Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, kasmet šiltuoju metų laiku išauga bakterijų sukeltų žarnyno infekcinių ligų atvejų skaičius, kadangi bakterijos „mėgsta“ šilumą. ULAC duomenimis, kasmet vasaros mėnesiais registruojama daugiau nei 50 proc. visų šių infekcijų atvejų.

Ligoninė (stopkadras)

Ligoninė (stopkadras)

Dažniausiai registruojamos Lietuvoje per maistą plintančios infekcijos yra kampilobakteriozė, salmoneliozė, jersiniozė, ešerichiozė.

Tai zoonozės ir jų sukėlėjai plinta per gyvūninį maistą – viščiukų broilerių mėsą, kiaušinius, termiškai neapdorotą karvių pieną ir kt. maistą. Su maistu taip pat gali patekti dešimtys kitų rūšių bakterijų, kurių sukelta infekcija gali pasireikšti įvairiai - nuo pykinimo iki centrinės nervų sistemos pakenkimo. Per maistą plintančios bakterijų sukeltos žarnyno infekcijos dažniausiai pasireiškia karščiavimu, vėmimu, viduriavimu, kūno skysčių netekimu, intoksikacija. Ligos sunkumas priklauso nuo patekusių su maistu bakterijų „piktybiškumo“ lygio, bakterijų skaičiaus ar jų gaminamo toksino kiekio, ligonio amžiaus, imuninės būklės ir kt.

REKLAMA

Per maistą plintančiomis žarnyno infekcijomis serga įvairaus amžiaus žmonės, tačiau didžiausias sergamumas yra vaikų iki 5 metų. Maži vaikai, vyresnio amžiaus žmonės, asmenys, patiriantys imunosupresiją, sumažėjusį skrandžio rūgštingumą, yra jautresni žarnyno infekcinių ligų sukėlėjams, todėl jiems klinikiniai požymiai gali būti labiau išreikšti.

Vasarą padaugėja ir susirgimų atvejų, kai tuo pačiu nesaugiu maistu apsinuodija grupė žmonių. Dažniausiai tokių protrūkių priežastimi būna ant žarijų paruošti kepsniai iš vištienos, namuose, kavinėse bei restoranuose vestuvėms ar kitiems pobūviams iš anksto paruoštas, netinkamai apdorotas karščiu ar kitaip netinkamai tvarkomas maistas. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gali gaminti toksiną, kuris taip pat gali būti apsinuodijimo maistu priežastis. Apsinuodijimo maistu priežastimi gali būti greitai gendantis maistas (salotos, mišrainės su majonezu, karšto rūkymo mėsa, žuvis, dešros, taip pat pieno produktai, kreminiai gaminiai ir kt.), ypatingai jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas ne šaldytuve.

Patogeniniams (ligas sukeliantiems) mikroorganizmams tarpti šiuo metu palankios sąlygos ir vandens telkiniuose, todėl nurijus tokio vandens rizikuojame patirti viduriavimą ar vėmimą. Skiepų nuo šių ligų nėra, pagrindinė profilaktikos priemonė yra saugus maistas ir asmens higiena, t.y. švarios rankos ir švari aplinka.

Užsikrėtimo rizikai sumažinti ULAC medikai pataria:

Gyvūninį maistą (paukštieną, mėsą, žuvį) vartoti tik labai gerai išvirtą ar iškeptą.

Kiaušinius vartoti kietai virtus ar gerai iškeptus.

Žaliavinį pieną ar iš jo pagamintus produktus, ypač pirktus turgavietėse iš atsitiktinių asmenų, pakaitinti ar kitaip apruošti šiluma.

REKLAMA

Paruoštą maistą nedelsiant suvalgyti, nepalikti ilgesniam laikui maisto net ir šaldytuve.

Išvengti minėtų ligų vasarą poilsio metu gamtoje patariama:

Į kelionę ar į gamtą įsidėti negreitai gendančių maisto produktų arba maistą laikyti termoizoliacinėse dėžėse.

Užkandžiams gamtoje pasiimti labiausiai tinkamo maisto - traškučių, vaisių, daržovių, sausainių be kreminio įdaro, kondensuoto arba labai aukšta temperatūra apdoroto pieno.

Neplauti vaisių ir daržovių ežero ar upės vandenyje.

Vengti užkandžiauti paplūdimiuose prekiaujamais pyragėliais su mėsa ar dešrelėmis.

Vengti pirkti maisto iš atsitiktinių gatvės prekeivių.

Prieš valgį nusiplauti rankas arba nuvalyti rankas dezinfekuojančia servetėle.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Top Video

Kosinčia keleive pasiskundęs autobuso vairuotojas po savaitės mirė nuo koronaviruso
DABAR RODOMA
Kosinčia keleive pasiskundęs autobuso vairuotojas po savaitės mirė nuo koronaviruso
DABAR RODOMA
Farai. Tokio veikėjo „Farai“ jau seniai nefiksavo: epizodas virto tikra tragikomedija
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Profesorius Kasiulevičius įvardijo Lietuvos ir pasaulio galimus scenarijus dėl koronaviruso
DABAR RODOMA
Nepaprasta prieglaudoje gyvenančio keturkojo istorija: visus pasitinka su šypsena
DABAR RODOMA
Sunku patikėti: išsitraukė kamerą pamačius, kaip moteris pilasi kurą
DABAR RODOMA
Farai. „Farų“ operatorius tapo neblaivaus taksisto įniršio taikiniu: tokio protrūkio nesitikėjo
DABAR RODOMA
Moterys parduotuvėje susimušė dėl tualetinio popieriaus: pamatykite vaizdo įrašą
DABAR RODOMA
Užfiksuotas smurto protrūkis vienoje Lietuvos mokykloje
DABAR RODOMA
Farai. Pamatę, kas po avarijos liko iš BMW, pareigūnai liko priblokšti: išgirdo fantastinę istoriją
DABAR RODOMA
Prieš srovę. Vaikų teisės su tarnybomis laužėsi į butą: mama ir dukra laukė susigūžusios
REKLAMA
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)
Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) balandžio 9 d. 7.00 val. duomenys Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 955 Per vakar dieną patvirtinta ...
Dilgėlės (Nuotr. žolininkės Jolantos)
Tinklaraštininkė Jolanta drauge su portalo skaitytojais dažnai dalijasi naudingais žolelių receptais. Šį kartą žolininkė pataria lauke prisirinkti dilgėlių lapų ir šaknų, ...
Koronavirusas plinta (nuotr. SCANPIX)
Paskelbti Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) balandžio 8 d. 7.00 val. duomenys. Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 912 Per vakar dieną ...
Viekartinė kaukė
Vaistinėms sulaukus šimtatūkstantinių medicininių kaukių siuntų, vaistininkas Marius Lukštaraupis primena, kaip teisingai užsidėti respiratorius ir vienkartines kaukes. ...
Medžiaginės kaukės. UAB „Sermėga“ nuotr.
Kiekvieną dieną grėsmingai augant užsikrėtusiųjų COVID-19 virusu skaičiui, net ir gana ramiai situaciją vertinantiems aišku, kad būtina rūpintis savo ir artimųjų saugumu. ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų