Ligoninė  Fotodiena/Arnas Strumila

Ligoninė Fotodiena/Arnas Strumila

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai primena, kad kiekvienais metais šiltuoju metų laiku didėja tikimybė užsikrėsti maistu plintančiomis infekcijomis.

Vasaros sezono metu dažniausiai užsikrečiama bakterinės kilmės žarnyno ligomis, tačiau daugeliu atvejų šių ligų galima išvengti, laikantis maisto saugos reikalavimų.

Rekomendacijos saugiam maisto tvarkymui

Plauti rankas. Visada plauti rankas prieš maisto tvarkymą, valgį ar kūdikio maitinimą. Nepamiršti nusiplauti rankų po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais, taip pat po kontakto su naminiais gyvūnais, po pakalbio telefonu, pasinaudojus tualetu ar pakeitus kūdikiui vystyklus.

Plauti virtuvėje naudojamas priemones. Kuo dažniau plauti (karštu vandeniu su indų plovikliais), valyti virtuvės stalo, pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius. Dažnai keisti indų plovimo kempinėles.

REKLAMA

Vengti kryžminio maisto užteršimo. Jau perkant maistą, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad pirkinių krepšyje žalias maistas (mėsa, paukštiena, žuvis, daržovės) nesiliestų su maistu, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo. Nupirktą maistą būtina kuo greičiau padėti į šaldytuvą.

Laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį apatinėje šaldytuvo lentynoje sandariai uždarytose plastikinėse dėžutėse, kad skystis ir jame esančios ligas sukeliančios bakterijos nepatektų į kitą maistą. Nenaudoti pakartotinai maisto laikymui vienkartinio naudojimo plastikinių maišelių.

Maistą gerai termiškai paruošti. Gerai išvirti ar iškepti mėsą, paukštieną, kiaušinius, žuvį. Gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.

Skiepų nuo Salmonella sukeltos infekcijos nėra

Salmoneliozė yra ūmi infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Infekcija dažniausiai prasideda bakterijoms į žmogaus organizmą patekus su maistu. Ši liga pasireiškia: pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais.

Dažniausiai minėti ligos simptomai prasideda po 12–72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte.

Šis susirgimas paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują. Infekcija tokiu atveju gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI

Top Video

Įspėja dėl „FaceApp“
DABAR RODOMA
Įspėja dėl „FaceApp“
DABAR RODOMA
Romainiuose nudurtas jaunas vyras
DABAR RODOMA
Įtariamoji nužudymu suimta trims mėnesiams
DABAR RODOMA
Moteris pas gydytojus papuls tik 2021 m.
DABAR RODOMA
Liūtis skandino Tauragę
DABAR RODOMA
Vilniuje rastas apdegęs lavonas
DABAR RODOMA
Pasikeitus prezidentui bus pokyčių ir Vyriausybėje
DABAR RODOMA
Paštininkai vis dažniau lieka apkandžioti
DABAR RODOMA
Vilniuje nugriovė kryžių
DABAR RODOMA
Klaipėdos zoologijos sode susirūpinimas kankinamais gyvūnais
REKLAMA
Žarnynas  (nuotr. 123rf.com)
Pralaidaus žarnyno sindromas (dar vadinamas nediferencijuotu virškinamojo trakto pralaidumu) - tai sindromas nuo kurio Pasaulyje kenčia milijonai žmonių. Svarbiausia, kad šis ...
8-metė mirė atostogų metu
Eilidh Neave susirgus, jai buvo diagnozuotas meningitas. Mergaitė buvo prijungta prie gyvybės palaikymo aparatų, kad būtų galima paaukoti jos organus, rašoma mirror.co.uk. ...
Seksas gryname ore, 123rf.com
Įsibėgėjant vasarai kaip grybų po lietaus pažyra į moteriškų ir vyriškų ligų gydytojus besikreipiančių pacientų. Kurortų karščio ar nerūpestingos atostogų nuotaikos pavilioti, ...
Paplūdimio gelbėtojai
Vandens pramogų mėgėjai žino – mėšlungis ištinka staiga, netikėtai ir nelauktai. Kaip elgtis pajutus, kad koją sutraukė mėšlungis pačiam arba šalia esančiam? Pirmąją pagalbą ...
Robertas Badaras
Kalbėdamas apie dažniausias apsinuodijimų priežastis Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas dr. Robertas Badaras žodžių kišenėje ...
REKLAMA

TELEVIZIJA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų