REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nerimaujate dėl vėžio prevencijos? Imkitės veiksmų – pradėkite sveikiau maitintis ir reguliariai tikrinkitės pas specialistus, patariama mayoclinic.org. Turbūt esate girdėję įvairiausių nuomonių apie vėžio prevenciją.

Nerimaujate dėl vėžio prevencijos? Imkitės veiksmų – pradėkite sveikiau maitintis ir reguliariai tikrinkitės pas specialistus, patariama mayoclinic.org. Turbūt esate girdėję įvairiausių nuomonių apie vėžio prevenciją.

REKLAMA

Kartais vienas tyrimas duoda konkrečios vėžio formos prevencijos patarimą, o kitas tyrimas pataria to nedaryti.

Dažnai informacija apie vėžį yra nelabai tiksli. Vis dėlto, plačiai sutariama, kad tikimybę susirgti vėžiu lemia mūsų gyvenimo būdo pasirinkimai.

Taigi, jei norite užkirsti vėžiui kelią, pasidžiaukite, kad smulkūs gyvenimo būdo pokyčiai gali būti lemtingi. Štai keletas vėžio prevencijos patarimų.

1. Atsisakykite tabako

Bet kokios rūšies tabako vartojimas veda į kovą su vėžiu. Rūkymas siejamas su daugeliu vėžio rūšių – tai plaučių, burnos, gerklės, gerklų, skydliaukės, šlapimo pūslės, gimdos kaklelio ir inkstų vėžys. Kramtomasis tabakas siejamas su burnos ertmės ir skydliaukės vėžiu. Net jei tabako nenaudojate, pasyvus rūkymas gali padidinti plaučių vėžio riziką.

REKLAMA
REKLAMA

Venkite tabako, o jei rūkote – meskite: tai labai svarbi vėžio prevencijos dalis. Jei metant rūkyti jums reikia pagalbos, su gydytoju pasikalbėkite apie mesti padedančias priemones bei įvairias strategijas.

REKLAMA

2. Sveikai maitinkitės

Nors sveikų maisto produktų pasirinkimas parduotuvėje ir prie stalo negali garantuoti vėžio prevencijos, taip galima sumažinti gresiantį pavojų. Turėkite omenyje šiuos tris dalykus:

• Valgyti daug vaisių ir daržovių. Tegul jūsų mityba būna pagrįsta vaisiais, daržovėmis ir kitais augaliniais produktais – grūdais ir pupelėmis.

• Venkite nutukimo. Valgykite lengvesnį ir liesesnį maistą – rinkitės mažiau kalorijų turinčius produktus, venkite rafinuoto cukraus ir gyvulinių riebalų.

• Jei nusprendžiate vartoti alkoholį, tai darykite saikingai Kuo daugiau alkoholio suvartojate ir kuo seniau jį vartojate, tuo labiau didėja įvairių vėžio formų – krūties, gaubtinės žarnos, plaučių, inkstų ir kepenų vėžio – rizika.

REKLAMA
REKLAMA

• Valgykite mažiau apdorotos mėsos. Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros, Pasaulio sveikatos organizacijos vėžio institucijos pranešimo duomenimis, dideli apdorotos mėsos kiekiai gali nežymiai padidinti tam tikrų vėžio formų riziką.

Be to, Viduržemio jūros dietos besilaikančios ir ją alyvuogių aliejumi bei įvairiais riešutais papildančios moterys mažiau rizikuoja susirgti krūties vėžiu. Viduržemio jūros dieta daugiausiai yra sudaryta iš augalinio maisto – vaisių ir daržovių, pilno grūdo produktų, ankštinių ir riešutų. Viduržemio jūros dietos besilaikantys žmonės renkasi sveikatingus riebalus – alyvuogių aliejų, o ne sviestą, ir žuvį, o ne raudoną mėsą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

3. Palaikykite sveiką svorį ir būkite fiziškai aktyvūs

Sveiko svorio palaikymas gali sumažinti įvairių vėžio formų – krūties, prostatos, plaučių, gaubtinės žarnos ir inkstų vėžio – riziką.

Taip pat svarbu ir būti fiziškai aktyviems. Fizinis aktyvumas ne tik padeda palaikyti sveiką svorį, bet ir mažina tikimybę susirgti krūties ir gaubtinės žarnos vėžiu.

Bet kuria fizine veikla užsiimantys suaugusieji gali džiaugtis jos nauda sveikatai. Tačiau sveikatingiausia yra stengtis per savaitę bent 150 minučių užsiimti vidutinio intensyvumo aerobiniu sportu arba 75 minutes per savaitę – aukšto intensyvumo aerobiniu sportu.

Taip pat galima derinti vidutinio ir aukšto intensyvumo aerobinį sportą. Paprastai rekomenduojama stengtis kasdien sportuoti mažiausiai 30 minučių, o jei pavyksta daugiau – tai tik į gerą.

REKLAMA

4. Saugokitės nuo saulės

Odos vėžys yra viena dažniausių – ir viena lengviausiai išvengiamų – vėžio rūšių. Išbandykite šiuos patarimus:

• Venkite vidurdienio saulės. Venkite saulės nuo 10 valandos ryto iki 16 valandos popiet, kai saul4s spinduliai yra stipriausi. • Būkite pavėsyje. Jei laiką leidžiate lauke, stenkitės kiek įmanoma būti pavėsyje. Padės ir akiniai nuo saulės ir plačiakraštė skrybėlė.

• Prisidenkite odą. Dėvėkite tankaus audimo, laisvus drabužius, kiek įmanoma daugiau pridengiančius odą. Rinkitės ryškias arba tamsias spalvas, kadangi jos geriau atspindi ultravioletinę spinduliuotę, nei pastelinės spalvos ar balinta medvilnė.

REKLAMA

• Nepamirškite kremo nuo saulės. Naudokite plataus spektro, mažiausiai 30 SPF apsauginį kremą net ir debesuotomis dienomis. Kremą nuo saulės naudokite negailėdami ir tepkitės juo kas dvi valandas, o jei plaukiojate ar daug prakaituojate – ir dažniau. • Venkite soliariumų. Jie taip pat kenksmingi, kaip ir natūralūs saulės spinduliai.

5. Skiepykitės

Į vėžio prevenciją taip pat įeina ir apsauga nuo tam tikrų virusinių infekcijų. Su savo gydytoja pasitarkite dėl šių skiepų:

• Hepatitas B. Hepatitas B gali padidinti susirgimo kepenų vėžiu riziką. Hepatito B vakcina rekomenduojama kai kuriems padidintos rizikos grupių žmonėms – pavyzdžiui, suaugusiesiems, kurie gyvena ne monogaminį seksualinį gyvenimą, lytiniu keliu plintančiomis ligomis sergantiems žmonėms, intraveninius narkotikus naudojantiems žmonėms, lytinių santykių su vyrais turintiems vyrams bei sveikatos apsaugos ir viešojo saugumo sistemose dirbantiems žmonėms, kuriems yra tikėtinas kontaktas su užkrėstu krauju ar kūno skysčiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Žmogaus papilomos virusas (ŽPV). ŽPV yra lytiniu keliu plintantis virusas, kuris gali sukelti gimdos kaklelio vėžį ir kitas lytinių organų vėžio formas bei galvos ir kaklo žvyninių ląstelių vėžį. ŽPV vakcina rekomenduojama berniukams ir mergaitėms nuo 11 iki 12 metų. JAV Maisto ir vaistų administracinė tarnyba neseniai patvirtino vakciną „Gardasil 9“ vyrams ir moterims nuo 9 iki 45 metų.

6. Venkite rizikingų užsiėmimų

Dar viena efektyvi vėžio prevencijos strategija yra vengti rizikingų užsiėmimų, kurie gali sukelti infekcijas, savo ruožtu didinančias vėžio riziką. Pavyzdžiui:

• Užsiimkite tik saugiu seksu. Ribokite savo seksualinių partnerių skaičių ir mylėdamiesi visuomet naudokite prezervatyvus. Kuo daugiau seksualinių partnerių pakeičiate per gyvenimą, tuo didesnė tikimybė, kad užsikrėsite lytiškai plintančia liga – pavyzdžiui, ŽIV arba ŽPV. ŽIV arba AIDS sergantys žmonės dažniau suserga išangės, kepenų ir plaučių vėžiu. ŽPV dažniausiai siejamas su gimdos kaklelio vėžiu, bet šis virusas taip pat didina išangės, varpos, gerklės, vulvos ir makšties vėžio riziką.

REKLAMA

• Nesidalinkite švirkštais. Dalindamiesi švirkštais su intraveninius narkotikus vartojančiais žmonėmis galite susirgti ŽIV, hepatitu B ir hepatitu C – o tai didina kepenų vėžio riziką. Jei nerimaujate dėl piktnaudžiavimo narkotikais ar priklausomybės, kreipkitės profesionalų pagalbos.

7. Reguliariai tikrinkitės sveikatą

Reguliariai patys tikrinkitės sveikatą ir darykitės įvairių rūšių – odos, gaubtinės žarnos, gimdos kaklelio ir krūties vėžio – tyrimus. Taip didėja tikimybė, kad vėžį aptiksite anksti, o tuomet didesnė ir sėkmingo gydymo tikimybė. Apie jums tinkamiausią vėžio patikrų grafiką pasikalbėkite su savo gydytoju.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų