REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kodėl pagelsta akių baltymai? Sveikatos ekspertas atskleidžia ženklus, kurių neturėtumėte ignoruoti, rašoma dailystar.co.uk.

Kodėl pagelsta akių baltymai? Sveikatos ekspertas atskleidžia ženklus, kurių neturėtumėte ignoruoti, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA

Akių sveikata yra labai svarbi, tačiau dažnai nepaisoma jų parodomų simptomų. Sveikatos specialistas ir optikas paaiškina, kokias ligas išduoda pageltę akių baltymai.

Pasak NHS, gelta nustatoma, kai jūsų oda ir akių baltymai tampa geltonos spalvos. Tai gali būti kažkokios rimtos- pvz., kepenų ligos - požymis, todėl, jei pastebėsite bet kokį spalvos pasikeitimą, patariama skubiai kreiptis į gydytoją.

Gelta atsiranda dėl to, kad jūsų organizme kaupiasi geltona medžiaga, vadinama bilirubinu, o jos atsiradimą gali sukelti daugybė dalykų, įskaitant kepenų ligas.

Pasak NHS, tai taip pat gali sukelti tulžies akmenys, pankreatitas, hepatitas ir įvairios kraujo ligos.

Dailystar.co.uk kalbėjosi Benendeno sveikatos centro vadove Cheryl Lythgoe, norėdami sužinotume daugiau apie šią ligą.

REKLAMA
REKLAMA

Ji sakė: „Gelta dažnai siejama su kepenų ligomis, nors ją gali sukelti kiti kūno sutrikimai, t.y. blužnis, kraujas.

Gelta yra dažnai naujagimiams pasitaikanti sveikatos problema, kuri pasireiškia per 72 valandas nuo gimimo – tokiu atveju gydytojai pataria, kaip suvaldyti šią būklę.

REKLAMA

Lengvo ar vidutinio stiprumo geltos požymiai yra pageltęs odos ar/ir akių baltymų atspalvis –kuo atspalvis intensyvesnis, tuo didesnis bilirubino kiekis“.

Ji pridūrė: „Antriniai šios ligos simptomai gali būti nuovargis, pilvo skausmas, svorio kritimas, tamsus šlapimas ar šviesios spalvos išmatos. Taip pat galima jausti neįprasta, įkyrų niežulį.

Gelta dažnai gali būti diagnozuojama vien tik pagal paciento išvaizdą ir jaučiamus simptomus, tačiau norint nustatyti geltos priežastį, gydytojas turi atlikti kraujo, ultragarso ar KT tyrimą.“

Pasak Cheryl, ne visada galima išvengti geltos, bet pirmas žingsnis užkirsti šiai ligai kelią yra rūpintis kepenų sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

Ji tęsė: „Mes galime padėti šiam gyvybiškai svarbiam organui valgydami subalansuotą, sveiką maistą, reguliariai mankštindamiesi, o nevartodami alkoholio bei nerūkydami“.

NHS pataria skubiai kreiptis į gydytoją, jei pastebėsite, kad jūsų akių baltymai ar oda įgavo gelsvą atspalvį.

Apskritai yra labai svarbu palaikyti gerą akių sveikatą.

Gydytojas Nigel Best, teigia, kad akių testas gali atskleisti daug apie bendrą mūsų kūno sveikatą.

Portalui dailystar.co.uk jis sakė: „Jei patiriate kokių nors pokyčių akyse - nuo regėjimo, jų išvaizdos ar sudirgimo - svarbu kuo greičiau apsilankyti artimiausioje optikoje.

Mes rekomenduojame, kad kiekvienas žmogus, kas du metus pasitikrintų akis. Tai leidžia optikui pastebėti bet kokius pakitimus, kurie dažnai yra kažkokios ligos simptomai ir kurie dažnai nėra matomi žmogaus akimis“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų