REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Norėtumėte kur kas daugiau laiko leisti lauke, tačiau manote, kad jūsų sodui ar kiemui trūksta jaukumo? Turime jums sprendimą – tinkamas apšvietimas gali kardinaliai pakeisti jus supančią aplinką, ją papuošti ir paversti jaukia lauko oaze. Į kokias apšvietimo tendencijas atkreipti dėmesį ir kaip jas įsirengti pačiam? Atsakymus rasite šiame straipsnyje – skaitykite toliau!

Norėtumėte kur kas daugiau laiko leisti lauke, tačiau manote, kad jūsų sodui ar kiemui trūksta jaukumo? Turime jums sprendimą – tinkamas apšvietimas gali kardinaliai pakeisti jus supančią aplinką, ją papuošti ir paversti jaukia lauko oaze. Į kokias apšvietimo tendencijas atkreipti dėmesį ir kaip jas įsirengti pačiam? Atsakymus rasite šiame straipsnyje – skaitykite toliau!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Augalų apšvietimas

Viena iš populiariausių sodo apšvietimo tendencijų šiuo metu yra augalų apšvietimas. Skubame sugriauti mitą, kad jaukų ir gražiai apšviestą sodą ar kiemą gali suprojektuoti bei įrengti tik patyręs landšafto specialistas. Iš tiesų, jūs galite lengvai atlikti tai pats – tereikia vadovautis keletu veiksmingų patarimų.

REKLAMA

Sodo augalų apšvietimo idėjos žemiau:

  • Pakabinami prožektoriai. Ši apšvietimo priemonė labiausiai tinkama didesniems augalams, tokiems kaip medžiai. Užtenka ant medžių šakų pakabinti po vieną prožektorių ir rezultatas nustebins net visko mačiusius – vakaro tamsoje apšviestos medžių šakos, šiurenantys vėjyje lapeliai atrodys ypatingai jaukiai, o šviesos užteks nemažam plotui aplink juos. Renkantis pakabinamus prožektorius, rekomenduojame atsižvelgti į tokius parametrus, kaip apšvietimo plotas, lemputės ryškumas bei atsparumas drėgmei.

 

REKLAMA
REKLAMA
  • Kryptiniai šviestuvai. Tai apšvietimo tipas, tinkantis apšviesti tiek didelius, tiek mažesnius augalus. Kryptinis šviestuvas dažniausiai būna įmontuojamas į žemę arba pastatomas, o kadangi jis yra neaukštas, apšviečia augalą iš apačios. Tai nuostabiai išryškina augalo grožį, tad drąsiai naudokite kryptinius šviestuvus visiems ypatingiems augalams apšviesti. 

 

  • Įleidžiami šviestuvai. Šiais šviestuvais dažniausiai apšviečiami neaukšti ir mažesni augalai, mat įleidžiami šviestuvai neskleidžia labai daug šviesos, tačiau suteikia norimą taškinį akcentą. Taip pat pastaruoju metu populiarėja įleidžiamos ar priklijuojamos LED juostelės, kuriomis galite pažymėti ribą, skiriančią augalų ir žolės ar kitas zonas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • Šviestuvų girliandos. Tai – labai universali ir ypač jauki apšvietimo priemonė. Lempučių girliandomis gali būti papuošti jūsų medžiai, didesni ir mažesni augalai. Galima šias girliandas nutiesti nuo vieno aukštesnio augalo iki kito, taip sukuriant „stogelį“. Ieškantiems ypatingo efekto, siūlome pasirinkti smulkių lempučių girliandą ir ja apraizgyti visas nedidelio augalo šakeles – įspūdis bus nepakartojamas!

 

  • Įsmeigiami šviestuvai. Įprasta šiuos šviestuvus naudoti įsmeigiant juos šalia augalų, tačiau mes turime jums kitą pasiūlymą – smeikite šviestuvus į augalų vazonus. Toks augalo apšvietimo tipas bus itin patogus ir paprastas, mat pasirinkus saulės energija įkraunamus šviestuvus, jums nereikės daryti nieko – vos įsmeigsite ir vakare galėsite mėgautis nuostabiai išryškintu jūsų augalų vaizdu.

 

REKLAMA

Takelių apšvietimas

Nesvarbu, ar jūsų sodas apraizgytas takeliais, ar jame yra vos vienas praėjimas – apšvieskite jį ir lauko dizainas pasikeis iš esmės.

Štai kelios populiariausios sodo takelių apšvietimo idėjos:

  • Takelio šviestuvai. Tai – bene populiariausias apšvietimo elementas dėl dizaino pasirinkimų gausos. Galite rinktis jums patinkančius ir prie esamo lauko stiliaus tinkančius šviestuvus, pagamintus iš tokių medžiagų, kaip aliuminis ar akmens imitacija, klasikinio, modernaus ar specializuoto dizaino. Jaukumo suteikia japoniško dizaino formos, tvarkos pojūtį atspindės skandinaviško stiliaus šviestuvai. Renkantis šiuos šviestuvus, įvertinkite norimą aukštį, apšvietimo plotą ir ryškumą.

 

REKLAMA
  • Įleidžiami šviestuvai. Kitas populiarus takelių apšvietimo tipas, kuris puikiai „įrėmina“ praėjimo takus, pabrėždamas jų tiesią ar vingiuotą formas. Šiuo metu ypač populiarėja žiburiavimo įvaizdį skleidžiantys įleidžiami šviestuvai – jie suteikia žaismingumo ir prabangos pojūtį.

 

  • Įsmeigiami šviestuvai. Įsmeigiami šviestuvai yra patogu tuo, kad vos panorėję, galite juos perkelti į kitą vietą, o jų įrengimas nereikalauja jokių pastangų. Pasirinkus saulės energija įkraunamus šviestuvus dar ir sutaupysite, tačiau atkreipkite dėmesį, kad šie ne visuomet skleis ryškią šviesą. Tad norintiems stipresnio apšvietimo, rekomenduojama rinktis LED arba takelio šviestuvus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • Fakelai. Tai – labiau vienkartinis, tačiau nepaprastai jaukus apšvietimo sprendimas. Tikra ugnis skleidžia unikalią šilumą ir šviesą, su kuria neįmanoma palyginti jokio kito apšvietimo sprendimo. Tad jei jūsų laukia šventė ar romantiškas vakaras sode, fakelai – puikus pasirinkimas.

 

  • Nešiojamieji žibintai. Nešiojami žibintai tai iš senovės atkeliavęs apšvietimo būdas naudojant įprastines žvakes arba novatorišką sprendimą – LED lemputes. Šis nebrangus apšvietimo sprendimas suteiks jaukumo ir padės formuoti klasikinį sodo dizainą – tiesiog sustatykite žibintus šalia takelio, iš vienos ir abiejų pusių.

 

REKLAMA

Poilsio erdvės apšvietimas

Poilsio erdvėje praleidžiame bene daugiausiai laiko, tad ją taip pat rekomenduojame tinkamai apšviesti.

Kelios nesudėtingos, tačiau norimą efektą padėsiančios sukurti sodo ar kiemo poilsio erdvės apšvietimo idėjos:

  • Pakabinamos apšvietimo girliandos. Girliandos, pagamintos iš įvairaus stiliaus ar tipo lempučių papuoš bet kurią poilsio erdvę. Apraizgykite šiomis girliandomis pavėsinės stogą ar skėtį, ištieskite jas nuo namo iki artimiausių aukštesnių augalų ar tvoros, apvyniokite šalia poilsio erdvės pasodintus augalus. Kad ir kurį iš išvardintų apšvietimo dizaino sprendimų pasirinktumėte, lempučių girliandos suteiks jūsų sodui jaukumo ir šilumos pojūtį. Beje, tai – vienas iš paprasčiausių lauko apšvietimo sprendimų, kurį galite pasidaryti praktiškai be jokių investicijų bei vargo.

 

REKLAMA
  • Pastatomi šviestuvai. Jei savo kieme turite terasą, kurioje įkurta poilsio zona, dar vienas iš galimų sprendimų yra pastatomi šviestuvai. Toršerų tipo šviestuvai puikiai atrodys pastatyti šalia lauko baldų, jie suteiks šviesos tiek bendravimui, tiek valgymui. Taip pat patogu įsigyti stalinius šviestuvus, kuriuos galite pastatyti ne tik ant stalo, tačiau ir ant žemės. Jie skleidžia daugiau „taškinę“, koncentruotą šviesą, kuri bus itin jauki.

 

  • Sieniniai šviestuvai. Šie šviestuvai gali būti kabinami ant namo ar pavėsinės sienų ir būti nukreipti į poilsio zoną, arba apšviesti sieną, skleidžiant tik minimalų kiekį šviesos. Tai – puikus šviesos šaltinis, o vienintelis jo nepatogumas yra tas, kad norint sumontuoti ant lauko sienos, gali tekti pažeisti namo fasadą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
  • LED juostelės. Ypač paprastas naudoti, tačiau malonią šviesą skleidžiantis apšvietimo būdas. LED juostelėmis galite apklijuoti tiek baldus ar stalą, tiek pavėsinės sienas ar netgi lauko skėčio metalines dalis. Negana to, šis apšvietimo tipas suvartoja itin mažai elektros energijos, o jo skleidžiama šviesa gali būti tiek švelni, tiek intensyvesnė.

 

  • Žvakės. Tai – klasikinis apšvietimo būdas, vertinantiems natūralumą. Žinoma, žvakių šviesa yra laikinas apšvietimo sprendimas, tačiau ir čia galima rasti sprendimų: labiau ilgalaikiam efektui sukurti galite naudoti žvakių žibintus ar ypač dideles žvakes. Ši apšvietimo priemonė gali suteikti ir papildomą naudą – kvepiančios žvakės skleis malonų aromatą, o specializuotos uodus atbaidančios žvakės padės atsikratyti nepageidaujamų vabzdžių.

 

Tikimės, kad pateiktos idėjos ir apšvietimo būdai padės jums lengviau nuspręsti, kaip papuošti sodo aplinką ir suteikti jai jaukumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų