REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinė ligonių kasa primena, kad apdraustieji valstybiniu sveikatos draudimu laikinai nuvykę į bet kurią kitą ES ar EEE šalį narę, turi teisę gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas, o šių paslaugų išlaidas kompensuos valstybinis sveikatos draudimas. Ši tvarka galioja ir Šveicarijoje.

Valstybinė ligonių kasa primena, kad apdraustieji valstybiniu sveikatos draudimu laikinai nuvykę į bet kurią kitą ES ar EEE šalį narę, turi teisę gauti būtinosios medicinos pagalbos paslaugas, o šių paslaugų išlaidas kompensuos valstybinis sveikatos draudimas. Ši tvarka galioja ir Šveicarijoje.

REKLAMA

Norint gauti būtinąsias medicinos paslaugas būtina turėti Europos sveikatos draudimo kortelę (toliau – Kortelę) arba sertifikatą, laikinai pakeičiantį Europos sveikatos draudimo kortelę. Kreipdamiesi į gydymo įstaigą dėl būtinosios medicinos pagalbos, įstaigos registratūroje ar ligoninės priimamajame pateikite savo asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą bei Kortelę ar ją laikinai pakeičiantį sertifikatą.

Transportavimo išlaidų nekompensuoja

Valstybinio (privalomojo) sveikatos draudimo lėšomis kompensuojamosios sveikatos priežiūros paslaugos ES, EEE šalyse narėse ir Šveicarijoje teikiamos pagal tose šalyse galiojančią valstybinės sveikatos apsaugos sistemos tvarką. Lietuvoje privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti asmenys turi teisę gauti tas pačias paslaugas už tokią pat kainą, kaip ir šalies (ES, EEE ar Šveicarijos), kurioje lankosi, gyventojai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ši teisė neapima už valstybinės sveikatos sistemos ribų teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų, už kurias turite mokėti patys, taip pat paciento priemokų (mokesčių) ir neužtikrina transportavimo išlaidų kompensavimo, jei dėl nelaimingo atsitikimo ar ligos užsienyje jums teks vykti namo.

REKLAMA

ES šalys narės: Airija, Austrija, Belgija, Bulgarija, Čekija, Danija, Estija, Graikija, Ispanija, Italija, Jungtinė Karalystė, Kipras, Kroatija, Latvija, Lenkija, Lietuva, Liuksemburgas, Malta, Olandija, Portugalija, Prancūzija, Rumunija, Slovakija, Slovėnija, Suomija, Švedija, Vengrija, Vokietija. EEE šalys narės: Lichtenšteinas, Islandija, Norvegija.

Kas tai yra skubi pagalba?

Būtinoji medicinos pagalba paprastai teikiama dėl ūmaus susirgimo. Būtinosios pagalbos mastą nustato gydantysis gydytojas. Pagalbą teikiantis gydytojas turi atsižvelgti į numatomą lankymosi šalyje narėje trukmę, nes, vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktais, žmogui turi būti suteikta tokio masto pagalba, kad nereikėtų dėl medicininių priežasčių anksčiau laiko grįžti į šalį, kurioje esate apdraustas sveikatos draudimu.

REKLAMA
REKLAMA

Išimties atvejai

Paslaugos sergantiesiems lėtinėmis ligomis teikiamos tik išimties atvejais, kai pacientui būtina nuolatinė priežiūra (pvz., dializės paslaugos). Jei žinote, kad jums reikės dializės paslaugos arba deguonies terapijos, pasirūpinkite tuo prieš išvykdami iš savo šalies. Likus 2–3 savaitėms iki kelionės, kreipkitės į šalies, į kurią vykstate, atsakingą sveikatos draudimo instituciją ar gydymo įstaigą ir susitarkite dėl reikalingo gydymo.

Būtinai derėtų išsiaiškinti, ar ta gydymo įstaiga priima pacientus su Europos sveikatos draudimo kortelėmis ir kokius dokumentus (išrašus iš medicininių dokumentų, išverstus į atitinkamos šalies kalbą, tyrimų rezultatus ir pan.) privalote turėti kreipdamasis dėl dializės arba deguonies terapijos paslaugų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti, jei pamiršote draudimo kortelę

Jei išvykdami nepasiėmėte Kortelės arba kelionės metu ją praradote, informuokite apie tai vietos, kurioje viešite, atsakingą už sveikatos draudimą įstaigą. Ši įstaiga kreipsis į Lietuvos Respublikos teritorinę ligonių kasą pagal jūsų gyvenamąją vietą su prašymu atsiųsti Kortelę pakeičiantį sertifikatą. Jei viešėdami ES ar EEE šalyse narėse ar Šveicarijoje neturėjote nei Kortelės, nei ją pakeičiančio sertifikato, suteiktų būtinosios medicinos pagalbos paslaugų išlaidas teks apmokėti patiems, bet grįžę į Lietuvą, galėsite kreiptis į teritorinę ligonių kasą pagal savo gyvenamąją vietą dėl išlaidų kompensavimo. Jei neturėdami Kortelės užsienyje patekote į ligoninę, ligoninės administracijos atstovas gali kreiptis į savo šalies kompetentingąją įstaigą, o ši – į Lietuvos Valstybinę ligonių kasą su prašymu atsiųsti patvirtinimą, kad Lietuvoje esate apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu.

REKLAMA

Jei keliaujate už Europos ribų

Vykstantiems į trečiąsias šalis kviečiama įsigyti draudimo kompanijų siūlomą kelionės draudimą, nes jokios kompensacijos prireikus skubios medicinos pagalbos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo tikėtis negalima.

Taip pat vertėtų žinoti, kad privačių sveikatos priežiūros teikėjų medicinos paslaugos daugelyje ES šalių nekompensuojamos. Jeigu keliautojas visgi nori, kad būtų apmokėtos privačių įstaigų paslaugos, turėtų papildomai apsidraudsti kelionės draudimu vienoje iš Lietuvos draudimo kompanijų.  

Vertingi patarimai

Nuolat vartojamus vaistus rekomenduojama vežtis iš namų, nes užsienio šalyse jie gali būti nekompensuojami.

REKLAMA

Daugelyje šalių būtinoji odontologijos pagalba teikiama tik dėl ūmaus dantų skausmo.

Kai kuriose šalyse (pvz., Prancūzijoje, Belgijoje) iš pradžių reikia pačiam sumokėti už paslaugas, tik tuomet kreiptis į vietos sveikatos draudimo įstaigą dėl kompensacijos. Jei norite gauti išsamesnę informaciją apie sveikatos priežiūros paslaugas šalyje, kurioje viešite, turite kreiptis į tos šalies įstaigą, atsakingą už valstybinį (privalomąjį) sveikatos draudimą.

Europos sveikatos draudimo kortelę išduoda teritorinės ligonių kasos arba jų atstovai savivaldybėse. Kortelė išduodama ir keičiama tik apdraustojo prašymu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų