REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žmonija bando išspręsti sapnų paslaptį nuo pat egzistencijos pradžios. Tie, kurie pirmenybę teikia ezoterinei dalykų pusei, mėgsta interpretuoti savo sapnus pagal įvairius sapnininkus ir tiki, kad jie gali prognozuoti ateitį. Tačiau psichologai mano, kad sapnai tiksliai atspindi dabartinę būklę ir pasąmonė kartais bando mums pasakyti kažką svarbaus, rašoma brightside.me.

Žmonija bando išspręsti sapnų paslaptį nuo pat egzistencijos pradžios. Tie, kurie pirmenybę teikia ezoterinei dalykų pusei, mėgsta interpretuoti savo sapnus pagal įvairius sapnininkus ir tiki, kad jie gali prognozuoti ateitį. Tačiau psichologai mano, kad sapnai tiksliai atspindi dabartinę būklę ir pasąmonė kartais bando mums pasakyti kažką svarbaus, rašoma brightside.me.

REKLAMA

Kiekvienas iš mūsų sapnuose mato tam tikrus vaizdinių tipus. Šiuos sapnus sukelia mūsų senovės instinktai, kultūra, mūsų protėvių ir asmeninė patirtis. Psichologas ir sapnų srities ekspertė Patricia Garfield juos vadina „visuotiniais sapnais“.

1. Kritimas

Suaugę dažniau sapnuojame, kad krentame nei skrendame. Pasak psichologo Ian Wallace, sapnas apie kritimą simbolizuoja baimę prarasti kontrolę. Jūs negalite suvaldyti visko, kas vyksta jūsų gyvenime, nes įvyko kažkas, kam nebuvote pasiruošę. Pagalvokite, kurioje gyvenimo srityje (darbe, santykiuose, finansuose, sveikatoje ir pan.) jaučiatės labiausiai slopinamos ar pažeidžiamos, ir būdus, kaip galima tai ištaisyti.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurie mokslininkai paaiškina sapnus apie kritimą paprasta fiziologija. Kai kūnas grimzta į miegą, nervų sistema pradeda rimti, kraujo spaudimas ir širdies susitraukimų dažnis mažėja, o užmigusios smegenys (ypač jei dieną buvote įsitempę) gali suvokti šį fiziologinį pasikeitimą kaip pavojų ar artėjančią mirtį ir todėl staiga pabusti.

REKLAMA

Priešinga šio sapno versija – skrydis, o tai reiškia, kad bandoma atsikratyti sunkios naštos ir norima laisvė.

2. Krentantys dantys, sužeidimai ir mirtis

Mūsų pasąmonė interpretuoja dantis kaip ginklą, stiprumo rodiklį ir gebėjimą „atsikąsti“ pasaulio. „Galbūt, jūs nesąmoningai jaučiatės bejėgis realiame pasaulyje“, tai aiškina Penney Peirce.

Kita ekspertė, studijuojanti sapnus daugelį metų, Patricia Garfield, aiškina sapnus apie dantų kritimą paslėptu pykčiu. Paprastai, kai mes slopiname pyktį, suspaudžiame žandikaulius, o mūsų dantys gali pradėti įskilti ir sugęsti. Šis sapnas gali reikšti, kad atėjo laikas atsikratyti neigiamų jausmų.

REKLAMA
REKLAMA

Labai dažnai mes galime sapnuoti, kad kažkas arti mūsų yra sužeistas, serga ar miršta. Šie sapnai sukelia siaubą, tačiau psichologiniu požiūriu viskas nėra taip blogai. Tai tiesiog mūsų baimė dėl ateities ir neišvengiamų pokyčių, kurie gali atsitikti su mūsų artimaisiais. Jei matote savo pačių mirtį, tai reiškia, kad dalis jūsų miršta ir išlieka praeityje, kad suteiktumėte erdvės kažkam naujam.

Priešingi sapnai apie gimimą ir atsigavimą paprastai atsiranda, kai žmogaus gyvenime vyksta kažkas naujo (naujas darbas ar projektas) ir simbolizuoja naują patirtį.

3. Nesėkmė egzamine ar viešame renginyje

Jūs ruošiatės laikyti egzaminą ir staiga suprantate, kad nieko neprisimenate arba jūs negalite pasakyti žodžio, kai stovite prieš didelę minią. Šiuos sapnus gali patirti ne tik studentai ir moksleiviai, bet ir seniai mokymosi įstaigas baigę žmonės. Tikėtina, kad prieš pat miegą patyrėte tam tikrą stresą arba buvo labai susirūpinę. Šiuo atveju geriau pasidarykite trumpą pertrauką ir atsipalaiduokite.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4. Netinkami drabužiai arba jų nebuvimas

Savo sapne jūs pasirodysite viešoje vietoje ir suprasite, kad dėvite netinkamus drabužius arba nesate jų užsidėjęs. Esant tokiai situacijai, svarbu atkreipti dėmesį į jausmus, su kuriais susidūrėte savo sapnuose. Šiuos sapnus paprastai seka gėdos jausmas ir sumišimas. Psichologas Ian Wallace pažymi, kad „tai reiškia, kad jaučiatės pažeidžiamas savo naujame darbe ar naujuose santykiuose ir bijote, kad kiti sužinos jūsų silpnybes ir trūkumus.

Jeigu sapne didžiuojatės savimi, sapnas turi priešingą reikšmę. Galbūt jaučiatės pripažinimo ir susižavėjimo stoka ir norėtumėte, kad kiti matytų jūsų talentus ir asmenybę.

REKLAMA

Jei artimiausiu metu jūsų gyvenime bus svarbus įvykis, o jūs sapnuojate, kad jūs ar jūsų draugas pasirodė netinkamai apsirengęs, tai reiškia, kad turite abejonių dėl šio įvykio. Pavyzdžiui, nuotaka gali pamatyti savo jaunikį apsirengusį klouno kostiumą prieš pat vestuves.

5. Jaučiatės persekiojamas arba jus vejasi

Tokie sapnai turi keletą skirtingų reikšmių. Sapnų srities ekspertas Lauri Loewenberg sako: „Žmonės, linkę vengti konfliktų, kurie bijo plunksnų pešimo ar problemų sukėlimo, sapnuos pasikartojantį persekiojimą“.

Atkreipkite dėmesį į tai, kas jus vejasi - tai simbolizuoja jausmą ar situaciją, kurios vengiate realiame gyvenime. Tai gali būti skolos ar priklausomybės. Ar jus persekiojo asmuo, kurį žinote? Pagalvokite apie tai, kas jus sieja su šiuo asmeniu. Tai gali nurodyti asmenį ar net dalį jūsų asmenybės, kurios nenorite pripažinti savo sapnuose.

REKLAMA

Taip pat yra teorija, kuri sako, kad sapnai apie pabėgimą nuo kažko yra tiesiog primityvių instinktų, kurie yra mūsų genuose protėvių dėka, aidai. Taip yra todėl, nes jie nuolat bėgo nuo plėšrūnų.

6. Katastrofa arba apokalipsė

Kiekvienas iš mūsų sapnavo gamtines ar žmogaus sukeltas nelaimes, kai bijojo dėl savo ar artimųjų gyvenimo. Šie sapnai gali reikšti asmenines problemas, kurios nekontroliuojamos arba kelia grėsmę. Žinoma, nuolatiniai žiniasklaidos pranešimai apie katastrofas ir teroro aktus pablogina padėtį. Todėl šiuolaikiniame pasaulyje pradedame jausti pažeidžiamumą.

Kartais, sapnuojant košmarą, mes stengiamės garsiai šaukti, bet atrodo, kad balsas mums paliko, o tai sukelia dar didesnę baimę. Psichologai tai paaiškina kaip miego paralyžių. Paskutinio miego etapo metu, kai mes sapnuojame, mūsų smegenys tikslingai paralyžiuoja kūną, kad galėtume gulėti, o ne „gyventi“ miego metu, bėgdami, šokinėdami ir panašiai. Taip yra tam, kad pereitume iš miego į realybės būseną. Tai gali būti jaučiama kaip nesugebėjimas judėti, kalbėti ir, kai kuriais atvejais, kvėpuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

7. Netinkama įranga ar transporto priemonės

Bandote naudoti tam tikrą programą ar įrenginį, tačiau jis iškart sugenda. Pvz., telefonas nustoja veikti ir negalite niekam skambinti. Pasak Patricijos Garfildo, su šiais sapnais dažniau susiduria moterys ir jie simbolizuoja susirūpinimą dėl santykių ar emocinio ryšio praradimo su žmogumi.

Sapnai, kuriuose bandote valdyti transporto priemonę, kuri tinkamai neveikia arba sugenda, turi tokią pat reikšmę. Tikėtina, kad jums trūksta paramos ir negalite susidoroti su sunkia gyvenimo situacija.

8. Nėštumas

Gali skambėti keistai, tačiau ne tik moterys gali sapnuoti nėštumą. Psichologo David Bedrick sako: „Nėštumas simbolizuoja kažką naujo mūsų viduje. Tai gali būti nuo knygos rašymo iki namų remonto planų. Atėjo laikas nustatyti tikslą ir parodyti pasauliui, kaip galite imtis naujo vaidmens.

REKLAMA

Jei nesate nėščia realiame gyvenime, galbūt jūs ieškote pasitenkinimo ir pilnatvės tokiuose sapnuose.

9. Vėlavimas

Sapnai, kuriuose jūs bėgate link išvykstančio traukinio arba vėluojate į svarbų susitikimą, gali kamuoti gana dažnai. Pasak sapnų eksperto Michael R. Olsen, jie gali simbolizuoti baimę, kad, pavyzdžiui, praleisite kažką labai svarbaus. Jei esate nuolat užsiėmęs ir neturite daug laiko, kai kuriems dalykams realiame gyvenime, jūsų pasąmonė rodo, kad atėjo laikas perdėlioti savo tvarkaraštį ir atrasti laiko tikrai svarbiems dalykams.

10. Nežinomas kambarys

Sapnai apie nežinomas erdves reiškia savęs pažinimą. Jei savo sapnuose atsidursite nežinomame name, tai reiškia, kad jūs gerai nežinote ir bandote nuslėpti kai kurias savo asmenybės puses.

Psichoterapeutas Eddie Travers mano, kad kai kurie kambariai yra nesąmoningai susieti su tam tikrais procesais. Virtuvė - tai vieta, kur produktai virsta galutiniu patiekalu, o tai reiškia, kad šiuo metu vyksta vidiniai pokyčiai. Vonios kambarys yra simbolis, leidžiantis atsikratyti nereikalingo bagažo. Tai gali simbolizuoti, kad atėjo laikas atsikratyti to, kas nebereikalinga. Vonios kambarys yra valymo simbolis, o tai reiškia, kad jaučiatės būtinybė išsiaiškinti dalykus ar pamatyti juos kitoje šviesoje. Miegamasis reiškia dalykus, kurie jūsų neramina santykiuose

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų