REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Amerikiečių ir kanadiečių tyrimo metu dar kartą patvirtinta, kad selenas – vienas plačiausiai aptarinėjamų mikroelementų, kuris apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Amerikiečių ir kanadiečių tyrimo metu dar kartą patvirtinta, kad selenas – vienas plačiausiai aptarinėjamų mikroelementų, kuris apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

REKLAMA

Kuo daugiau mikroelemento seleno yra kraujyje, tuo mažesnė tikimybė patirti insultą. Tokią žinią pacientams siunčia mokslininkai straipsnyje moksliniame žurnale „Circulation“.

Selenas – mikroelementas, kurio gauname iš tam tikrų maisto produktų, pavyzdžiui, viso grūdo javų, riešutų, žalios mėsos ir jūros gėrybių. Jis turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių bei geba apsaugoti širdies ir kraujagyslių sistemą.

Surinkti dviejų grupių: 20-mečių ir vyresnių, dalyvavusių Kanados sveikatos ir JAV nacionaliniame sveikatos ir mitybos įvertinimų tyrimuose, duomenys. Tyrėjai, palyginę seleno kiekį ir insulto paplitimą, abiejose grupėse nustatė aiškų atvirkštinį insulto paplitimo ir seleno kiekio kraujyje santykį.

REKLAMA
REKLAMA

Kanadiečių grupės tiriamųjų, kurių seleno kiekiai kraujyje buvo didžiausi, pavojus patirti insultą buvo 62 proc. mažesnis.

Amerikiečių, kurių seleno kiekis kraujyje buvo didžiausias, pavojus patirti insultą buvo 43 proc. mažesnis. Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad sulig kiekvienu seleno kiekio kraujyje padidėjimu 10 mikrogramų abiejose grupėse insulto paplitimas sumažėjo 14–19 proc.

REKLAMA

Tai – ne pirmas tyrimas, kuriuo pabrėžiama seleno svarba sveikatai. 2013 m. švedų atlikto seleno ir kofermento Q10 tyrimo metu įrodyta, kad pagyvenusiems žmonėms, kasdien vartojantiems abu junginius, mirties dėl širdies ir kraujagyslių ligų pavojus sumažėja 54 proc.

Taip pat įrodyta, kad vidutinis seleno kiekis švedų organizme yra mažesnis už laikomą optimaliu.

Pasirodo, europiečių maiste seleno yra mažiau negu JAV gyventojų. Tai susiję su mažesniu seleno kiekiu dirvožemyje.

Vienas iš būdų seleno trūkumui kompensuoti yra organizmo lengvai įsisavinamų natūralių mielių vartojimas. Tyrimo metu naudotos seleno mielės, kurios gerai žinomos dėl gero įsisavinimo.

88,7 proc. seleno įsisavinama per virškinamąjį traktą. Minėtas preparatas gaminamas Danijoje ir plačiai naudojamas tyrimuose.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų