REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Odeta Intė  Fotodiena/Arnas Strumila

Lietuvą purtantys skyrybų skandalai, kai į skirtingas puses pasuka idealiomis laikytos poros, nepalieka abejingų. Ar įmanoma išsiskirti taikiai, be didelių skandalų ir pykčių?

16

Lietuvą purtantys skyrybų skandalai, kai į skirtingas puses pasuka idealiomis laikytos poros, nepalieka abejingų. Ar įmanoma išsiskirti taikiai, be didelių skandalų ir pykčių?

REKLAMA

Pasirodo, galima, tereikia žinoti kelis esminius patarimus ir niekada nepamiršti, kad skyrybų epicentre – vaikai, kuriuos tėvų santykių dramos ir pykčiai paveikia labiausiai.

Apie tai, kaip išsiskirti taikiai ir ar yra būdų išsaugoti santuoką, kalbamės su skyrybų mediatore, teisininke, buvusia Valstybės Vaiko teisių ir įvaikinimo tarnybos specialiste Odeta Inte.

Išklausyti lūkesčius

Teisininkės išsilavinimą turinti ir paauglį sūnų auginanti Odeta teikia neeilines paslaugas – šeimos krizę išgyvenantiems sutuoktiniams ji siūlo mediacijos paslaugas. Kitaip tariant, tai galimybė besiskiriančiai šeimai pabendrauti, išsikalbėti, įvardinti vienas kito lūkesčius bei pabandyti išsiskirti taikiai.

Mediacija yra alternatyvus ginčų sprendimo būdas. Tai procesas, kurio metu trečioji neutrali šalis (mediatorius) siekia padėti ginčo šalims patiems rasti jiems geriausią sprendimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Mediacija – tai mokslų mišinys. Reikia išmanyti socialinį darbą, turėti psichologinių ir teisinių žinių. Žmonės, atsidūrę kriziniame etape, dažnai pasvarsto apie skyrybas. Labai svarbu, kad šalia tokių žmonių atsirastų pažįstamų arba draugų, kurie pasiūlytų mediacijos eksperto paslaugas.

REKLAMA

Būtent tai gali užkirsti kelią skyryboms. Jeigu šeimoms pavyksta užčiuopti pirmąsias ankstyvosios krizės stadijas, susitaikyti tikrai įmanoma. Visais atvejais labai svarbu išklausyti ir suprasti vienas kito lūkesčius ir norus“, – sako O.Intė.

Svarbiausia – vaiko gerovė

Vis dėlto, svarbiau už viską skyrybų procesų ir krizių metu, yra mokėjimas ir gebėjimas išlikti tėvais savo vaikui. Ar įmanoma išsaugoti darnius santykius dėl vaiko gerovės? „Nepaisant to, kad vyras ir žmona nusprendžia pasukti į skirtingas puses, vis dėlto partneriai lieka tėvais.

REKLAMA
REKLAMA

Visais atvejais labai svarbu priimti sprendimus, kad nenukentėtų vaikas. Svarbu, kad jis būtų laimingas bet kokiomis aplinkybėmis.“

Mediatorė sako, kad dažniausi jos užsakovai – šeimos su vaikais. „Yra dvi žmonių grupės, kurios kreipiasi. Tai šeimos, kurios nusprendė skirtis arba tie žmonės, kurie yra išsiskyrę, gyvena atskirai, tačiau jiems kyla klausimų, kaip bendrauti su vaikais arba turi problemų, susijusių su finansiniu vaikų išlaikymu.“

Neigiama garsių žmonių įtaka

Pastaruoju metu Lietuvą purto garsių žmonių skyrybų skandalai. Atrodo, išsiskiria tos poros, iš kurių mažiausiai to tikiesi. 

„Lietuvoje išsiskirti yra lengva ir pigu? Kartais net galime pamatyti reklamas, kad išsiskirti įmanoma lengvai, pigiai ir greitai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai bendrauju su kolegomis iš užsienio, pastebiu, kad Lietuvoje teisiniai procesai užtrunka trumpiau nei kitur. Vis dėlto, mano manymu, kiekvieną kartą būtina gerai viską apgalvoti ir nepriimti skubotų sprendimų.“

Pašnekovė atvira – kartais garsių žmonių skyrybos veikia itin neigiamai. O ypač tais atvejais, kai skiriamasi garsiai ir trankiai.

„Kartais, kai skiriasi garsios poros su trenksmais ir riksmais, paprasti žmonės ima galvoti, kad, galbūt, tai yra normalu ir toks pavyzdys net sektinas.

Labai norėtųsi, kad tokios šeimos, turinčios tam tikrą statusą, jaustų socialinę atsakomybę ir padarytų gerą įtaką visiems, kurie, galbūt, svarsto skyrybų variantus.

REKLAMA

Niekas apie neigiamas patirtis kalbėti nenori, tačiau mes turime daug gražių buvusių porų, kurios santuoką nutraukė taikiai. Mano manymu, draugiškos skyrybos visada labiau naudingos už drastiškus veiksmus.“

Mediatorė kaip pavyzdį pateikė krepšininko Simo Jasaičio ir Oksanos Pikul-Jasaitienės skyrybas. „Štai S.Jasaičio ir O.Pikul skyrybos buvo kaip gerasis pavyzdys.

Moters advokatė buvo suinteresuota į taikų išsprendimą. Svarbu, kokie advokatai stovi šalia. Jeigu jie ragina ir skatina užsakovus kariauti, kova padidėja, tačiau jeigu advokatai išmintingai priima sprendimus, tai dažniausiai jie stabdo užsakovus nuo triukšmo ir pykčių skyrybų metu. 

REKLAMA

Tai vienas sėkmingesnių pavyzdžių su skausminga patirtimi, tačiau jeigu įsiklausai į vienas kito pozicijas, tai rezultatas pavyksta pakankamai geras“, – pataria pašnekovė.

Išsiskyrė po 45 metų

Per kelerius konsultacijų metus Odetai teko bendrauti su daugybe besiskiriančių porų. Iki šiol ji negali pamiršti poros, kuri nusprendė skirtingais keliais pasukti po 45-erių metų bendro gyvenimo.

„Užauginę vaikus jie suprato, kad neturi nieko bendro. Jie pamatė, kad neturi apie ką kalbėti ir ką veikti kartu. Tokiu atveju skaudu, kad priimami tokie sprendimai, tačiau kartais tai neišvengiama.“

Vis dėlto labiausiai jaudinantys atvejai yra tie, kai skyrybų metu įkaitais tampa vaikai. O.Intės darbe pasitaiko atveju, kai vaikas tampa šnipu arba įrankiu, kai vienas iš partnerių nori sekti informaciją apie buvusį sutuoktinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visais atvejais primenu poroms, kad jų dramos, krizės ir skyrybos, anksčiau ar vėliau, atlieps jų vaikų emocijas. Juk vaikas yra pusė mamos ir pusė tėčio.

Kai tėvai tai supranta, jie susimąsto, ar tikrai verta dar labiau skaudinti vaiką ir sukurti jam tam tikrą vaidmenį skyrybų metu. Juk tuo laikotarpiu griūva vaiko vidinis pasaulis.

Sėkmingos mediacijos pasekmė yra tėvų išlikimas draugais, o ne priešais ar konkurentais.“

Kuria naujieną Lietuvoje

Šiuo metu O.Intė taiko ne tik mediacijos paslaugas, tačiau kuria ir mobilią aplikaciją, kuri dienos šviesą turėtų išvysti dar šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje.

Tai bendratėvystės įrankis mobili aplikacija „Tėvai tariasi taikiai“ – arba 3T, skirta gerinti skyrium nuo vaiko gyvenančių tėvų tarpusavio bendravimą.

REKLAMA

Kartu su projektu „Reach for change“ ji ėmėsi kurti aplikaciją, kuri palengvintų partneriams skyrybų metu fiksuoti išlaidas, finansinius pavedimus bei tinkamai pasidalinti laiką, praleistą su vaiku.

„Lietuvoje ši aplikacija yra visiška naujiena. Ji kol kas yra kuriama. Labai dažnai kyla klausimai, kaip reikėtų paskirstyti pinigus vaikui. Kartais partneriai praranda pasitikėjimą vienas kitu. Suaugę galvoja, kad pinigai skiriami savo, tačiau ne vaiko poreikiams tenkinti.“

Moteris šią programėlę vadina edukacine, mat joje bus įdiegtas dirbtinis intelektas, kuris padės atpažinti galinčius įžeisti žodžius. „Pavyzdžiui, jeigu žmogus norės parašyti žodį „kvailys“, dirbtinis intelektas pažymės šį žodį raudonai ir atkreips rašančiojo dėmesį, ar tikrai verta tokį žodį rašyti.

REKLAMA

Programėlė bus prieinama visiems, tačiau ji bus mokama. Tikėtina, kad bus taikomas vienkartinis metinis mokestis. Ji skirta tiek tiems, kurie jau praėjo skyrybų procesą, tiek tiems, kurie, galbūt, nori tiksliai pasižymėti laiką, kada vaiką paimti iš būrelio arba mokyklos.“

Kasmet Lietuvoje santuoką nutraukia 8500 porų, kuriose auga beveik 7000 vaikų. Kas antras vaikas išgyvena konfliktines skyrybas. Moksliniai tyrimai rodo, kad vaiko įtraukimas į tarpusavio konfliktus, jam daro psichologinę, emocinę, socialinę ekonominę žalą.

Manipuliavimas vaiku, neleidimas bendrauti, tam tikrų vaidmenų priskyrimas: vertimas šnipinėti, perduoti įžeidžiančias žinutes, rinkti įrodymus, vertimas rinktis – toks tėvų elgesys prilyginamas vaiką žalojančiam elgesiui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vien 2019 metais vaiko teisių tarnyba 86 atvejais nustatė I grėsmės lygį, ir net 7 – II tai reiškia, kad šie vaikai dėl tėvų nesutarimų buvo paimti iš namų.

Nevykdomi teismų sprendimai, skundai, įvairių institucijų įtraukimas, neteisėtai išvežami, neišlaikomi vaikai - visa tai sąlygoja ne tik vaikų, bet ir tėvų būsenos, darbo rezultato prastėjimą, kyla grėsmė netekti darbo. Auga skurdo, nepritekliaus, atskirties tikimybė.

Mobilią aplikaciją sudarys keturios dalys: lalendorius ir finansų skiltis padės susitarti dėl vaiko bendravimo su tėvais laiko, vietos, lengviau derinti sutartos tvarkos pakeitimus, finansų skiltis - planuoti su vaiko poreikiais susijusias išlaidas, nereikės rinkti sąskaitų ir įrodinėti, kad reikia.

REKLAMA

Žinučių ir vaizdo skambučių paslaugos taikant dirbtinį intelektą padės tėvams išmokti atpažinti žodžius kurie gali įžeisti, sukelti konfliktą.

Esant reikalui su palydėjimo pagalba (mediatoriaus, socialinio darbuotojo, ar kito specialisto) prisitaikyti prie pasikeitusių vaidmenų. Išlikti vaiko tėvais.

Užtikrinti vaiko saugią vaikystę dvejuose namuose. Mažinti verslo kaštus (darbingi tėvai) ir viešųjų paslaugų poreikį bei išlaidas.

Socialinio verslo konkursą „Talentas keisti“ organizacija „Reach for Change“ rengė drauge su ilgamečiais partneriais telekomunikacijų bendrove „Tele2“, televizija „TV3“ bei šiemet prie projekto prisijungusiu Šiaurės šalių ministrų tarybos biuru Lietuvoje.

REKLAMA

Gyventi taikiai – misija įmanoma?

Ar mediatore dirbanti moteris, padedanti susitaikyti arba priimti teisingus sprendimus sunkią minutę, gali patarti, kaip išlaikyti santykius neprieinant iki skyrybų?

„Mano manymu, visada labai svarbu ieškoti ne kaltės kitame žmoguje, o įsiklausyti į savo emocijas ir jausmus. Pradėkite pokalbį ne priekaištais, ką kitas žmogus padarė blogai, o kalbėkite apie tai, kaip pats jaučiasi, ką gali pasiūlyti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų