REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

- O Dievuli, ir jie? Ir jie išsiskyrė???? – spygauja pažįstama, išgirdusi, kad skirtingais keliais nusprendė sukti dar viena Lietuvoje žinoma pora.

- O Dievuli, ir jie? Ir jie išsiskyrė???? – spygauja pažįstama, išgirdusi, kad skirtingais keliais nusprendė sukti dar viena Lietuvoje žinoma pora.

REKLAMA

Ant pirštukų pradedama skaičiuoti, kiek gi jau tų porų nebe kartu. O tada, pažiūrėjus į puodelio dugne likusius kavos tirščius, imama burti, kas dar gali įkristi į skyrybų mėsmalės angą…

Ko gero pastaraisiais mėnesiais prie pietų ar vakarienės stalo ne vienas draugių pulkelis turėjo dėl ko kraipyti galvas ir „diskutuoti“, koks skyrybų virusas įsisuko į žinomų porų namus. O gal tai joks virusas, bet paskutinis mados klyksmas?

Nežinau, bet man atrodo, kad visi, išgyvenę skyrybas, tikrai negalvojo prieš tai, ar jau dabar gaudyt skyrybų bangą, ar dar truputį palaukti. Kodėl? Nes skyrybos – ne nauji madingi batai, kuriuos vienai nuomonės formuotojai įsimetus į „Instagram“ paskyrą ima graibstyti tūkstančiai sekėjų.

Tai retai kada laukiamas ir geidžiamas dalykas, nebent santykiai žiauriai toksiški, kai, pavyzdžiui, vienas iš partnerių patiria kito nuolatinį smurtą – tiek fizinį ar seksualinį, tiek psichologinį.

REKLAMA
REKLAMA

Skyrybos dažnu atveju yra sunkios, skausmingos ir varginančios. Ypač, kai vienam viskas dar atrodo gražu, netrūksta aistros ar dėmesio, o kito meilės indas jau absoliučiai tuščias ir ten mylisi tik vorai.

REKLAMA

Tuomet skyrybos virsta pykčio ir skausmo arena. Keršto ir manipuliacijų scena. Dar sunkiau sukti skirtingais keliais, kai šeimoje auga mažamečiai vaikai. Tiesa, yra išimčių, kai skyrybos vyksta „civilizuotai“, abiem pusėm kone kartu pajutus, kad viskas – toliau nebėra kur eiti, nes kelio gale tik šlagbaumas su užrašu „ JAUSMŲ PABAIGA“.

Mes nė vienas nežinom, kodėl ta ar ana pora išsiskyrė. Galim spėlioti, fantazuoti, gaudyti gandus, bet joks komentatorius ar santykių ekspertas nežinos tikrųjų priežasčių.

Jos aiškios tik tiems, kurie nusprendė išsiskirti. O mes, išvydę žinutę apie dar vienas skyrybas, galėtume nepulti komentuoti menamų priežasčių ir vilktis visažinių kostiumo, bet pamąstyti apie savo santykius.

REKLAMA
REKLAMA

Juk šiai dienai nė vienas nesame tikri, ar skyrybų virusas neįsisuks į mūsų namus. Net jei atrodo, kad viskas puiku – netrūksta meilės, aistros ir šeimos židinys spragsi visu pajėgumu, vieną rytą ar vakarą laimės burbulas gali sprogti taip pat lengvai, kaip sprogo tai porai nuo žurnalo viršelio.

Taigi ar yra vakcina, galinti apsaugoti nuo skyrybų viruso? Ne, deja. Bet yra būdų, galinčių apsaugoti nuo skyrybų grėsmės.

Tiesa, labai svarbi detalė – norint, kad jie iš tikrųjų padėtų, reikia juos iš tikrųjų praktikuoti. Nesu psichologė ar santykių ekspertė, tačiau man ir draugų poroms šie būdai veikia. Gal bus naudingi ir jums?

1. Kalbėkitės. Ne tik apie tai, kokią naują sofą nusipirkti ar kuriam rytoj vežti vaikus į darželį, bet ir apie jausmus. Tiek teigiamus, tiek neigiamus. Būtina antrai pusei atskleisti savo susikaupusias emocijas, tačiau labai svarbu tai padaryti kuo ramiau – be pykčio, rėkimų ar daiktų daužymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei sunku, negebate susivaldyti, pabandykite parašyti laišką. Paskui turėsite puikų atspirties tašką atviram pokalbiui. Bendravimo įgūdžius tobulinti reikia ir tai tikrai įmanoma padaryti, jei skirsite tam laiko.

2. Klausykite ir išgirskite. Kai mylimas žmogus sako kritiką ar pastabas, ramiai klausyti nėra lengva. Bet jeigu jis tai daro konstruktyviai, mums nebūtina iškart jungti gynybos mechanizmą, pulti teisintis ir pradėti kontrataką. Dar svarbiau klausytis kokybiškai – jeigu sėdėsite įsmeigę akis į išmaniojo ekraną, kol jūsų antroji pusė lies širdį, tikėtina, kad ramus pokalbis išvirs į bereikalingą konfliktą. Reaguokite ir atliepkite į tai, ką išgirdote iš savo mylimojo/osios.

REKLAMA

3. Raskite laiko pabūti tik dviese! Be vaikų, draugų, artimųjų. Kartais užtenka vos kelių valandų – nueiti į koncertą, vakarienės, o kartais reikia ištrūkti gerokai ilgesniam laikui. Būdami kartu, stenkitės kuo dažniau prisiminti, kad esate mylimieji – moterys ir vyrai, ne tik mamos bei tėčiai, partneriai ar sutuoktiniai. Pasileiskite plaukus ir nebijokite kvailioti.

4. Raskite laiko pabūti su savimi ir leiskite tai daryti savo antrai pusei. Mes tikrai negalime visada būti kartu. Tiesiog privalu vieniems kitus išleisti susitikti su draugais ar į išsvajotą kelionę. Juk paprasčiausias ilgesys dažnai kuria tikrus stebuklus.

5. Jūs nesate tik mamos arba tik tėčiai. Pirmiausia jūs esate mylimieji. Todėl rūpestis vaikais ir namais negali užgožti intymaus pasaulio malonumų. Aistrą tikrai galima atgaivinti – jeigu ši tik miega. Liūdnesnis variantas, kai jos išvis nelikę arba ją žadina jau kiti asmenys.

REKLAMA

6. Turėkite mylimų veiklų ir hobių. Tai suteiks jums galimybę pabūti su savimi, turėsite progų parodyti antrai pusei, kas teikia nuoširdų džiaugsmą. Ir, žinoma, nepamirškite pasidomėti mylimojo hobiu – net jei tai veikla, kuri jūsų absoliučiai netraukia. Pamatysite, kiek daug laimės gali suteikti jūsų dėmesys.

7. Nebijokite pagalbos ieškoti pas specialistus. Šiais laikais tikrai yra daug būdų padėti sau ir savo santykiams. Puikūs porų ekspertai, psichologai gali padėti įveikti krizes, kurių patys nebepajėgiate. Tai išties veiksmingas antibiotikas skyrybų virusui įveikti.

Aš net neabejoju, kad visi turime individualių receptų, kaip išlaikyti savo santuokas ir santykius. Nes kas geriau pažįsta mūsų antrąsias puses, jeigu ne mes patys? Dar vienas dalykas, kurį tikrai svarbu prisiminti – pagarba. Kito ir savęs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visgi, santykius kuria du žmonės. Ir jei vienas stengiasi, kitas gali absoliučiai nieko nedaryti.. Arba net abiejų pastangos kartais gali neapsaugoti nuo vieno seno kaip pasaulis dalyko – meilės. Ji neatsiklausia, ar beldžiasi į vedusio, laisvo ar jau išsiskyrusio širdį. Ir jei tai ne gaivališka, trumpalaikė aistra, o rimtas ir tikras jausmas, tada nepadės net santykių ekspertai.

Beliks išmokti paleisti žmogų, kuris vėl myli. Arba pačiam pasakyti, kad vėl myli, bet jau kitą. Abiem atvejais tai padaryti labai sunku, tačiau atvirumas šioje situacijoje – būtinybė.

Kaip sakė viena man brangi moteris, patyrusi skyrybas: „Baisu išgirsti, kad esi nebemylima. Bet dar baisiau suprasti, kad kažkas tave mylėjo labiau, negu tu pati save. Aš išgedėjau skyrybas, nes jausmas po jų tikrai panašus į mirties gedulą, tačiau svarbiausias dalykas, kurį išmokau – iš naujo pamilti save. Pasirodo, tai įmanoma“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų