REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
45
TV3 žiūrovus ir vėl žadins antrąjį sezoną skaičiuojanti kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“

Kaip ir kiekvieną šeštadienį, TV3 žiūrovus ir vėl žadins antrąjį sezoną skaičiuojanti kulinarinių kelionių laidaMaisto kelias“. Vedėjų trijulė Ilona Juciūtė, Gidonas Šapiro-Bilas ir šri lankietis Dilanas Dampella Gamage leisis jau į penktąją kelionę – šį kartą po Šiaulių apskritį.

45

Kaip ir kiekvieną šeštadienį, TV3 žiūrovus ir vėl žadins antrąjį sezoną skaičiuojanti kulinarinių kelionių laidaMaisto kelias“. Vedėjų trijulė Ilona Juciūtė, Gidonas Šapiro-Bilas ir šri lankietis Dilanas Dampella Gamage leisis jau į penktąją kelionę – šį kartą po Šiaulių apskritį.

REKLAMA

Tačiau komanda ne tik ragauja gardžiausius patiekalus, bet ir patys yra tikri virtuvės asai, todėl pasidalino net trimis tobulais receptais, atrastais kelionės metu, iš vieno paprasto ir labai sveiko ingrediento – pievagrybių.

Lankantis Šiaulių apskrityje „Maisto kelio“ komanda aplankė išskirtinį čia veikiantį maisto pramonės objektą – „Baltic Champs“ pievagrybių ūkį. Viena iš ekologiškų maisto bendrovių „Auga group“ įmonių veikia nuo 2008 metų ir yra didžiausia ir moderniausia pievagrybių augintoja regione. Čia vedėjai ne tik susipažino su šių grybų auginimo subtilybėmis, bet ir atrado naujų receptų.

„Norint auginti pievagrybius turime jiems sukurti sąlygas, lyg būtų ruduo, kuomet yra šilta ir drėgna. Per mėnesį visa įmonė, tame tarpe ir šis grybynas, nuskina iki 1200 tonų pievagrybių. Visi pievagrybiai yra atrenkami ir nuskinami tik rankomis“, - laidoje pasakos įmonės generalinis direktorius Arūnas Radzevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Susipažinę su pievagrybių keliu link mūsų stalo, laidos vedėjai iš prigrybauto laimikio kartu su „Kamado Bono“ grilio meistru Robertu Svetlausku pasigamins gardžių patiekalų.

REKLAMA

Pasirodo, pievagrybiai yra vienintelė daržovė turinti vitamino D, savyje taip pat turi vario, kalio, dėl to yra ne tik skanūs, mažai kaloringi, bet ir vertingi gerai savijautai, todėl „Maisto kelio“ komanda dalinasi ir kelionėje po Šiaulių apskrityje atrastais receptais iš pievagrybių.

TRINTA PIEVAGRYBIŲ SRIUBA

Reikės: 500 g pievagrybių; 2 svogūnų; 50 g sviesto; Poros šaukštų alyvuogių aliejaus; Poros šaukštų miltų; 200 ml grietinėlės; 600 ml sultinio (tinka tiek daržovių tiek vištienos ar mėsos); Druskos ir pipirų.

Pievagrybius ir svogūnus smulkiai supjaustykite. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Jame kelias minutes apkepinkite svogūnus, tuomet sudėkite grybus ir pakepinkite juos 5-7 minutes iki kol šiek tiek suminkštės.

REKLAMA
REKLAMA

Puode ištirpinkite sviestą, į jį suberkite miltus ir nuolat maišant apkepinkite porą minučių iki kol turėsite vienalytę, auksinės spalvos tyrelę.

Vis maišant supilkite sultinį ir jį užvirinkite. Tuomet sudėkite kepintus grybus ir svogūnus, vėl palaukite, kol užvirs, pagardinkite druska, pipirais, pertrinkite per sietelį ar maisto smulkintuvu ir pakaitinkite dar 5-7 minutes. Galiausiai supilkite grietinėlę, išmaišykite, minutėlę pakaitinkite ir patiekite.

GRILL PIEVAGRYBIAI SU ŠONINE

Reikės: 500 g šviežių pievagrybių; 1 šaukšto kepintų saulėgrąžų; 100 g varškės sūrio su kmynais; 50 g sūrio su mėlynuoju pelėsiniu; 80 g tepamo varškės sūrelio; 100 ml alyvuogių aliejaus; 150 g šaltai rūkytos šoninės, supjaustytos griežinėliais; Druskos ir pipirų pagal skonį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Drėgna servetėle nuvalykite pievagrybius. Išlaužkite grybų kotelius ir peiliuku apipjaukite kepurėlės kraštus, kad tilptų daugiau įdaro.

Gabalėliais supjaustykite sūrį. Į grybo kepurėlę įberkite žiupsnelį saulėgrąžų, įdėkite po gabalėlį varškės ir pelėsinio sūrio. Kad įdaras laikytųsi, kepurėlės kraštus aptepkite tepamu varškės sūreliu.

Pievagrybių kepurėles apsukite šoninės griežinėliu, jį prie grybo pritvirtinkite mediniais smeigtukais. Įdarytus pievagrybius kepkite ant grilio grotelių 10-15 min., kol grybai suminkštės ir iš jų pradės skirtis sultys.

GRILL PIEVAGRYBIŲ VĖRINUKAI

Reikės: 500 g didesnių šviežių pievagrybių; 2 saldžiųjų paprikų, supjaustytų gabalėliais; 2 vidutinio dydžio obuolių, supjaustytų skiltelėmis.

REKLAMA

Marinatui: 12 valgomųjų šaukštų alyvuogių arba rapsų aliejaus; 1 česnako galvutės, smulkiai supjaustytos; 1 vidutinio dydžio citrinos sulčių; 1 šaukšto prieskoninių žolelių (čiobrelis, mairūnas); 1 šaukštelio druskos.

Į indą sudėkite nuplautus pievagrybius, supjaustytas saldžiąsias paprikas ir obuolius. Supilkite visas marinato sudedamąsias dalis, gerai išmaišykite ir uždenkite.

Marinuokite 1-3 val. Pakaitomis, ant bambukinių ar metalinių iešmelių, sumaukite grybus, paprikas ir obuolius. Vėrinukus, laikas nuo laiko apversdami, kepkite ant gerai įkaitusio grilio 10-15 min. Patarimas: prieš kepimą, bambukinius iešmelius 20-30min. pamirkykite vandenyje.

REKLAMA

Kiti Šiaulių apskrities gastronominiai atradimai

Pradėję rytą „Harmony Park“ viloje Ilona, Bilas ir Dilanas išsiruoš į žygį su šiaurietiškomis lazdomis po poilsio ir pramogų komplekso valdas. Pasivaikščiojimas gryname ore ne tik puikiai prabudina šeštadienio rytą, sustiprina raumenis ir pagerina kraujotaką, bet ir pažadina skrandžius, todėl trijulė savo kelionę po Šiaulių apskritį pradės ne vieno keliautojo pamėgtoje užeigoje „Smakų Smakas“.

Pasitikusi užeigos šeimininkė Lijana Pašakinskienė ne tik aprodys jau 11 metų lankytojus džiuginančios užeigos valdas, pakvies pasižvalgyti po šalia veikiančio keturių žvaigždučių motelio kambarius, bet ir pavaišins išskirtinėmis restorano vaišėmis – firminiu, čili pipirais pagardintu, mėsos ir daržovių troškiniu „Smako katilėlis“, kurio receptas skaičiuojamas nuo užeigos atsidarymo bei gardžia, burnoje tirpstančia itališka „Panna Cotta“ su rome mirkytai šokoladinio biskvito gabalėliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prieš atidarydami užeigą norėjome kažką sukurti savo. Troškinių yra daug, galima jų pasidaryti visokiausių, bet mes norėjome patiekti kažką kitokio, todėl tai yra mūsų pačių sukurtas receptas. Mūsų užeigoje apsilanko ir daug užsieniečių – atvažiuoja iš Austrijos, Vokietijos, Šveicarijos, tačiau šri lankietis pas mus pirmasis“, - neeiliniais svečiais džiaugsis užeigos šeimininkė.

Tęsdami kelionę po Šiaulių apskritį „Maisto kelio“ trijulė aplankys ir kaimo turizmo sodybą „Viliošiai“, kuri jau 13 metų lankytojus džiugina lietuviškos virtuvės kulinariniais perlais bei ant grilio ruoštais europietiškais patiekalais. Čia vedėjų lauks neeilinėmis vaišėmis nuklotas stalas – naminė duona, gira, bandelės su šonine, naminiai vyniotiniai, kopūstų sriuba ir mėsa įdaryti bulviniai blynai.

REKLAMA

„Prieš daugiau nei 13 metų šeimoje prasidėjo kalbos, jog reikėtų įkurti kavinę šiame rajone, kurios nėra ir taip atsirado šis šeimos verslas – patys statėme, pats mačiau viską, pats plytas nešiojau. Šiai dienai mėgstame natūraliai gamintą maistą, nenaudojam nereikalingų priedų, stengiamės, kad viskas būtų kaip pas močiutę kaime“, - laidoje pasakos sodybos šeimininkas Dovydas Gerdauskis.

Antrą sezoną startuojanti kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias“ ir vėl žiūrovus kviečia atsikelti nuo sofos, susiruošti kelionei ir kartu su kompanija vykti į gražiausias šalies vietas, kur jų laukia ne tik įdomios istorijos ir pažinimas, bet ir skaniausi patiekalai.

„Maisto kelias“ – tarsi Lietuvos kulinarinio turizmo gidas, padėsiantis žiūrovams lengviau išsirinkti, ką nuveikti bei kur skaniai pavalgyti šią gražią, šiltą vasarą.

„Maisto kelias“ – šeštadieniais, 10 val. tik per TV3!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų