REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kartais gyvenimas atrodo lyg užburtas sukimasis žiurkėno ratelyje - darbas, maistas miegas ir vėl tas pats. Tokia rutina gali kelti daugybę streso, tačiau ar žinote, kad pernelyg įtemptas gyvenimo būdas gali lemti svorio perteklių, skaitytojų klausia portalas thesun.co.uk.

Kartais gyvenimas atrodo lyg užburtas sukimasis žiurkėno ratelyje - darbas, maistas miegas ir vėl tas pats. Tokia rutina gali kelti daugybę streso, tačiau ar žinote, kad pernelyg įtemptas gyvenimo būdas gali lemti svorio perteklių, skaitytojų klausia portalas thesun.co.uk.

REKLAMA

Keturi iš penkių suaugusiųjų jaučia įtampą per tipišką darbo savaitę, o moterims didesnė įtampa gali sukelti riebalų pertekliaus kaupimąsi aplink pilvo organus - kartais vadinamą „streso pilvuku“.

Ir tai ne vienintelis būdas, kaip stresas gali sukelti svorio padidėjimą. Mitybos specialistas Kim Pearson aiškina, kaip išspręsti šią problemą.

RIEBALŲ KAUPIMASIS: Stresas didina kortizolio kiekį, vadinamą streso hormonu, kuris prisideda prie riebalų kaupimo. Ypač prie pilvo esančio riebalų kaupimo, kurių dažnai būna labai sunku atsikratyti.

REKLAMA
REKLAMA

Stresas taip pat gali sumažinti riebalų oksidaciją, procesą, kurio metu riebalai virsta energija. Tai reiškia, kad nebūtinai reikia valgyti daugiau maisto, kad priaugtumėte svorio.

REKLAMA

Kaip kovoti su šia problema: imkitės veiksmų, kurie padėtų suvaldyti stresą, pvz., giliai kvėpuokite, išeikite pasivaikščioti arba tiesiog skirkite laiko atsipalaidavimui. Nustatyta, kad augaliniai preparatai gali sumažinti kortizolio kiekį. (Jei vartojate vaistus, prieš pradėdami vartoti augalinius preparatus, visada pasitarkite su gydytoju).

LĖTINA METABOLIZMĄ: nuolatinis stresas susijęs su sulėtėjusiu metabolizmu, tai ypač pasireiškia moterų tarpe. Vienas tyrimas parodė, kad vidutiniškai moterys, kurios jaučia įtampą, sudegino 100 kalorijų mažiau nei kiti streso nepatiriantys tyrimo dalyviai.

REKLAMA
REKLAMA

Problemos sprendimas: Jūs galite išlaikyti savo įprastą medžiagų apykaitą įtraukdami į savo mitybą maistą, kurio pagrindas yra baltymai, gerai išsimiegant ir mankštinantis.

EMOCINIS VALGYMAS: kintantys hormonų lygiai streso metu gali palikti mums pernelyg didelę energiją, kuri dažnai sukelia persivalgymą (dažnai vadinamą „emociniu valgymu“).

Kaip kovoti su šia problema: kai atidarote užkandžių spintelę pamąstykite, ar iš tikrųjų esate alkanas... ar tik norite valgyti, kad tai išblaškytų nuo problemų ar stresą sukeliančių veiksnių.

GREITŲ MAISTO PRODUKTŲ POREIKIS: Kai pradinis streso adrenalino kiekis išnyksta, kortizolio kiekis organizme vis dar išlieka aukštas. Šis streso hormonas slopina funkcijas, kurias organizmas vertina kaip mažiausiai būtinas, pvz., reprodukcinę, imuninę ir virškinimo funkcijas. Kortizolis gali sukelti potraukį nesveikam maistui, pavyzdžiui, užkandžiams, kuriuose yra daug cukraus ir riebalų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būdas įveikti šią problemą: Įsitikinkite, kad jūsų spitelėse nėra pagundų, kurias galėtumėte lengvai pasiekti streso metu ir įsitikinkite, kad turite sveikų alternatyvų, pavyzdžiui, riešutų, vaisių ar daržovių.

VALGOTE PER GREITAI: Laiko trūkumas, sukelia stresą, o tai gali privesti prie per daug greito valgymo. Galbūt manote, kad sutaupote laiko, pagreitindami savo mitybą, bet netinkamai kramtant savo maistą, jūs apsunkinate savo organizmą ir dėl to maistas sunkiau virškinamas. Be to, kuo greičiau valgote, tuo mažiau tikėtina, kad jūsų kūnas praneš, jog jau esate sotus ir dėl to persivalgysite.

Kaip kovoti su šia problema: skirkite laiko valgymui ir kruopščiai kramtyti maistą. Jeigu iš tikrųjų neturite laiko, tuomet valgykite mažesnę porciją nei įprastai ir palaukite pusvalandį. Po to galėsite įvertinti ar jums dar reikia pasisotinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų