REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Burnos vėžys: kokią klaidą daro žmonės?

Krūties vėžys – tai dažniausias invazinis vėžys moterų tarpe ir antroji pagal dažnumą moterų mirties priežastis po plaučių vėžio.

6

Krūties vėžys – tai dažniausias invazinis vėžys moterų tarpe ir antroji pagal dažnumą moterų mirties priežastis po plaučių vėžio.

REKLAMA

Tikrinimo ir gydymo naujovės nuo 1989 metų labai ženkliai pagerino išgyvenamumo rodiklius. JAV yra 3,1 milijono krūties vėžį išgyvenusių žmonių. Moters tikimybė mirti nuo krūties vėžio yra maždaug 1 iš 37, arba 2,7 procento.

2017 metais buvo diagnozuota maždaug 252 710 naujų krūties vėžio atvejų, o mirti nuo šios ligos gresia 40 610 moterų. Vieni svarbiausių rizikos mažinimo būdų yra reguliarus tikrinimasis ir simptomų žinojimas.

Krūties vėžiu susirgti gali taip pat ir vyrai, tačiau šiame straipsnyje kalbėsime apie moterų krūties vėžį, rašoma medicalnewstoday.com.

REKLAMA
REKLAMA

Simptomai

Pirmieji krūties vėžio simptomai paprastai yra krūties audinio sustorėjimas arba guzelis krūtyje ar pažastyje.

Kiti šios ligos simptomai:

pažasties ar krūties skausmas, kuris nepraeina per vieną mėnesinių ciklą; bėrimas ar paraudimas ant krūties odos, primenantis apelsino žievelę; bėrimas aplink vieną iš spenelių arba ant jo; išskyros iš spenelių, galimai kraujingos; įkritęs ar įdubęs spenelis; krūties formos ar dydžio pasikeitimas; krūties ar spenelio odos lupimasis ar skilinėjimas.

REKLAMA

Dauguma guzelių yra nevėžiniai, tačiau moterims reikėtų juos pasitikrinti pas gydytojus.

Priežastys

Po brendimo moters krūtys būna sudarytos iš riebalų, jungiamųjų audinių ir tūkstančių skiautelių – mažyčių liaukų, kuriose gaminasi pienas maitinimui krūtimi. Į spenelį pienas pernešamas galybe latakų arba kanalų.

Vėžio atveju kūno ląstelės ima nevaldomai daugintis. Vėžį sukelia perteklinis ląstelių augimas.

Krūties vėžys dažniausiai prasideda vidiniuose pieno kanalų dengiamuosiuose audiniuose arba juos pienu aprūpinančiose liaukose. Iš čia vėžys gali išplisti į kitas kūno dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų