REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai įspėja žmones dėl populiarių energetinių gėrimų vartojimo – naujas tyrimas atskleidė ryšį su gyvybei pavojinga širdies aritmija, rašoma dailystar.co.uk.

Mokslininkai įspėja žmones dėl populiarių energetinių gėrimų vartojimo – naujas tyrimas atskleidė ryšį su gyvybei pavojinga širdies aritmija, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA

Energetiniai gėrimai gali padėti ištverti naktinę pamainą darbe, užbaigti kursinį darbą ar sunkią užduotį, arba tiesiog suteikti energijos ilgai dienai.

Tačiau nauji šokiruojantys tyrimai parodė, kad jie taip pat kelia širdies veiklos sutrikimų, siejamų su ankstyva mirtimi, riziką.

Kai kurie aritmijos – nereguliaraus širdies ritmo – tipai gali sąlygoti staigų širdies sustojimą.

Dėl šios priežasties, pasak Didžiosios Britanijos sveikatos tarnybos, kasmet miršta 100 000 britų.

„Journal of the American Heart Association“ publikuoto tyrimo metu buvo tiriami 34 sveiki žmonės nuo 18 iki 40 metų.

Atsitiktiniu būdu atrinktiems tyrimo dalyviams tris paskiras dienas buvo duodama 900 ml vieno iš dviejų parduotuvėse parduodamų energetinių gėrimų su kofeinu arba placebo.

REKLAMA
REKLAMA

Abiejuose testuotuose energetiniuose gėrimuose buvo nuo 304 iki 320 mg kofeino 900 ml gėrimo.

Tuomet mokslininkai dalyviams atliko įvairių tyrimų, įskaitant kraujospūdžio matavimą kas 30 minučių keturias valandas po gėrimų vartojimo.

REKLAMA

Per šį laiką elektrokardiograma buvo matuojama jų širdies veikla.

Tokie aparatai rodo, kaip plaka mūsų gyvybę palaikantis organas ir gali atskleisti širdies ritmo ir kamerų veiklos sutrikimus.

Mokslininkai pastebėjo, kad visiems energetinių gėrimų vartojusiems tyrimo dalyviams pasireiškė vienoks ar kitoks poveikis.

Rezultatai parodė, kad per šias keturias valandas tyrimo dalyvių QT intervalas, t.y., laikas, per kurį širdis pasiruošia generuoti naują dūžį, buvo 6 – 7,7 milisekundėmis ilgesnis, lyginant su placebą gėrusiais žmonėmis.

QT intervalo pokyčiai gali sukelti aritmiją, kuri siejama su staigia mirtimi.

Tačiau tyrimo autoriai šių rezultatų nepriskiria kofeinu ir teigia, kad poveikį sukėlė kiti faktoriai, kurių nustatyti jiems nepavyko.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis tyrimo autorius dr. Sachinas A. Sha iš Kalifornijos „Pacific“ universiteto sako: „Pastebėjome sąryšį tarp energetinių gėrimų vartojimo ir QT intervalų pokyčių bei kraujospūdžio, kuris negali būti priskiriamas kofeinui.

Privalu skubiai tirti įvairių energetinių gėrimų atskirus ingredientus bei tų ingredientų kombinacijas – tai gali paaiškinti mūsų klinikinio tyrimo rezultatus.“

Šis tyrimas yra kol kas didžiausias energetinių gėrimų poveikio širdžiai ir kraujospūdžiui tyrimas, atliktas su jaunais, sveikais savanoriais.

Jo rezultatai patvirtina ankstesnių tyrimų rezultatus, kurie parodė, kad energetiniai gėrimai ir širdies veiklos sutrikimai yra susiję.

Dr. S. A. Sha priduria: „Visuomenė turėtų žinoti, kaip energetiniai gėrimai veikia organizmą, ypač jei žmonės jau turi tam tikrų sveikatos problemų.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų