REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nudegimas – tai, audinių pažeidimas, kurį gali sukelti sąlytis su įvairiomis karštomis arba cheminėmis medžiagomis. Ši trauma yra gana dažna ir daugelis į ją nežiūri rimtai, tačiau laiku nesureagavus, odos nudegimas gali atnešti ir mirtį.

Nudegimas – tai, audinių pažeidimas, kurį gali sukelti sąlytis su įvairiomis karštomis arba cheminėmis medžiagomis. Ši trauma yra gana dažna ir daugelis į ją nežiūri rimtai, tačiau laiku nesureagavus, odos nudegimas gali atnešti ir mirtį.

REKLAMA

Nudegimai yra skirstomi į kelis lygius. Pirmo laipsnio nudegimas yra atpažįstamas iš paraudusios odos, gali kelti diskomforto jausmą, tačiau nėra pavojingas sveikatai. Antrojo A laipsnio nudegimas – labai skausmingas, gali iškilti vandeningos ar net kraujingos pūslės, tačiau per 2-3 savaites visiškai sugyja.

Antrojo B laipsniu nudegimas – susidaro jau sprogusios pūslės arba jų nebūna išvis, atsiranda baltos dėmės, oda tampi nejautri. Toks nudegimas mažiau skausmingas, tačiau gijimas trunka ilgiau. Trečiojo laipsnio nudegimas reikalauja medikų pagalbos – tenka šalinti mirusius audinius ir persodinti odą.

Nudegimo rimtumas

„Klausia, kaip nustatyti nudegimą procentais. Yra toks paprastas plaštakos principas, jeigu nudegė plaštakos dydžio plotas, tai žmogus nudegė 1 proc. Jeigu vieta yra nejautri, pajuodusi, šlakuoti nori, tai tuomet jau reikėtų kreiptis“, – kaip įvertinti nudegimo rimtumą pasakoja Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojas ortopedas traumatologas Vytautas Vaitkus.

REKLAMA
REKLAMA

Medikas teigia, kad jokiu būdu negalima nudeginto ploto tepti aliejais ar tepalais, kurių nepaskyrė gydytojas. Jis įspėja, kad vaistinėse įsigyti preparatai, nors ir skirti nudegimams gydyti, gali dar labiau pakenkti.

REKLAMA

„Negalima bėgti į vaistinę ir prašyti pirmos pagalbos, pirmą pagalbą turi suteikti gydytojas, jeigu nudegė vieno procento ar didesnis plotas. Jeigu nudegimas yra mažesnis, tai yra ir parankinės priemonės.

Labai dažnai vaistininkai mėgsta duoti purškiamas priemones. Jos nėra efektyvios ir kai kuriais atvejais gali dar labiau pakenkti. Yra specializuoti tepalai skirti nudegimams, bet yra viena problema, kad jų negausite tiesiog nuėję į vaistinę, nes jie yra receptiniai“, – teigia traumatologas.

Pirmoji pagalba

V. Vaitkus nurodo, kad pati geriausia pirmoji pagalba yra nudegintos vietos šaldymas šaltu vandeniu. Tam tinka ir paprasčiausias vanduo iš krano. Tereikia maždaug 20 minučių laikyti nudegintą vietą po tekančiu vandeniu. Teigiama, kad tokiu būdu sumažėja nudegimo gylis ir ne taip pakenkiama audiniams.

REKLAMA
REKLAMA

„Nusideginus vaikams, aš rekomenduočiau, jeigu tai yra pakankamai didelis plotas, iškart reikia kreiptis pas gydytojus. Nudegus vaikams visada yra labai didelis infekcijos pavojus: gali kilti karščiavimas ar kita reakcija. Todėl geriausiai kreiptis į gydytojus. Jeigu esate, kur nors toli miške, suvilgykite marlės ar kito audinio gabaliuką ir švariai užriškite, vežkite į artimiausią gydymo įstaigą“, – apie nudegimų sukeliamą pavojų vaikams pasakoja medikas.

Nusideginus cheminėmis medžiagomis, mediko teigimu, ant pažeistos vietos jokiu būdu negalima pilti peroksido. Visų pirma, reikia sausai nuvalyti nudeginusią medžiagą, o paskui nuplauti po tekančiu vandeniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pati efektyviausia pirmoji pagalba yra šaltas vanduo arba šaldymas bei paprasčiausias žaizdos išplovimas. Negalima tiesiogiai šaldyti įvairiais šaldytais produktais, nes ledas gerai nuima skausmą, tačiau tiesioginio sąlyčio su nudeginta vieta kyla kitas pavojus – nušaldyti ir taip jau pažeistą vietą.

„Būna atvejų, kai patariau šaldyti, ir pasiėmė iš šaldytuvo vištos užšaldytos ar kažko panašaus ir šaldėsi. Labai malonu yra pasišaldyti, praeina tas skausmas, bet kitas dalykas yra, kad galima sukelti nušalimą tos vietos“, – įspėja traumatologas.

Dažniausios klaidos

Vienas iš žmonių pamėgtų būdų numalšinti nudegimo keliamą skausmą – patepti tą vietą aliejumi, tačiau, pasak mediko, tai yra viena iš didžiausių klaidų, kuri neleidžia žmogui įvertinti situacijos rimtumo.

REKLAMA

„Nusideginus odą įkaista kūno audiniai, kitaip tariant, karštis nepasibaigia, nutraukus liepsną ar vandens tekėjimą, audiniams įkaitus ir toliau vyksta neigiamas poveikis. Kai užtepama aliejumi, tai yra kaip dangtis – izoliuojamas karštis ir neleidžiama atsiaušinti audiniams.

Nudegusi oda yra labai jautri ir net vėjelio dvelksmas atrodo skausmingas, o užtepus aliejumi, skausmo nebejaučiama, todėl žmonės nesupranta, kad šis veiksmas dar labiau pakenkia“, – pasakoja traumatologas V. Vaitkus.

Medikas pataria nusideginus daugiau nei 1 proc. odos ar atsiradus atviroms žaizdoms, iškart kreiptis į medikus. To nepadarius, rizikuojate patirti gilesnį odos nudegimą, gali prireikti odos persodinimo.

Uždelsus 2-3 dienas žaizda gali infekuotis, sukelti nekrozę, kraujo užkrėtimą, o išsivysčius sepsiui gali ištikti net mirtis. Oda yra pirmas barjeras apsaugantis nuo aplinkos neigiamų veiksnių, nuo bakterijų, o pažeidus odą kyla pavojus visam organizmui.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų