REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Jis buvo stiprus ir tvirtas. Dirbo ne tik ugniagesiu, bet ir ūkininkavo. Tai trijų vaikų tėvas, kuris vieną rytą ėmė silpti mano akyse“, – su jauduliu balse prakalbo Eišiškėse gyvenanti ugniagesio Ričardo (36), kurį praėjusią savaitę pakirto erkinis encefalitas, žmona Gražina.

„Jis buvo stiprus ir tvirtas. Dirbo ne tik ugniagesiu, bet ir ūkininkavo. Tai trijų vaikų tėvas, kuris vieną rytą ėmė silpti mano akyse“, – su jauduliu balse prakalbo Eišiškėse gyvenanti ugniagesio Ričardo (36), kurį praėjusią savaitę pakirto erkinis encefalitas, žmona Gražina.

REKLAMA

Jau antrą savaitę kasdien pas vyrą į ligoninę iš Eišiškių į Vilnių važinėjanti Gražina sako, kad tai – pirmoji tokia tragedija, kuri iš esmės pakeitė šeimos gyvenimą.

Skundėsi galvos skausmais

Viskas prasidėjo vieną vakarą, kai vyras Ričardas pasiskundė galvos skausmais. Tada žmona jam davė vaistų nuo skausmo. Naktį jis vėl paprašė tabletės tikėdamasis, kad iki rytinės pamainos pasijus geriau.

Deja, nubudus ryte ir pabandžius atsikelti iš lovos, Ričardas suprato, kad to padaryti tiesiog nepajėgs. „Jis atsikėlė ir skundėsi skausmais, jį tiesiog „mėtė“ į šonus, jis svirduliavo ir silpo.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent tada mes sėdomės į mašiną ir aš nuvežiau vyrą į ligoninę“, – lemtingą rytą prisimena Gražina.

Blogiausia – praeityje

Trijų vaikų mama lengviau atsikvepia paklausta, kaip šiuo metu jaučiasi jos vyras. „Kol kas gydytojai neduoda 100 procentų, kad viskas bus gerai, jie perspėja ir dėl blogiausio, tačiau aš tikiu, kad vyras, būdamas stiprus ir tvirtas, atsigaus. Šiuo metu jis šiek tiek judina rankas, paprašo, jeigu reikia pakasyti nugarą arba pataisyti pagalvę. Judina tik pėdas, atrodo, kad mintų pedalus.

REKLAMA

Blogiausia, kas gali būti, tai paralyžius visam laikui. Jam diagnozuota pati sunkiausia erkinio encefalito forma.

Dabar, atrodo, sunkiausias periodas jau praėjo, vyras perkeltas iš reanimacijos į palatą, yra sąmoningas, bendrauja, noriai šneka“, – pasakoja ugniagesio žmona.

Labiausiai šią akimirką moterį džiugina tai, kad jos sutuoktinis supranta, kur yra ir kas dedasi aplink. „Būtų baisu, jeigu liga būtų paveikusi smegenis.

Džiaugiuosi, kad jis prisimena detales iš namų, klausia, kaip gyvena vaikai. Kol buvo ligoninėje, šventėme vieno iš vaikų gimtadienį. Jis klausė, ką mažylis gavo dovanų, prašė perduoti bučkį.

REKLAMA
REKLAMA

Stengiuosi vaikų negąsdinti. Jie žino, kad tėtis ligoninėje ir kad kol kas jo lankyti negalima“, – pasakoja Gražina.

Padeda tėvai

Iki šiol nei pats nei Ričardas, nei Gražina, nei medikai vyro kūne erkės nerado, todėl nėra aišku, nuo ko iš tiesų užsikrėtė vyras – erkės ar, galbūt, nevirinto karvės arba ožkos pieno.

„Iki šiol lieka klausimas, o gal jis užsikrėtė nuo pieno? Kita vertus, gėrėme visa šeima, todėl pasekmės galėjo būti visiems“, – svarsto pašnekovė.

Iki nelaimės Ričardas buvo tvirtas, stiprus. Jis pats dirbo ne tik ugniagesiu, bet ir ūkininkavo. „Dabar, būdamas ligoninėje, vyras nerimauja, ar spės atlikti visus ūkio darbus. Mums šiek tiek lengviau, nes padeda mano tėvai – kartu gyvename.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mama būna su vaikais, kai man reikia išvažiuoti pas vyrą.

Pas jį ligoninėje būnu kiekvieną dieną. Čia ateina kineziterapeutė, moko sportuoti, išmankština jo kūną. Paskui, jai išėjus, mankštintis jam padedu aš. Mes nepasiduodame. Tvirtai tikime, kad viskas bus gerai, tik viskas – laiko klausimas.

Būdama su juo, padedu jam sportuoti, judinti kojas, mankštintis. Kai kalbamės, jis prisimena ir vaiko gimtadienį, visus svarbius šeimos niuansus“, – sako moteris.

Galvojo, kad insultas

Paprašyta prisiminti, kokiais požymiais prasidėjo klastinga liga, moteris vis kartoja galvos skausmus, kuriuos ėmė justi sutuoktinis.

„Galvą skaudėjo iš vakaro, o ryte negalėjo eiti į darbą, nes jautėsi silpnas. Jam pakilo kraujospūdis. Aš galvojau, kad jam gali būti insultas. Automobilyje, kol vykome iki ligoninės, jam ėmė temti akyse, sakė, kad lyg skruzdės po visą kūną bėgioja.

REKLAMA

Kai jis ėmė vemti, sustojome ir iškviečiau greitąją pagalbą. „Medikai atliko visus tyrimus, tačiau iš pradžių nieko nerado.

Vėliau atliko punkciją ir nustatė, kad tai – meningito infekcija ir jis privalo būti guldomas į stacionarą.

Netrukus ligoninėje jam pasidarė dar blogiau, jis nebegalėjo pajudinti rankos. Medikai atliko vyrui magnetinį rezonansą ir netrukus buvo nuspręsta jį perkelti į reanimaciją, nes šis pradėjo dusti. Kiekviena minutė buvo lemtinga.

Tada buvo labai svarbu, kad nebūtų pažeisti patys svarbiausi vidaus organai. Medikai užsiminė apie tai, kad virusas galėjo pereiti į plaučius, atsirasti sepsis, tačiau, atrodo baisiausios akimirkos praėjo“, – guodėsi ugniagesio žmona.

REKLAMA

Ateitis neaiški

Šiuo metu šeima nusiteikusi ramiau, laukia, kol vyras gaus reabilitaciją. „Sunkiausiomis akimirkomis mes meldėmės, verkėme, tačiau nė akimirką nepasidavėme. Tikėjome ir tikime“, – sakė su ugniagesiu 11 metų santuokoje gyvenanti Gražina.

Ar atsistatys Ričardo kūnas, priklauso tik nuo jo organizmo ir vidinės stiprybės. Vieni, pasak medikų, po tokių ligų atsistato per mėnesį, o kitiems prireikia ir metų ar daugiau.

Sergamumas didėja

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) preliminariais duomenimis, Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu didėja: per š.m. pusmetį (sausio – birželio mėnesius) erkiniu encefalitu susirgo virš 90 asmenų ir tai trečdaliu daugiau nei registruota susirgimų pernai per tą patį laikotarpį (61 atvejis).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak mokslų daktarės, ULAC entomologės Mildos Žygutienės, efektyvi erkinio encefalito (EE) prevencinė priemonė – skiepai. Vakcinaciją nuo EE rekomenduojama pradėti žiemą arba ankstyvą pavasarį, kol dar neprasidėjęs erkių aktyvumo laikotarpis. "Žmogus tampa pilnai apsaugotas nuo EE praėjus 2 savaitėms nuo antrosios vakcinos dozės suleidimo", - aiškino dr. M. Žygutienė.

ULAC specialistai primena, kad jei įsisiurbė erkė, ,tai ją ištraukti galima paprasčiausiu pincetu. Prieš traukiant erkę riebalų ir kitų medžiagų naudoti nereikia, nes pašaliniai dirgikliai suaktyvina erkės mitybą.

Erkę svarbu pincetu suimti kuo arčiau žmogaus kūno odos ir nesukiojant staigiu judesiu traukti į viršų, įkandimo vietą dezinfekuoti. Įkandimo vietą ir savo savijautą rekomenduojama stebėti mėnesį – per šį laiką pasireiškia erkių platinamų ligų simptomai. Ištrauktos erkės į laboratoriją vežti tyrimams neverta, jei ji ir buvo infekuota, efektyvių prevencinių priemonių galinčių padėti apsisaugoti nuo ligos - jau įkandus erkei - nėra.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų