelaimės niekas, išskyrus pačią auklę, ir nematė.

Kalbinti žmonės sako apie nelaimę supratę tik tada, kai suvažiavo tarnybos.

Kai įvyko tragedija, tėvų nebuvo. Į įvykio vietą atvažiavo gausybė policijos pareigūnų, tyrėjų. Nuodugniai apžiūrima nelaimės vieta, apklausiami liudininkai. Medikų pagalbos prireikė šoko ištiktai vaiko auklei.

Aplinkybės kol kas nėra aiškios. Prie pat grindų esantį langą, greičiausiai atidarė auklė, norėdama pravėdinti įkaitusį kambarį. Su vaiku buvusi moteris nusisuko vos akimirkai, o vaikas priropojo prie atviro lango ir iškrito.

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą, auklei greičiausiai bus iškelta baudžiamoji byla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų