REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
44
Paplūdimio gelbėtojai

Vandens pramogų mėgėjai žino – mėšlungis ištinka staiga, netikėtai ir nelauktai. Kaip elgtis pajutus, kad koją sutraukė mėšlungis pačiam arba šalia esančiam?

44

Vandens pramogų mėgėjai žino – mėšlungis ištinka staiga, netikėtai ir nelauktai. Kaip elgtis pajutus, kad koją sutraukė mėšlungis pačiam arba šalia esančiam?

REKLAMA

Pirmąją pagalbą suteikti naujienų portalo tv3.lt skaitytojams moko Sveikatingumo klubų „Impuls" plaukimo treneris Kristijonas Pinskus.

Jo teigimu, mėšlungis neretai sutraukia skirtingas kūno vietas, todėl tiksliai reikia žinoti, kaip elgtis kiekvienu atveju, pajutus pirmuosius mėšlungio požymius.

„Būnant vandenyje, mėšlungis gali sutraukti skirtingas kūno vietas, o jį įveikti padeda įvairūs tų raumenų tempimo judesiai.

Jeigu pačiam atlikti sudėtinga, padėti gali žmogus, esantis šalia. Sutraukus pėdos ar blauzdos raumenis, užlaužiame kojos pirštus į viršų, jei šlaunies tada su tos pačios pusės ranka tempiame koją atgal.

REKLAMA
REKLAMA

Jei pamirštame dirbti kojomis ir plaukiame tik rankomis, sutraukus rankų raumenis, reikia imti už rankos pirštų ir atlikti laužimo manevrą.

Jei dėl galvos sukiojimo į šalis sutraukė kaklo raumenis, reikia lenkti galvą link peties. Išlipus iš vandens, gali padėti šilto ir šalto vandens kontrastinis tos vietos šlapinimas“, – aiškina treneris Kristijonas Pinskus.

REKLAMA

Savo ruožtu medikai perspėja, kad laiku neišgelbėjus dėl mėšlungio pradėjusio skęsti žmogaus, šis gali ir nuskęsti. 

Būtina kviesti medikus

Išvydus, kad žmogų vandenyje ištiko nelaimė – ypač, jei tai yra artimasis – neretai pirmoji reakcija būna šokti į vandenį ir gelbėti. Vis tik, anot K. Pinskaus, jei skęstantįjį pastebėjęs žmogus ant kranto yra ne vienas, prieš skubant gelbėti reikėtų paprašyti žmonių apie nelaimę informuoti gelbėjimo tarnybas paskambinus pagalbos telefonu 112.

„Neretai nutinka taip, kad ištikus nelaimei vandenyje, dalis žmonių ant kranto puola nelaimėlio gelbėti, kiti tiesiog stebi, kuo situacija pasibaigs, tačiau niekas nepaskambina pagalbos telefonu arba padaro tai gerokai per vėlai.

REKLAMA
REKLAMA

Tais atvejais, kai prie vandens telkinio daugiau žmonių be skęstančiojo ir nelaimės liudininko nėra, prieš imantis gelbėjimo veiksmų taip pat reikėtų pasistengti iškviesti pagalbą.

Kitu atveju net ir ištraukus skęstantįjį iš vandens jis gali laiku neatsidurti medikų globoje, o ir pats gelbėjantysis rizikuoja nesulaukti pagalbos, jeigu jos prireiktų jam pačiam“, – sako K. Pinskus.

Gelbėtojo patarimai

Ilgametis Klaipėdos gelbėtojas Aleksandras Siakkis tv3.lt sakė, kad, pamačius skęstantį žmogų, būtina skambinti trumpuoju pagalbos numeriu 112.

Pašnekovas pataria patiems į jūrą nelįsti, esant dideliam bangavimui arba nemokant plaukti. „Kartais povandeninės srovės būna tokios didelės, kad vietoje vienos aukos, turime dvi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvertinkite save

Jeigu žmogus skęsta ežere, o šalia nėra gelbėtojų, Klaipėdos gelbėtojas pateikia atmintinę, kuri pravers kiekvienam:

Pamačius, kad žmogus skęsta, skambinkite 112 arba praneškite gelbėtojams apie tai, kur viskas vyksta. Gelbėtojų numeriai paprastai būna skelbiami paplūdimiuose arba surašyti persirengimo kabinose.

Jeigu norite gelbėti skenduolį, privalote įvertinti savo, kaip plaukiko, sugebėjimus. „Geras plaukikas, galintis išgelbėti skenduolį, yra tas, kuris praplaukia 200 metrų.

Jeigu sugebate nuplaukti kelis metrus ir jau pavargstate, geriau neskubėkite gelbėti žmogaus pats, antraip ir pats būsite įtrauktas į vandenį ir tapsite auka“, – primena gelbėtojas.

REKLAMA

Paimkite neskęstantį daiktą

Jeigu skubate gelbėti žmogų, Aleksandras ragina su savimi į vandenį neštis bent mažą neskęstantį daiktą.

„Čiupkite su savimi bet ką, kas neskęsta – tai gali būti pripučiamas čiužinys, ratas, plastikiniai buteliukai. Tai atrodo visiška smulkmena, tačiau gali išgelbėti gyvybę.

Vado teigimu, jokiu būdu negalima plaukti arti skęstančiojo: „Skęstantis žmogus būna panikoje, todėl gali stipriai sugriebti ir įtraukti gelbėtoją. Reikia sustoti likus metrui iki žmogaus ir bandyti jį raminti, paduoti neskęstantį daiktą. Jeigu jaučiate, kad jus sugriebė, nerkite į dugną.

Jeigu žmogus prigėrė vandens, paimkite jį už galvos, už kaklo, paguldykite ant vandens taip, kad jo galva būtų virš vandens, ir transportuokite iki kranto“, – paaiškino gelbėtojas.

REKLAMA

30 paspaudimų, 2 įpūtimai

Vis tik jeigu žmogų reikia krante gaivinti, įsidėmėkite šias taisykles. „Paguldykite žmogų ant nugaros, kad galva būtų kiek žemiau link vandens.

Darykite 30 paspaudimų 2 pirštais aukščiau virš saulės rezginio, tada – 2 įpūtimai ir darykite dirbtinį kvėpavimą tol, kol atvažiuos greitoji pagalba arba gelbėtojai.“

A.Siakkis perspėja šiukštu nevartoti alkoholio prie vandens telkinių, o išgėrus jokiu būdu nelįsti į vandenį. Taip pat gelbėtojas ragina tėvus, kurie į paplūdimį ateina su vaikais, nepalikti jų be priežiūros.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų