REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų šeimos gydytojas, profesorius Vytautas Kasiulevičius savo feisbuko paskyroje plačiau papasakojo apie erkinį encefalitą ir jo galimas pasekmes.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų šeimos gydytojas, profesorius Vytautas Kasiulevičius savo feisbuko paskyroje plačiau papasakojo apie erkinį encefalitą ir jo galimas pasekmes.

REKLAMA

Pasak gydytojo, žmonės gali užsikrėsti ne tik įsisiurbus erkei, bet ir gerdami nepasterizuotą, infekuotą erkinio encefalito virusu ožkų ar karvių pieną, tačiau tokie atvejai yra reti. Virinant pieną virusas žūsta per 2 min., veikiant 70 ºC temperatūrai – per 5 minutes.

ULAC Duomenimis, pernai Lietuvoje registruoti 384 erkinio encefalito ir 2293 Laimo ligos atvejai. Du pacientai, susirgę erkiniu encefalitu, mirė.

Sumaišo su gripu

Ligos požymiai atsiranda 4-28 parą (vidutiniškai 7 – 14 parą) nuo užsikrėtimo - dažnai karščiavimas, pykinimas, kaulų ir raumenų skausmas.

REKLAMA
REKLAMA

„Tokie į gripą panašūs požymiai trunka iki savaitės, o jai besibaigiant būklė pagerėja arba ,,pasveikstama". Nepažinę ligos džiaugiamės, kad ,,pagijome arba pagydėme" gripą. 20 procentų laimingųjų dažniausiai ir nesužino, kad ,,pasigavo" encefalitą“, – patikina V. Kasiulevičius.

REKLAMA

Gydytojas pasakoja, kad dar po savaitės apgaulingos ramybės 80 procentų užsikrėtusių pacientų pasireiškia antra ligos fazė, kuriai jau būdinga aukšta temperatūra (dažnai > 39° C), meningito, encefalito ar radikulito požymiai: stiprus galvos skausmas, sprando įtempimas, pykinimas, vėmimas ir svaigulys:

„Gali būti ir kitų nervų sistemos pažeidimo simptomų, pavyzdžiui, sąmonės sutrikimas, traukuliai ar paralyžius. Dažniausiai simptomai trunka 2–7 paras ir dauguma atvejų tuo liga ir baigiasi, bet daugiau kaip 30 procentų pacientų lieka ilgalaikių ar net visą gyvenimą trunkančių centrinės nervų sistemos sutrikimų, o dar nuo 0,5 iki 2 procentų pacientų miršta, dažniausiai 5-7 antrosios ligos fazės parą“.

REKLAMA
REKLAMA

Tinkamai ištraukti erkę 

V. Kasiulevičius patikina, jog erkės įkandimas dar nėra nuosprendis, kad būtinai užsikrėsite Laimo liga ar erkiniu encefalitu. Tačiau labai svarbu yra kaip jūs ištrauksite erkę.

„Erkę traukite greitai, bet atsargiai ir specialiu pincetu per daug jos nespausdami, nes gali skrandžio turinį atpilti į jūsų kraują, tuomet padidėja rizika užsikrėsti Laimo liga.

Jeigu pati erkė užsikrėtusi, greitas jos pašalinimas dažniausiai apsaugos nuo Laimo ligos, bet nuo erkinio encefalito vargu“, – sako jis.

Gydytojas perspėja, kad vienintelė veiksminga specifinė profilaktikos priemonė yra skiepai. Reikalingos trys vakcinos dozės – antra dažniausiai po mėnesio ar trijų, trečia dažniausiai po 9 mėnesių arba metų. Skiepytis pradėti galite bet kuriuo metų laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirūpinti tinkama apranga

Kartoti sustiprinančią skiepo dozę teks po 5 metų, o kai jau sulauksite ar sulaukėte 50 metų amžiaus, kas 3 metus.

„Keliaujant į mišką ar drėgnas vietoves, kur aukšta žolė, viršutiniai drabužiai (pageidautina šviesūs) turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo; kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno.

Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti garai priglundančią kepurę, gobtuvą. Nepamirškite naudoti repelentų. Vaistininkas apie juos patars“, – rekomenduoja V. Kasiulevičius bei priduria:

„Gera žinia suprantantiems viską, bet neketinantiems skiepytis – persirgus encefalitu imunitetas šiai ligai susiformuoja visam gyvenimui, jeigu pasiseks ir nepateksite į neįgaliųjų trečdalį“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų