REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Organizmas tam tikro susirgimo ženklus gali rodyti dar ilgai prieš prasidedant vidiniams simptomams, rašoma thesun.co.uk.

Organizmas tam tikro susirgimo ženklus gali rodyti dar ilgai prieš prasidedant vidiniams simptomams, rašoma thesun.co.uk.

REKLAMA

Oda gali pasidaryti problematiška, blanki, kitokios spalvos. Gali susilpnėti plaukai. Tačiau nagai yra ta kūno dalis, į kurią daugelis neatkreipia dėmesio ir tiesiog padengia nagų laku.

Nuo dėmelių iki lūžinėjimo – atskleidžiame nagų sveikatos sutrikimus, kurie gali būti bendros sveikatos būklės požymiai:

1. Sausi, skilinėjantys nagai

Manoma, kad silpnais, sausais, plonais ir lengvai lūžtančiais nagais skundžiasi vienas iš penkių suaugusiųjų.

Kodėl? Paprastai tai nulemia nepakankamas skysčių suvartojimas. Nagai yra sudaryti iš 18 procentų vandens, o kai šis skaičius nukrenta iki 16 procentų, nagai gali išsausėti ir imti lengviau skilinėti.

Norėdami problemą pašalinti, stenkitės per dieną išgerti du litrus vandens,

Cinko nepakankamumas taip pat gali prisidėti prie nagų trapumo, todėl stenkitės valgyti daugiau jautienos, moliūgų sėklų ir lęšių.

REKLAMA
REKLAMA

Jei šių produktų nemėgstate, rekomenduojama tris mėnesius kiekvieną dieną išgerti po 15–30 mg cinko papildą.

2. Tamsios linijos ant nagų

Jei ant nago pastebėjote naują ar besikeičiančią tamsią liniją, laikas kuo greičiau kreiptis į gydytoją. Tokia tamsi linija gali būti melanoma – rimčiausias odos vėžio tipas.

REKLAMA

Ne kiekvienas tamsus dryželis yra melanoma, bet visuomet rekomenduojama tokį pastebėjus pasitikrinti pas dermatologą.

Jei melanomą pastebėsite ir gydysite anksti, kitokio gydymo ir neprireiks. Jei delsite, kol ji išplis, gydymas bus sunkesnis.

3. Minkšti, besilupinėjantys nagai

Jei jūsų nagai lengvai lankstosi, gali būti, kad jie yra per minkšti – tokia būsena vadinama hapalonichija. Nagų kietumas priklauso nuo baltymų kiekio, todėl geriausia pasistengti valgyti daugiau baltymų turinčio maisto.

Pasistenkite kiekvieno valgymo metu suvartoti po delno dydžio baltymų porciją. Taip pat svarbu gauti pakankamai vitaminų A ir D.

REKLAMA
REKLAMA

Vitamino D galima gauti saikingai mėgaujantis saule ir kiekvieną savaitę suvalgant po tris porcijas riebios žuvies.

Vitamino A daug turi įvairios žalios ir oranžinės daržovės, pavyzdžiui, morkos, špinatai ir saldžiosios bulvės.

4. Susiraukšlėję nagai

Raukšlelių ant nagų turi daugybė žmonių – jų atsiranda dėl įvairių priežasčių, nuo mitybos ypatumų iki ligų. Dažna nagų raukšlėjimosi priežastis yra sieros trūkumas mityboje. Sieros yra tokiame maiste, kaip pienas, riešutai ar avietės.

Nagų tekstūrą subjauroti taip pat gali ligos – psoriazė arba egzema, todėl jei nerimaujate, pasitarkite su savo gydytoju.

5. Baltos dėmelės

Daugelis žmonių nuo pat vaikystės mano, kad baltos dėmelės ant nagų reiškia kalcio trūkumą. Tačiau pasak „Mavala“ trenerės Tracey Winder, baltos dėmelės iš tiesų atsiranda tuomet, kai nagų ląstelėse įstringa maži oro burbuliukai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei jums taip pasitaiko, gali būti, kad šią būklę paveldėjote, bet taip pat gali būti, kad tai sukelia kiti veiksniai, pavyzdžiui, prasta audinio mityba, nepakankama keratinizacija arba per stropaus manikiūro sukelta trauma.“ – „Mail“ pasakojo ji. – „Šie taškeliai taip pat siejami su menstruacijomis.“

Nepamirškite į savo mitybą įtraukti nagų sveikatą gerinančio maisto – morkų, žalių daržovių, kiaušinių ir žuvies. Stenkitės vengti nagų lako su parabenais ir nikeliu.

6. Nagų šerpetos

Šerpetos gali būti visai mažytės, bet sukelia labai daug skausmo. Paprastai jos susiformuoja tuomet, kai nagų odelės negauna pakankamai skysčių. Geriausias gydymo būdas – tokias odeles kasdien maitinti aliejumi su vitaminais E ir F.

REKLAMA

7. Pageltę nagai

Nešvarūs, pageltę nagai gali būti rūkymo ženklas. Nagai taip pat pagelsta ir lieka nešvarūs tuomet, kai nagų lakas tepamas tiesiai ant nago, nenaudojant sluoksnio apsauginės priemonės.

Nagų baliklio galima įsigyti įvairiose parduotuvėse.

Jei jūsų nagai pageltonuoja, sustorėja ir, regis, nustoja augti, tai taip pat gali reikšti, kad jūsų kūne kažkas darosi. Tokią nagų būklę sukelia plaučių ligos ir reumatoidinis artritas.

8. Grioveliai naguose

Jei pastebite horizontalias linijas ant nagų, tai reiškia, kad kurį laiką dėl kažkokios priežasties jūsų nagai neaugo. Taip galėjo nutikti dėl karščiavimo, sužeidimų, chemoterapijos ar stiprių sukrėtimų. Jei nenumanote, kodėl jūsų nagai galėjo būti nustoję augti, kreipkitės į savo gydytoją.

REKLAMA

9. Šaukšto formos nagai

Ploni nagai su įdubimu per vidurį – tai ženklas, kad negaunate pakankamai geležies. Taip gali būti todėl, kad prastai maitinatės arba gali būti, kad sergate skrandžio liga ar esate netolerantiški glitimui.

Geležies testą pasidaryti labai paprasta, o žinant problemą, ją spręsti taip pat labai lengvą.

10. Užsilenkę nagai

Į apačią užsilenkę nagai gali būti paveldėti, arba jie gali reikšti, kad kažkas negerai. Kai nagai linksta žemyn, ištinsta pirštų galiukai ir nagą paspaudus jis pradeda priminti kempinę.

Tai gali būti plaučių, kepenų, širdies ar skrandžio ligų ženklas, todėl pastebėję, kad jūsų nagai užsilenkę, būtinai kreipkitės į gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

11. Apkramtyti nagai

Nuolatinis nagų kramtymas gali pažeisti nago pagrindą, o jei taip nutinka, nagai neišvengiamai pradeda augti trumpesni. Kitaip tariant, jei nagus kramtote iki pat nago pagrindo, tai reiškia, kad ateityje jūsų nagas nebeatsigaus.

Pirštų galiukuose taip pat yra gausybė bakterijų, grybelių ir mielių. Šis baisus įprotis gali jums atnešti net herpesą. Taip nutinka retai, bet yra buvę atvejų, kaip lytiškai plintančios ligos sukėlė burnos žaizdeles (pūsles ant lūpų), kadangi pirštu į burną buvo perkeltos bakterijos.

Nagų kramtymas dažnai reiškia, kad jaučiate daug nerimo ir jaudinatės, o dėl to greičiausiai verta ieškoti pagalbos.

Jei manote, kad jums pasireiškia nerimo sutrikimų, visų pirma turėtumėte kreiptis į savo šeimos gydytoją. Gydytojas padės rasti pasijusti geriau padėsiantį mechanizmą arba nukreips jus į kognityvinę elgesio terapiją.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų