REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Jūratės namuose jau auga daugiau nei penkiasdešimt vaismedžių

Citrinos, mandarinai, apelsinai, o kur dar laimai, greipfrutai ar net bananai ir figos. Ne, tai nėra tik paprastas egzotinių vaisių sąrašas. Nors dažnam lietuviui visai nesudėtinga užduotis yra namuose užsiauginti pomidorų ar agurkų, štai Jūratė Rachmangulova galėtų pasigirti savo namuose augančiais egzotiniais vaisiais.

11

Citrinos, mandarinai, apelsinai, o kur dar laimai, greipfrutai ar net bananai ir figos. Ne, tai nėra tik paprastas egzotinių vaisių sąrašas. Nors dažnam lietuviui visai nesudėtinga užduotis yra namuose užsiauginti pomidorų ar agurkų, štai Jūratė Rachmangulova galėtų pasigirti savo namuose augančiais egzotiniais vaisiais.

REKLAMA

Vilniaus rajone gyvenanti Jūratė Rachmangulova savo namuose skaičiuoja jau daugiau nei penkiasdešimt vaismedžių. Visai netikėtai internete radusi informacijos apie citrusus, moteris užsidegė noru užsiauginti ir kitų egzotinių vaisių. Dabar Jūratė drąsiai galėtų pasigirti savo užaugintomis citrinomis, mandarinais ar kinkanais.

Jūrate, savo namuose net ir įprastas lietuviškas daržoves augina tikrai ne kiekvienas lietuvis, o štai jūs galėtumėte didžiuotis savo išaugintais egzotiniais vaisiais. Kaip kilo idėja savo namuose auginti tokius neįprastus medžius?

REKLAMA
REKLAMA

Idėja prieš penkerius metus kilo iš tiesų visai netikėtai. (šypteli) Iš pradžių norėjau savo darže užsiauginti melionų, bet visai nežinojau kaip jie auga, tai pradėjau ieškoti informacijos internete.

REKLAMA

Visai netikėtai atradau straipsnį rusų kalba, kad žmogus Ukrainoje pradėjo auginti citrusus, vėliau dar radau ir vaizdo įrašą. Tai mane sudomino, tad mečiau ieškoti tos informacijos apie melionus ir pradėjau domėtis citrusais. (juokiasi)

Pasirodo, citrusai augo ir mūsų dvaruose, būdavo net žiemos sodai. Dabar mano darže auga ir melionai.

O kada nors skaičiavote, kiek tokių vaismedžių turite savo „kolekcijoje“?

Skaičiavau. Turiu virš penkiasdešimt citrusinių veislių medžių – citrinos, mandarinai, apelsinai, laimai, greipfrutai, pomelo... Dar auga granatas, bananai, figos, guajava.

REKLAMA
REKLAMA

Minėjote, kad informacijos apie vaismedžių auginimą namuose ieškojote internete, bet ar iš karto radote reikiamų žinių ir detalių patarimų?

Lietuvių kalba neradau nieko... Tad teko nerti į internetą ir ieškoti rusų, anglų kalbomis rašytų tekstų. Susiradau forumus ir ten skaičiau, kaip žmonės augina, su kokiomis bėdomis susiduria. Visai netrukus giminaičiai iš Italijos atsiuntė citrinos šakelę dovanų.

Tuomet ir prasidėjo... Vis vaikščiojau ir parduotuvėse ieškojau citrusų, jau buvau paskaičiusi apie jų veisles, ieškojau konkrečiai to, ko noriu, bet nieko neradau... Ilgai ieškojau iš kur gauti tokių augalų, kol vieną dieną aš juos radau. Mano visi augalai yra užsakyti iš užsienio. (šypteli)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O ar pirmasis bandymas auginti vaismedžius nevirto „prisivilusiu blynu“? Kaip sekėsi mokytis prižiūrėti tokius augalus?

Iš pradžių sekėsi sunkiai... (šypteli) Kai kažką pradedi su užsidegimu, tai prarandi protą ir dažniausiai darai viską dvigubai daugiau nei reikia. Dažniau laistai, dažniau tręši, tupinėji ir numarini augalą.

Didžiausi iššūkiai prasideda žiemą, kai reikia daugiau priežiūros, nes kartais net reikia prilaikyti save, jog neperlietum augalo. (juokiasi) Žiemos metu augalui reikia duoti pailsėti, atrasti labai vėsią vietą, maždaug 5 – 15 temperatūros. Nereikia lysti prie jų ir perlaistyti, net jei jie ir numeta lapus. Šitos pamokos išmokti buvo sunku, vis atrodė, kad būtinai reikia kažką daryti. O reikia tik laukti pavasario... (šypteli)

REKLAMA

...bet tikriausiai tokie augalai pareikalauja nemažai jūsų laiko?

Aš mėgstu ateiti pas juos pasibūti. Apžiūrėti, paliesti visų vazonėlių žemę, patikrinti ar neišdžiuvo. Pažiūriu, ar neužpuolė kokie kenkėjai. Tai man nėra didelis darbas, ateinu pas juos ir laikas pats praeina. (šypteli)

O kiek laiko reikia laukti, kol galiausiai galima mėgautis paties užsiaugintais vaisiais?

Vaisių tenka laukti tikrai ilgai. Vienų reikia laukti pusmetį, o kinkanai, limequatai (laimo ir kinkano hibridai), citrinos noksta apie devynis mėnesius, apelsinai panašiai. Kantrybės prireikia tikrai nemažai.

Sutalpinti penkiasdešimt sodinukų iš tiesų neatrodo jau tokia paprasta užduotis. Kur jūs juos laikote žiemą?

REKLAMA

Žiemą laikau name, jie jau užima visą atskirą kambarį. Šiemet gal jau ir nebetilpsime, todėl turiu svajonę įsirengti didelį žiemos sodą, jog visi sutilptų.

Vasarą jie gyvena šiltnamyje, jei norėtumėte auginti kelis medelius, tuomet kuo puikiausiai galima išsiversti be šiltnamių ir žiemos sodų – tinkamai juos genint, jie auga kaip fikusai ir neužima daug vietos, o dar ir gražiai žydi bei duoda vaisius.

Jeigu po šio straipsnio atsiras žmonių, kurie užsidegs noru patys išbandyti vaisių auginimą savo namuose, ką jiems patartumėte?

Nebijokite jų auginti. Pirkite sveikus augalus, neužmyluokite jų per daug, laistykite tada, kada jie atrodo perdžiūvę. Geriausiai juos pastatyti šviesiausioje vietoje, reguliariai tręšti ir nuprausti po dušu bent kartą į mėnesį – tai apsaugos nuo kenkėjų atsiradimo.

O jeigu norėsite daugiau patarimų, apsilankykite feisbuko grupėje „Egzotiniai augalai ant palangės“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų