REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
79
Diana Nausėdienė su dukromis Gedaile ir Ugne (Greta Skaraitienė/Fotobankas)

Šiandien Lietuvoje – ypatinga diena. Vyksta išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos inauguracija. Dėmesio centre – ne tik prezidentas, bet ir visa jo šeima.

79

Šiandien Lietuvoje – ypatinga diena. Vyksta išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos inauguracija. Dėmesio centre – ne tik prezidentas, bet ir visa jo šeima.

REKLAMA

Pirmoji šalies dama Diana Nausėdienė pasipuošė baltos spalvos subtilia suknele, o G.Nausėdos dukros Ugnė ir Gedailė pasirinko kreminės spalvos sukneles.

Žurnalistų Seime pakalbinta vyresnioji G.Nausėdos dukra Gedailė sakė negalvojanti, jog po inauguracijos jos gyvenimas stipriai pasikeis.

Nors mergina ir nėra linkusi daugžodžiauti ir bendrauti su žiniasklaida, vis tik iškilmių metu ji skyrė dėmesio žurnalistams. 

Užsienyje architektūrą studijuojanti mergina jau galvoja apie ateitį Lietuvoje, tačiau nemano, kad grįš iš karto pabaigusi magistro studijas.

„Nenorėsiu būti viešu veidu. Manau, kad į Lietuvą ateityje tikrai grįšiu“, – kalbėjo šiuo metu užsienyje studijuojanti G.Nausėdos dukra, žurnalistų paklausta, ar norės būti viešu veidu šalyje.

„Nemanau, kad gyvenimas labai pasikeis. Viskas priklausys tik nuo mūsų pačių. Žinau, kad tėtis padarys viską, kad Lietuvoje padėtis būtų geresnė“, – sakė mergina.

Paklausta, ar neišgąsdino D.Grybauskaitės ištarti žodžiai, jog Nausėdų šeima, kadencijos metu, neturės atostogų ir laisvadienių, Gedailė šyptelėjo. „Žinoma, yra didelė atsakomybė, tačiau ji mūsų negąsdina. Žinoma, tėčiui atsakomybė bus pati didžiausia.

Kol kas aš nejaučiu, kad gyvenimas būtų pasikeitęs. Draugai yra draugai, jie manęs nepriima kaip prezidento duktės“, - aiškina G.Nausėdaitė.

Paprašyta įvardyti išskirtinį prezidento bruožą, mergina nė kiek nesutriko ir pasakė, kad tai – gerumas.  Primename, kad su žmona Diana Nausėdiene, LR Prezidentas turi dvi dukra – Ugne ir Gedailę.

Pakerėjo grožiu 

Prezidento dukros, nenorėdamos užgožti mamos, pasirinko šiek tiek tamsesnės spalvos sukneles. Vyresnioji Gedailė pasidabino kuklia, elegantiška, smėlio spalvos suknele.

O štai Ugnė dėvėjo šiek tiek šviesesnės spalvos suknelę, margintą gėlių žiedais. Abi merginos savo sukneles perjuosė dirželiais. Jie taip pat simboliški – juodos ir baltos spalvos.

Abi dukros nė per žingsnį nesitraukė nuo tėvų ir noriai šypsojosi visiems susirinkusiems.

Ši šventė yra vienas ypatingesnių renginių valstybės gyvenime, jis vyksta tik kas penkerius metus. „Tai labai iškilmingas ir svarbus renginys. Jis taip pat privalo būti gražus, atitikti protokolo reikalavimus“, – sako protokolo specialistas Arminas Lydeka. Anot jo, visus inauguracinius renginius galima padalyti į dvi dalis. Viena dalis protokoliniai teisiniai renginiai, o kita – protokoliniai šventiniai renginiai.

Protokoliniai teisiniai renginiai reiškia, kad yra teisės aktai, kuriuos turi atitikti šie renginiai. Jei to nebus, inauguracija bus negaliojanti.

„Pirmiausia yra priesaikos davimas, tai vienas pagrindinių inauguracijos renginių. Nuo tos akimirkos, kai prezidentas prisiekia jis pradeda eiti pareigas. Iki tos akimirkos pareigas eina buvęs prezidentas. Priesaikos momentas yra visos inauguracijos kertinis akmuo, priesaika duodama Seime. Ją priima Konstitucinio Teismo pirmininkas“, – pasakojo specialistas.

Kitas svarbus momentas – naujai išrinkto ir prisiekusio prezidento apdovanojimas pagrindiniu valstybės ordinu, tai yra – Vytauto Didžiojo ordinu su aukso grandine. Jį uždeda Seimo pirmininkas. Tai prezidento regalija. Atkūrus nepriklausomybę tokia tradicija atsirado ne išsyk, įstatymas dėl jos įteikimo buvo priimtas vėliau.

Trečias momentas yra prezidentinės vėliavos iškėlimas. Tam, kad naujoji prezidentinė vėliava būtų iškelta privalu nuimti senąją. Pagal tradiciją senoji vėliava atiduodama kadenciją baigiančiam šalies vadovui. Tai palydi salvės, pabūklų šūviai ir kiti iškilmingi protokoliniai – kariniai gestai.

Ir paskutinis momentas yra Vyriausybės įgaliojimų grąžinimas. Taip daroma pripažįstant, kad atsirado naujas valstybės vadovas, todėl grąžinami įgaliojimai tikintis, kad jie vėl bus suteikti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų