REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Jei manote, kad piktžolės yra tik daržininkų galvos skausmas, labai klystate. Daugybė žmonių susiduria su piktžolėmis kiekvieną vasaros dieną. O jos veisiasi visur, taip pat auga ir tarp grindinio plytelių arba kur plytelių pakraščiuose. Kaip veiksmingai kovoti su šiomis piktžolėmis?

Jei manote, kad piktžolės yra tik daržininkų galvos skausmas, labai klystate. Daugybė žmonių susiduria su piktžolėmis kiekvieną vasaros dieną. O jos veisiasi visur, taip pat auga ir tarp grindinio plytelių arba kur plytelių pakraščiuose. Kaip veiksmingai kovoti su šiomis piktžolėmis?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Turbūt pats sunkiausias būdas yra jas rauti rankomis. Tai užima labai daug laiko, be to po savaitės kai kuriose vietose vėl pasirodo nauji piktžolių stiebeliai. Metas į pagalbą kviesti specialiąsias priemones.

REKLAMA

Purkštuvas

Chemijos pramonė yra sukūrusi gausybę herbicidų – cheminių priemonių, naikinančių žoles. Jie plačiai naudojami žemės ūkyje, o taip pat ir namuose. Efektyviausias ir populiariausias herbicidas, žinomas visiems daržininkams – „raundapas“. Aišku, yra ir kitų, tačiau efektyviai kovoti su piktžolėmis tarp plytelių galima tik gerai žoles papurškus. Tam reikalingas specialus purkštuvas, nes laistant šluotele skysčio gali patekti ant odos ar į akis. Purkštuvų yra visokių dydžių ir talpų, todėl reiktų pasikonsultuoti su sodo prekių konsultantais prieš juos įsigyjant. Be to purkštuvas padeda ir daržuose purškiant bulves nuo kenkėjų. Gana reikalingas prietaisas kad ir nedideliuose ūkiuose.

REKLAMA
REKLAMA

Actas, druska ir indų plovimo skystis

Pravers tas pats purkštuvas. Tik vietoj pavojingos chemijos bus naudojamos kiekvienuose namuose esančios priemonės. Reikia druską ir actą sumaišyti ir supilti į purkštuvą. Tada nupurkšti žoles. Po kelių dienų jos turėtų numirti. Kam reikalingas indų plovimo skystis? Galima ir jo įmaišyti į tą tirpalą. Tada purškiamos putos, kurios išlaiko skystį ant žolės ilgiau ir jis nenuteka.

Piktžolių peilis

Tai specialus prietaisas su ašmenimis 90 laipsnių kampu. Vienas populiaresnių peilių yra Fiskars Patio peilis. Bet galima rasti ir kitų modelių. Šis peilis yra pritaikytas ištraukti iš plytelių tarpų žemes ir jose esančius augalus. Problema ta, kad po mėnesio jį vėl teks panaudoti, nes jis nesunaikina šaknų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Piktžolių plėvelė

Piktžolių plėvelė tiesiog yra paklojama ant piktžolėmis papuošto grindinio ir pritvirtinama, kad vėjas nenupūstų. Plėvelė nepraleidžia saulės, todėl piktžolės žūva natūraliai. Šis būdas tinkamas tada, kai tuo grindiniu niekas nevaikšto mėnesį ar ilgiau.

Deginimo lempa

Liaudiškai kaitinimo lempa yra dar žinoma kaip „primusas“. Dabar jos šiuolaikiškos – lengvai pritvirtinamas dujų balionėlis, ilga rankena. Tai gana saugus būdas užmušti piktžoles. Reikia 2-3 sekundes padeginti piktžoles 10-15 cm atstumu. Nebūtina piktžolių stiebų sukepinti visiškai – tai tik dujų švaistymas. 2-3 sekundžių 600-900 laipsnių temperatūros pakanka, kad žūtų ir augalų šaknys.

REKLAMA

Vandens srovė

Jei turite savo vandens telkinį arba gręžinį ir neskaičiuojate vandens, žoles iš plytelių tarpų galima rauti palaistant jas vandeniu. Reikia tik paimti laistymo žarną su antgaliu ir paleisti patį smarkiausią purškimą (Jet funkcija). Vandens čiurkšlė išplauna žemes, o tada žoles galima išrauti su šaknimis.

Jei turite aukšto slėgio įrenginį, šis darbas eis dar sparčiau, nes ravėti nereikės – itin smarki srovė išplaus žemę ir žolės šaknis į paviršių.

Po plovimo, ravėjimo ar chemijos terapijos būtina imtis priemonių, kad žolės ten daugiau nebeužželtų. Tam reikia panaudoti smėlį arba specialų tirpalą, kuris apsaugo plytelių tarpus nuo itin gyvybingų piktžolių sėklų. Tikėtina, kad be kitų metų piktžolės jūsų grindinio plytelių nebelies.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų