REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
79
Dianos Nausėdienės papuošalas

Šiandien vyksta Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos inauguracija. Smalsuolių akys šiandien krypsta į pirmąją šalies damą Dianą Nausėdienę.

79

Šiandien vyksta Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos inauguracija. Smalsuolių akys šiandien krypsta į pirmąją šalies damą Dianą Nausėdienę.

REKLAMA

Baltos spalvos suknelė kukli, be jokių papildomų raštų ar papuošimų. Ji – be gilios iškirptės, subtili. Rankovių ilgis – trijų/ketvirčių. Miestiečių ir sostinės svečių akys krypo į D.Nausėdienės aukso spalvos pakabuką, kuris tapo pagrindiniu jos aksesuaru.

Papuošalą specialiai šiam renginiui sukūrė juvelyras Silvijus Martinėlis. Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su juvelyru ir pasiteiravo, koks tai papuošalas ir ar pati pirmoji šalies dama tokį išsirinko. Vis tik juvelyras liko paslaptingas ir išskirtinio papuošalo kainos neatskleidė.

„Ponia Diana išsirinko žaliavą, jai patiko pats gintaras, o vėliau mes, kaip dizaineriai, sukūrėme. Turėjome laisvę. Šis papuošalas yra labai masyvus, nežinojau, kad jis taps pagrindiniu akcentu.

Anksčiau pirmoji šalies dama taip pat kreipėsi į mus, esame su ja bendradarbiavę. Ji yra turėjusi ir anksčiau mūsų gamintų papuošalų. Diana nėra išranki. Jai tiesiog patinka mūsų papuošalai, todėl ir kreipėsi“, – sako juvelyras.

Smalsu, kiek gi tektų pakloti už tokį papuošalą? „Apie kainas nenorėčiau kalbėti“, – sako juvelyras.

Paklaustas, gal tai triženklė suma, pašnekovas šyptelėjo, tačiau nebuvo linkęs daugžodžiauti: „Nėra taip, kaip jums atrodo.“

Netrukus išplatintame pranešime spaudai rašoma, kad tai yra vienetinis kaklo papuošalas su lietuvišku gintaru. 

„Gintaras nuo seno laikomas lietuviška medžiaga ir yra ypač vertinamas juvelyrikoje, dėl to dažnai pasirenkamas kaip simbolis mūsų šaliai ir jos paveldui reprezentuoti.

Gintariniais papuošalais noriai puošiasi ir kitos mūsų šalį reprezentuojančios moterys, todėl pavyzdžių toli ieškoti nereikia – gintaro karolius prie tautinio kostiumo derino ir dabar jau buvusi prezidentė Dalia Grybauskaitė“, – pasakoja S. Martinėlis.

Pasak juvelyro, D. Nausėdienė jau anksčiau buvo jo kūrybos gerbėja, kuriai artimas modernią klasiką ir minimalizmą apjungiantis stilius, aiškios, tarsi architektūros įkvėptos, formos, tad nusprendusi puoštis gintaru, nedvejodama kreipėsi į S. Martinėlį ir išskirtinio papuošalo idėja netrukus buvo išgryninta.

„D. Nausėdienės gintaro papuošalas išsiskiria modernia minimalistine forma bei subtilia prabanga. Iš keleto skirtingų gintaro sferų buvo pasirinkta viena, kurioje persipina tiek matinis, tiek skaidrus gintaras. Taip pat prie šiltos jo spalvos priderintas geltonas taurusis metalas.

Papuošalo centre – stambi gintaro sfera, kurią juosia du baltais bei juodais brangakmeniais inkrustuoti žiedai. Papuošalas su ilga grandinėle, dėvimas ant kaklo, gracingai, tarsi švytuoklė, juda kartu su kūnu ir atsiskleidžia iš visų pusių.

Minimalistiniame jo dizaine dera paprastumas ir prabanga, tradicinės žaliavos ir modernios formos, o visam įvaizdžiui šis papuošalas suteikia stilingumo, prabangumo ir šiuolaikiškumo įspūdį“, – pasakoja S. Martinėlis.

Drabužius kūrė Lietuvos dizaineriai

Ruošiantis šventei atrodė prasminga atkreipti dėmesį ir į tuos meno ir dizaino profesionalus, kurie eksperimentuoja aukštųjų technologijų, šiuolaikiško dizaino, tvarios mados srityse ir pelno pripažinimą bei apdovanojimus visame pasaulyje.

Todėl, renkantis suknelės autorius, buvo nutarta bendradarbiauti su Vilniaus dailės akademijos profesionalais ir menininkais, daug metų Lietuvoje ugdančiais stiprią jaunąją kūrėjų kartą, rašoma Prezidentūros siųstame pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

D. Nausėdienės vakarinės suknelės kūrimas tapo bendru kūrybiniu projektu ir buvo patikėtas trims menininkėms: grafikei Jūratei Stauskaitei, Vyriausybinės kultūros ir meno premijos, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiaus ir kitų premijų laureatei, projekto „Mados dizaino perspektyva“ narei, VDA prof. Jolantai Vazalinskienei ir VDA prof. tekstilininkei Eglei Gandai Bogdanienei.

REKLAMA

Naujausias VDA menininkų laimėjimas – profesorių E. G. Bogdanienės ir J. Vazalinskienės pergalė kūrybiškiausio medžiagų ir technologijų panaudojimo kategorijoje tarptautiniame dizaino konkurse „Future of Imaging –2018 International Pattern Culture Interpretation Symposium“ Kinijoje, Hangdžou.

Visos menininkės akcentuoja, kad kurti piešinį ant audinio nėra tapatu tapyti ant popieriaus, tai neeilinis iššūkis net patyrusiam menininkui: „Audinys – tarsi gyva materija, kurią privalai prisijaukinti, suprasti jos sandarą, struktūrą, pajusti jos paviršių, užuosti jos kvapą… alsuoti kartu su ja.

REKLAMA
REKLAMA

Tik tuomet dedi lemtingą potėpį – vieną. Negali suklysti! Teko atlikti ilgus technologinius bandymus su įvairiomis medžiagomis, dažais ir priemonėmis – teptukais, purkštukais, voleliais ir kt. Vienetinė medžiaga be drabužio konstrukcijos neturi santykio su žmogaus figūra. Taigi buvo ieškota minimalistinio silueto, pabrėžiančio piešinio estetiką ir meninę rūbo idėją.“

Prie suknelės derančią vientiso stiklo apyrankę ir kartu unikalų meno kūrinį sukūrė VDA doktorantė, stiklo menininkė Indrė Stulgaitė-Kriukienė (studija „Glasremis“).

Tai ekspresyvų raudonos spalvos potėpį atkuriantis stiklo papuošalas. Jaunoji menininkė pripažinta ir vertinama Venecijoje, garsėjančioje savo stiklo gaminiais. Gali būti, kad ten lankydamiesi perkame išskirtinius stiklo dirbinius net neįtardami, kad tai lietuvių menininkės darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visa inauguracinio kostiumo idėja – atskleisti kūrybinį įvairių sričių specialistų talentą ir jų bendradarbiavimo potencialą. Kaklo papuošalą, kuriuo D. Nausėdienė puošiasi dienos renginių metu, kūrė juvelyras Silvijus Martinėlis.

Tai simbolinis papuošalas. Jo centre lietuviškas gintaras, simbolizuojantis Lietuvą. Ji dabar bus pirmosios poros darbų, veiklos ir dėmesio centre, ne tik širdyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų