REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
36
Lietuviai vasaros metu ypač mėgaujasi saulės spinduliais (nuotr. fotodiena/Justino Auškelio)

Karštomis dienomis lietuviai traukia prie ežerų, karjerų ar kitų vandens telkinių. Niekam ne paslaptis, kad daugelis jų svajoja apie rudą įdegį. Tiesa, vis dar nemažai besideginančių saulėje iki šiol daro didžiules klaidas ir rizikuoja susirgti odos vėžiu.

36

Karštomis dienomis lietuviai traukia prie ežerų, karjerų ar kitų vandens telkinių. Niekam ne paslaptis, kad daugelis jų svajoja apie rudą įdegį. Tiesa, vis dar nemažai besideginančių saulėje iki šiol daro didžiules klaidas ir rizikuoja susirgti odos vėžiu.

REKLAMA

Ištroškę saulės spindulių, lietuviai yra įsitikinę, kad saulė yra geriausias vitamino D šaltinis. Su tuo sutinka ir dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė ir patikina, kad ultravioletinių spindulių pagalba mes iš tiesų gauname šio vitamino.

Be apsaugos priemonių – baisios pasekmės

Deja, kita saulės spindulių ir jų poveikio mūsų odai pusė yra kur kas liūdnesnė. Pasak dermatovenerologės, netinkamai mėgaujantis saulės spinduliais, vėžiu galima susirgti labai greitai, vos per keletą metų.

Ultravioletiniai saulės spinduliai sukelia odos vėžį ir tai yra įrodyta mokslo. Kalbame ne tik apie melanomą, bet apie 95 proc. susirgimų yra ir kitų rūšių vėžiai. Jeigu kalbame apie tai, ar mums vertėtų tepti nuo saulės apsaugančius kremus, tai yra nediskutuotina – juos tepti reikia visiems.

REKLAMA
REKLAMA

Ypač rizikos grupėse yra žmonės, kurie turi daug apgamų, odos darinių. Taip pat tie, kurie šeimoje jau turėjo artimųjų, sirgusių odos vėžiu, buvo smarkiai nudegę anksčiau ar intensyviai deginosi visus metus kelionėse“, – sako gydytoja.

REKLAMA

Ultravioletiniai saulės spinduliai padidina ne tik riziką susirgti vėžiu, bet taip pat skatina ir kitų įvairių odos darinių atsiradimą, tokių kaip keratozė, pigmentinės dėmės, kapiliarų tinklų trūkinėjimas.

„Ypač saulė yra pavojinga žmonėms, kurie serga tokiomis ligomis kaip vilkligė, rožinė – jiems saulė iš viso yra nerekomenduojama. Ultravioletiniai spinduliai taip pat ardo kalogeno tinklą, o tai reiškia, kad oda praranda savo elastingumą, dehidratuoja, raukšlėjasi ir vyksta fotosenėjimas.

Tuomet matome jaunas moteris, kurių oda jau nebe tokia skaisti, nebe jauna, kitaip – nukepta“, – baisias saulės pasekmes vardija A. Dumbliauskienė.

REKLAMA
REKLAMA

Perštėjimas – pavėluotas požymis

Pasakyti tikslų laiką, kiek yra saugu būti saulės spinduliuose, yra labai sudėtinga dėl skirtingų žmonių odos tipo. Tačiau gydytoja primena, kad nuo 11 – 16 val. saulės spinduliai yra intensyviausi ir šiuo laikotarpiu saulėje geriau nebūti.

Tiesa, jeigu atitinkamai naudojatės kokybiškomis, patikimomis nuo saulės apsaugančiomis priemonėmis, saulėje galėsite būti kur kas ilgiau. Tačiau vertėtų nepamiršti, kad jeigu tokią priemonę naudojate netinkamai, nuolatos maudotės ar sportuojate ir prakaituojate, tuomet toks saugos filtras ilgai ir kokybiškai neveiks.

„Jeigu pajutote, kad jums peršti odą, ją kaitina, degina, vadinasi tai jau yra ženklas, kad saulės padauginote. Bet koks odos požymis jau rodo, kad tai yra pavėluota. Visais atvejais geriausia yra remtis savo patirtimi ir logika“, – patikina dermatovenerologė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kremai nuo saulės nesukelia vėžio

Dar vienas populiarus visuomenėje mitas, kuris kasmet vasaros metu įgauna pagreitį, teigia, kad nuo saulės apsaugančios priemonės taip pat gali prisidėti prie vėžinių susirgimų. A. Dumbliauskienė tokias kalbas iš karto paneigia ir patikina, kad jos yra laužtos iš piršto:

„Kiekvienais metais, kai tik pradedame kalbėti apie nuo saulės apsaugančius kremus, visuomet atsiranda kažkas, kuris tikina, kad tai gali sukelti vėžį. Dar kartą noriu visus patikinti, kad jeigu mes naudojame sertifikuotą, kokybišką ir normalų produktą – jis yra saugus.

Šiuolaikinis mokslas teigia, kad ultravioletiniai spinduliai gali gana greitai sukelti vėžį ir jeigu mes nenaudosime nuo saulės apsaugančių priemonių, tokį vėžį galime užsidirbti labai greitai“.

REKLAMA

Pasak dermatovenerologės, dar nei vienas mokslinis tyrimas neįrodė, kad kremai nuo saulės sukelia vėžį. Žinoma, tai nėra vitaminas mūsų kūnui, tačiau jeigu skaičiuojame rizikas, svarstome, juos tepti ar ne, tai yra nediskutuotina tema.

Nudegus – pagalba vėsinančiais produktais

Dar viena populiari įdegį skatinanti priemonė – įvairūs aliejai. Tačiau pasak A. Dumbliauskienės, kiekviena šeimininkė žino, jog aliejus yra skirtas kepti, todėl naudojant tokias priemones, mūsų oda greičiau įdegs, bet mes jos neapsaugosime nuo pavojingų ultravioletinių spindulių.

Paklausus, ar savaiminio įdegio kremai yra saugūs mūsų odai, A. Dumbliauskienė patikina, kad jeigu vartosime sertifikuotą, kokybišką ir patikimą produktą, savaiminio įdegio priemonės gali būti kur kas sveikesnės už deginimasi saulėje be apsauginių priemonių.

REKLAMA

Nudegus saulėje ir pajutus raudonuojančią, skaudančią odą specialistė rekomenduoja pasirinkti vėsinančias priemones. Tai gali būti puiki pirmoji pagalba mūsų odai.

„Svarbiausia, nepulti odos tepti aliejumi bei riebalais, o atvirkščiai, vėsinti odą vandeniu ir įvairiais vėsinančiais, karštį ištraukiančiais produktais.

Jeigu po ranka turite tik kefyrą ar liesą grietinę, tai puikiausiai tiks, bet dabar yra daug ne tokių liaudiškų priemonių, kaip jūros dumblių ekstraktas ar alijošius, kurie labai puikiai vėsina odą“, – rekomenduoja gydytoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų