REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dauguma uogauti mėgstančių lietuvių žino – Lietuvoje rinkti mėlynes naudojant specialių įrankį dar vadinamą „šukomis“ – draudžiama. Tačiau glumina tai, kad įsigyti tam skirtus prietaisus yra labai lengva. Jais dažnai prekiaujama prekybos centruose arba internetinėse parduotuvėse. Gamtininkas Almantas Kulbis nurodo, kad čia kyla nesusipratimas, nes uogauti su „šukomis“ – draudžiama, bet jas pardavinėti – ne.

Dauguma uogauti mėgstančių lietuvių žino – Lietuvoje rinkti mėlynes naudojant specialių įrankį dar vadinamą „šukomis“ – draudžiama. Tačiau glumina tai, kad įsigyti tam skirtus prietaisus yra labai lengva. Jais dažnai prekiaujama prekybos centruose arba internetinėse parduotuvėse. Gamtininkas Almantas Kulbis nurodo, kad čia kyla nesusipratimas, nes uogauti su „šukomis“ – draudžiama, bet jas pardavinėti – ne.

REKLAMA

Laukinės augalijos išteklių naudojimo tvarkoje nurodoma, kad renkant uogas draudžiama rauti, laužyti ar kitaip niokoti augalus, naudoti uogienojus žalojančius įrankius. Tokie pat reikalavimai taikomi renkant medžių ir krūmų uogas bei vaisius, taip pat draudžiama pjaustyti, kapoti, laužyti ar kitaip žaloti šių medžių ar krūmų šakas ir kamienus.

Nėra vieningos nuomonės

Tačiau gamtininkas teigia, kad dar nėra vieningos nuomonės, ar toks uogavimo būdas iš tikrųjų kenkia uogienojams. Prie to prisideda ir tai, kad kaimyninėse šalyse laukinės augalijos išteklių reglamentavimas skiriasi ir kai kur leidžiama rinkti mėlynes pasitelkus „šukas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra nuomonė, kad pažeidžiami uogienojai. Ir, iš tikrųjų, jie pažeidžiami, kita vertus teko skaityti ir priešingų nuomonių, kad augavietėms iš esmės nepakenkiama. Toks mėlynių rinkimo būdas paplitęs labai seniai, man irgi teko girdėti mamos pasakojimus, kaip su mano seneliu keliaudavo į Latviją ir rinkdavo uogas tokiu būdu“, – pasakoja gamtininkas.

REKLAMA

Manoma, kad uogų augavietė kasmet vis labiau skursta, todėl uogaudami „šukų“ pagalba dar labiau pažeidžia uogų krūmelius, todėl toks uogavimo būdas yra reglamentuotas ir draudžiamas.

„Jeigu vienoje augavietėje uogų derlių per metus šukuoja daugiau nei vienas uogautojas su tomis „šukomis“, tai ji tikrai pažeidžiama. Tačiau augavietės atsigauna per tam tikrą laiką, nors laiko atsistatymui tokiu atveju reikės daugiau“, – teigia A. Kulbis.

Įsigyti gali kiekvienas norintis

Tiesa, norintiems įsigyti šį uogavimo prietaisą nekyla jokių kliūčių. Užteks apsilankyti prekybos centre arba galima „šukas“ įsigyti internetu. Čia jų kaina svyruoja nuo 4 iki 22 eurų: priklausomai nuo to, iš kokios medžiagos jos pagamintos.

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš garsiausių Lietuvos parduotuvių šalia šio prietaiso yra parašiusi ir įspėjimą: „Pigu.lt uogautojams primena, kad mėlynes Lietuvos miškuose galima rinkti tik rankomis. Mechaninius įtaisus naudoti DRAUDŽIAMA!“. Tačiau kitose internetinės prekybos parduotuvėse, mėlynių rinkimo palengvinimas nurodomas, kaip vienas iš prietaiso privalumų.

„Mūsų prekybos centruose kartais galima išgirsti, kad žmonės, kuriems rūpi gamtosauga, pasipiktina, kad yra parduodamos „šukos“, skirtos uogavimui. Iš tikrųjų pardavinėti tokias „šukas“ nėra draudimo ir jas pardavinėti yra galima. Todėl tam tikras prieštaravimas: įsigyti tokį įrankį galima, o uogauti juo – ne“, – teigia gamtininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, kodėl prietaiso naudojimas draudžiamas, o pardavimas – ne? Aplinkos ministerijos teigimu, šis įrankis gali būti naudojamas tik, jeigu žmogus savo nuosavybėje augina tam tikrus vaisius ar uogas. „Šukas“ naudoti draudžiama tik miško uogų rinkimui. Pažeidus laukinės augalijos išteklių naudojimas nustatytą tvarką žmogus gali gauti bauda nuo 10 iki 30 eurų.

Etikos klausimas

Pasak A. Kulbio, prisirinkti, kad ir litrą mėlynių, reikia pastangų ir laiko. Jo teigimu, reikėtų pagalvoti ar uogavimą laikysime, kaip savotišką poilsį, pabuvimą miške, pakvėpavimą grynu oru ar tiesiog norime prisirinkti kibirus uogų, kurias naudosime savo reikmėms.

REKLAMA

„Čia irgi etikos dalykai: jeigu žmogus iš to gyvena, tai jam tas šukavimas palengvinimas ir pagreitinimas uogų rinkimo, o žmogus, kuris išsiruošia į mišką pasivaikščioti ir pakeliui prisirenka uogų ir grybų, jam tikrai tokių šukų ir nereikia. Todėl uogynų naikinimas vardan trumpalaikės materialinės naudos nėra pateisinimas, tikėtina, kad ir uogavimo verslu užsiimantys žmonės suvokia, kad uogynai bus reikalingi ne vienerius metus ir juos tausoja“, – teigia gamtininkas.

„Pigu.lt“ komunikacijos vadovė Raimonda Strazdauskaitė nurodo, kad priminimą prie prekės aprašymo įmonė pridėjo savo iniciatyva, siekdami skatinti atsakingą klientų požiūrį į įsigytos prekės naudojimą bei aplinką.

„Šiuo prietaisu galima rinkti visas uogas ir vaisius, kurių rinkimo tokiu būdu nedraudžia Lietuvos teisės aktai. Jis skirtas asmeniniam naudojimui privačios nuosavybės ne miško paskirties žemės sklypuose, pavyzdžiui, privačiuose soduose. Būtent todėl prie prekės aprašymo pridėjome papildomą informaciją, atkreipiančią pirkėjų dėmesį į tai, kad miške prietaiso naudoti negalima“, – sako ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų