REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsibėgėjant vasarai kaip grybų po lietaus pažyra į moteriškų ir vyriškų ligų gydytojus besikreipiančių pacientų. Kurortų karščio ar nerūpestingos atostogų nuotaikos pavilioti, apsvaigę nuo alkoholio poilsiautojai pasiduoda atsitiktiniams vienos nakties nuotykiams. Tačiau gydytojai įspėja: galima tokio atostogų romano kaina – ir nevaisingumas.

Įsibėgėjant vasarai kaip grybų po lietaus pažyra į moteriškų ir vyriškų ligų gydytojus besikreipiančių pacientų. Kurortų karščio ar nerūpestingos atostogų nuotaikos pavilioti, apsvaigę nuo alkoholio poilsiautojai pasiduoda atsitiktiniams vienos nakties nuotykiams. Tačiau gydytojai įspėja: galima tokio atostogų romano kaina – ir nevaisingumas.

REKLAMA

Sifilis, ŽIV, gonorėja, „mažosiomis AIDS“ vadinamos chlamidijos, ureoplazmos, mikoplazmos, gardnerelės ir kitos lytiniu keliu plintančios infekcijos (LPI) – tokias atostogų „dovanas“ rizikuojate parsivežti pasinerdami į kelionių romanus. Dauguma šių ligų (sifilį, gonorėją, chlamidiozę) laiku kreipiantis yra išgydomos. Tačiau, pavyzdžiui, ŽIV, genitalijų karpos, herpesas yra neįveikiamos, nors jų lėtinę eigą galima kontroliuoti.

Neatsilieka ir vyresni

Gydytojas dermatovenerologas, seksologas Pragiedrulis Velička patvirtina, kad tokie pacientai – amžina „klasika“. „Praėjus kiek laiko po kurortinio romano atsiranda baimės jausmas, žmonės nori pasitikrinti ir dėl lytiškai plintančių ligų, ir priduoti kraują dėl ŽIV, sifilio. Štai jau buvo keli vyrukai“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tokius pacientus galima skirstyti į dvi grupes: „Vieni – poilsiaujantys Lietuvoje, apdainuotoje Palangoje, kur šėlsta jaunimas, išgėrus pasineriama į nesaugius lytinius santykius. Kurortuose vyksta ne ką prastesni šokiai nei sovietmečiu, kur vyresni nė kiek nenusileidžia jaunimui. Štai buvo atėjęs ir 70-metis, po kelių mėnesių nusprendęs pasitikrinti.“

REKLAMA

Kita pacientų grupė „lauktuvių“ parsiveža iš Turkijos, Egipto, kitų egzotiškų kraštų. „Būna ir ištekėjusios guodžiasi, kad paskutinį vakarą per daug pasivaišino alkoholiu ir pasitaiko įvairių atvejų. Tailande, kur sekso turizmas labai išvystytas, masažistės kainuoja vos 5 dolerius, čia įeina ir erotinis masažas, ir santykiai. Kai teiraujiesi, kodėl nenaudojo prezervatyvo, tai sako, kad jos labai neturtingos, neturi... Tai juokauja tada, kad kitą kartą vešis kibirą prezervatyvų“, – kalbėjo P. Velička.

Įspėja dėl oralinio sekso

Gydytojas pastebėjo, kad dažniausiai pacientai ateina jau po tokio nuotykio praėjus kuriam laikui graužiami psichologinio kirmino. „Ir jis neretai būna stipresnis negu tų, kurie jau pasirodo su konkrečiais negalavimais. Taigi tas nerimas dažnai nepasitvirtina, nes jei jau nutinka kažkoks atvejis, tai niekur nedingsi – vis tiek atsiranda simptomai: išskyros iš lytinių organų, niežėjimas, perštėjimas, bėrimas. Jo ypač išsigąsta prisiskaitę internete apie sifilio požymius“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbėdamas apie liūdniausias atostogų romanų pasekmes P. Velička sakė, jog jei 20 amžiuje didžiausia grėsmė buvo sifilis, tai dabar tą patį galima pasakyti apie ŽIV. Medikas atkreipė dėmesį, jog neteisingai galvojama, kad santykiaujant oraliniu būdu nei sifiliu, nei ŽIV užsikrėsti neįmanoma.

„Neteisinga nuostata, kad santykiaujant oraliniu būdu nei sifiliu, nei ŽIV neužsikrės, tai yra neteisinga. Gal dėl ŽIV yra kiek mažiau rizikos, bet sifiliu, kaip ir gonorėja, kuri lyg kažkada buvo užmiršta, galima taip pat sėkmingai užsikrėsti kaip ir santykiaujant įprastu būdu. Štai buvo atvejis, kai mergina vis ėjo pas Ausų, nosies ir gerklės gydytoją gydytis anginos, o, pasirodo, ten išaugęs visai kitas, lytiniu keliu plintantis, mikrobas“, – kalbėjo P. Velička.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovas priminė ir apie parazitinių ligų pavojų: „Iš užsienio dažnai parsivežamos vadinamosios gaktinės utėlytės. Jos lyg ir pamirštos arba galvojama, kad tai susiję su nešvara, nepakankama higiena, bet jomis irgi galima užsikrėsti lytiniu keliu.“

Gresia nevaisingumu

Gydytojai pabrėžia, jog LPI galima ir po vienkartinių nesaugių lytinių santykių, o simptomai gali pasireikšti po savaitės, mėnesio bei ilgesnio laiko.

Populiariausios dažniausiai moteris lydinčios ligos po neapdairių kurortinių romanų – makšties, gimdos kaklelio uždegimai, chlamidijos, ureoplazmos ir mikoplazmos virusai, gardnerella vaginalis viruso sukeliama bakterinė vaginozė.

REKLAMA

„Viena lytiškai plintančių infekcijų pasekmių vyrams – ūminis, o paskui – ir lėtinis prostatitas, kuris negydomas gali privesti ir iki nevaisingumo. Moterims jis irgi gali vystytis, jei infekcijos laiku negydomos. Ypač pavojinga kokia besimptomė gonorėja. Taip nutinka, t.y. klinika „užtušuojama“, kai vos pajutus simptomus skubama vartoti antibiotikus. Taip žmogus tampa nešiotoju ir taip liga išplinta“, – aiškino P. Velička.

Gydytojai pastebi, kad pasitaiko ir besimptomė chlamidiozė. Tokią ligą galima nustatyti tik atlikus tyrimus: „Ypač prieš kokius 4–5 metus buvo daug dėl to norinčių pasitikrinti, ypač turintieji daug partnerių.“

REKLAMA

Kada laukia pirmasis vizitas?

Gydytojai primena, kad kai kurių infekcijų ištyrimui reikalingas tam tikras inkubacinis periodas. Po kelių dienų galima atlikti tyrimus dėl grybelinės infekcijos, gonorėjos, trichomonozės. Po savaitės – dėl chlamidijų, ureoplazmų ir mikoplazmų, dėl sifilio ir ŽIV – po trijų savaičių.

Simptomai, kurių nevertėtų praleisti pro akis ir dėl kurių reikėtų paskubėti kreiptis į gydytoją – atsiradęs perštėjimas, jaučiamas diskomfortas lyties takų ir organų srityje, vizualiai matomas paraudimas, neįprastos išskyros iš lyties organų. Tai jau gali įspėti apie ligos pradžią ir būtinai reikia atlikti tyrimus – imami mėginiai iš lyties organų – makšties, gimdos kaklelio – audinių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įspėti apie ligą gali ir skausmas arba deginimo jausmas šlapinantis, padažnėjęs šlapinimasis, skausmas lytinių santykių metu, moterims – neįprastas kraujavimas (po lytinių santykių, tarpmenstruacinis).

Geriausias būdas išvengti minėtųjų ligų – susilaikyti nuo atsitiktinių lytinių santykių arba naudoti barjerines kontraceptines priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų