REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
78
Pirmasis Lietuvoje tarptautinis floristikos festivalis “Florart’2019” (nuotr. Organizatorių)

Pirmasis Lietuvoje tarptautinis floristikos festivalis “Florart’2019” prikaustė tūkstančių Raudondvario dvaro lankytojų dėmesį. Liepos 6 dieną Kauno rajono Raudondvario dvaras buvo išpuoštas nuostabiomis kompozicijomis iš gėlių žiedų.

78

Pirmasis Lietuvoje tarptautinis floristikos festivalis “Florart’2019” prikaustė tūkstančių Raudondvario dvaro lankytojų dėmesį. Liepos 6 dieną Kauno rajono Raudondvario dvaras buvo išpuoštas nuostabiomis kompozicijomis iš gėlių žiedų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Floristikos dizainerių komanda, kurią sudarė tarptautinį pripažinimą pelniusios meistrės Elena Butko bei Iryna Byelobrova, o taip pat Cindy Gunther, Kristina Rimienė, Nadežda Pečenova, Olga Bogomolova, dirbo visą savaitę, kad Lietuva būtų supažindinta su tarptautiniais floristikos dizaino vėjais.

REKLAMA

„Šią gėlių pasaką žmonėms, t.y. pirmąjį tokį floristikos renginį, mums padėjo suorganizuoti Kauno rajono savivaldybė ir gerbiamas meras Valerijus Makūnas. Be galo smagu, kad Mindaugo karūnavimo dieną tapęs puikaus renginio „Lietuva Raudondvario pilyje“ dalimi mūsų festivalis pritraukė lankytojus stebėti floristų darbus dar ne vieną dieną ir šventei pasibaigus.'

Tai rodo, kad Lietuvos žmonėms skirti darbai ir kurtas grožis buvo tikrai praismingi“ – sako „Florart‘2019” festivalio sumanytoja ir kūrybos vadovė floristikos dizainerė TV laidų vedėja Kristina Rimienė. 25 000 gėlių žiedų iš Olandijos, Kenijos, Ekvadoro į Lietuvą atgabenti padėjo pasaulinė kompanija „J van Vliet“.

REKLAMA
REKLAMA

„Svajonių vieta“ pavadinitą floristinę instaliaciją sukūrusios dizainerės iš Maskvos (Rusija) N. Pečenova ir O. Bogomolova sakė norėjusios žmonėms padovanoti tokią vietą, kurioje pasijustume tarp debesų ir kurioje galima būtų ne tik įsivaizduoti skraidant, bet ir svajoti bei tikėti, kad šios svajonės išsipildys.

Patį efektingiausią savo dydžiu – 15 m ilgio ir 1,5 m. pločio – floristikos kūrinį „Kelias į dangų“, besidriekiantį nuo pagrindinio Raudondvario pilies pastato trečio aukšto, pristatė meistrė iš Charkovo (Ukrainos) Iryna Byelobrova.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, javų varpomis linguoja laukai įvairiausiose šalyse, tad savo instaliacija ji siekė parodyti tautų vienybę. Jai tai ir gyvybės, ir įkvėpimo šaltinis. Į dangų kylantį javų kilimą dizainerė su savo asistente Liudmila Ostrapolets, padedant savanoriams iš Lietuvos, sukūrė iš 2500 javų pundelių, 25000 varpų ir 3500 gėlių žiedų – gerberų, rožių, chrizantemų, kermėkų, eringiumų ir kitų. Visą dieną keliant ir tvirtinant šią konstrukciją darbavosi auto bokštelis, o rezultatas pranoko visus lūkesčius.

Kasas iš chrizantemų pynė meistrė iš Kievo (Ukraina) Elena Butko su savo pagalbininke floriste Anna Maškova. „Gamtos vienybe“ pavadintą instaliaciją įkvėpė magiški, samanomis ir kerpėmis apaugę Raudondvario dvaro parko medžiai. „Aš norėjau išryškinti gamtos linijų grožį“ – sako Elena, gamtos spalvų idėjai realizuoti pasirinkusi Dekker Chrysanten išvestas Avocado ir Bartoli chrizantemų rūšis.

REKLAMA

O antrąjam savo darbui „Karieta pelenei“ Elena Butko rinkosi pastelines švelniai rausvos, alyvinės, baltos spalvos gėles. Ši karieta buvo sukurta kaip fotosesijos vieta. Jai apipavidalinti buvo panaudota ne vienas tūkstantis žiedų - hortenzijų, delfinijumų, kardelių, matijolų, chrizantemų, jurginų, gubojos ir kitų.,-

Svajonių fontaną – kaskadą gėlių žiedams – kūrė floristė iš Paryžiaus (Prancūzija) Cindy Gunther. Anot autorės pamačius tokį fontaną, mesti monetos, kad išsipildytų svajonė, jau nėra reikalo – magija pradeda sklisti vos prie fontano priartėjus.

REKLAMA

Pasitelkusi gausią savanorių iš Lietuvos komandą floristikos dizainerė išpuošė 3 metrų konstrukciją gausybe rožinių hortenzijų, gerberų, gubojos ir kt. gėlių žiedų. „Tête-à-tête“ pavadinta rožėmis, pistacijos bei strelicijos žaluma dekoruota antroji C.Gunther floristinė instaliacija, kuri simbolizuoja įsimylėjėlių porą, besimėgaujančią vienas kitu Raudondvario parko apsuptyje.

Pirmosios tokio masto gėlių fiestos Lietuvoje “Florart’2019” organizatorė floristikos meistrė Kristina Rimienė, kuriai talkino jos asistentė floristė Henrieta Stankūnienė”, pristatė ne vieną savo darbą – tai ir švelni anturių bei gerberų instaliacija, pavadinta “Vasaros šerkšnu”, ir kardeliais bei rožėmis dekoruota arka “Stebuklinga pastogė”, ir mėlynomis hortenzijomis apipintas “Gėlių kelmas”, ir tautinių spalvų lelijomis, kalijomis, anturiais bei palmės lapais puoštas scenos dekoras bei kt. darbai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau pati įdomiausia K.Rimienės kompozicija buvo “Saulė gėlėms”, kuri buvo sukurta inžinieriaus Stasio Beišio judančios kinetinės skulptūros pagrindu. Panaudojant orchidėjas, anturius bei šiurpinius gvazdikus dekoruota konstrukcija savo judesio magija užbūrė ir valandėlei stabtelėti privertė ne vieną praeivį.

Floristikos šventės kulminacija tapo suknelių iš gėlių madų šou. Vieną efektingiausių rūbų – Baroko epochos gėlių freilinos suknelę, sukurtą Irynos Byelobrovos, ant scenos demonstravo profesionalus modelis ir aktorė Akvilė Žirgulytė. Auksinis sijonas bei gobeleno korsetas buvo nusėti gležnais hortenzijų, gvazdikų žiedlapiais, rožių bei orchidėjų žiedais.

REKLAMA

Ukrainos Poltavos regioną reprezentuojančią raudono lino suknelę dėvėjo Elenos Butko modelis. Ugningą įvaizdį floristikos dizainerė sukūrė įspūdingos gėlių karūnos ir rankose laikomos glamelijos pagalba. Autorė sako, kad jai buvo svarbios dvi spalvos: raudona – meilės spalva ir juoda – apgailestavimą simbolizuojantis spalvos akcentas. Todėl suknelės idėją ji pavadino „Dvi spalvos“.

“Miško nimfos” įvaizdį savo suknele sukūrė dizainerės N.Pečenova ir O.Bogomolova. Autorės sako, kad šios nimfos, dalijančios šilumą ir įvėpimą, paslaptis prasidėjo labai senai. Tačiau galutinai ji gimė įkvėpta Lietuvos gamtos ir čia sutiktų žmonių dėka.

REKLAMA

Dvi gėlėmis dabintas sukneles pristačiusi C.Gunther jas pavadino “Paryžietišku švelnumu” ir “Nakties magija”. Autorės prancūziško “haute couture” stiliaus kelnių kostiumo detalės pasižymi itin kruopščia technika. Na o žaliems ir melsviems “Nakties magijos” suknelės spalviniams akcentams ją įkvėpė Lietuvos kraštovaizdis su savo miškais ir ežerais.

Lietuvą atstovaujanti floristikos dizainerė Kristina Rimienė sukūrė įspūdingą suknelę iš 150 anturių ir 200 orchidėjų žiedų.

„Gyvenimo spalvomis“ savo kūrinį pavadinusi dizainerė sako, kad ne atsitiktinai tamsiausia ji pasirinko ne juodą, o alyvinę spalvą. K. Rimienės teigimu norisi paskatinti visus žmones tikėti tik šviesiomis gyvenimo spalvomis ir akimirkomis, o tamsių geriau bandyti net neprisiminti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Belgijoje šių metų pradžioje floristinių kuprinių kolekciją pristačiusi autorė keletą kuprinių modelių padabino naujais gėlių akcentais ir Florart‘2019 festivalio metu jas darkart pademonstravo ant podiumo.

„Žmonių susižavėjimas gėlių instaliacijomis, teigiamos emocijos, nuotraukų ir komentarų jūra internete mums leidžia labai džiaugtis įdėtomis pastangomis ir suvokti, kokia prasminga lietuviams buvo ši gėlių šventė.

Noriu padėkoti visiems iš kitų šalių atvykusiems dizaineriams, Raudondvario dvaro administracijai, Kauno Rajono savivaldybei, savo pagalbininkėms bei darbščiosioms savanorėms už galimybę žmonėms padovanoti „Florart‘2019” – sako TV laidų vedėja floristikos dizainerė K.Rimienė ir priduria, kad kitais metais festivalis bus dar gražesnis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų