REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dviratis – kaip išsirinkti?

Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Dviratis – bene populiariausia transporto priemonė po automobilio, ir ne veltui. Dviračiu važiuojant sportuojate ir mėgaujatės gamtos ar miesto grožiu, juo galima įveikti net ir didžiausius atstumus. Kaip pasirinkti tinkamiausią dviratį būtent jums, kad kelionės ar sportas būtų komfortiški ir efektyvūs? Pateikiame specialistų patarimus šiame straipsnyje. Skaitykite toliau!

Dviratis – bene populiariausia transporto priemonė po automobilio, ir ne veltui. Dviračiu važiuojant sportuojate ir mėgaujatės gamtos ar miesto grožiu, juo galima įveikti net ir didžiausius atstumus. Kaip pasirinkti tinkamiausią dviratį būtent jums, kad kelionės ar sportas būtų komfortiški ir efektyvūs? Pateikiame specialistų patarimus šiame straipsnyje. Skaitykite toliau!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dviračių tipai

Prieš perkant dviratį, labai svarbu yra nutarti, kokio tipo transporto priemonės jums reikia. Tai padaryti galite įvertinę, kaip ir kur dažniausiai keliausite. Populiariausi dviračių tipai:

REKLAMA

· Plento dviračiai. Šie dviračiai yra skirti važiuoti keliu dideliu greičiu. Jie dažniausiai yra ypač lengvi, naudojami lenktynėms, maratonams ar kitam sportiniam važiavimui. Plento dviračio forma siekiama išlaikyti maksimaliai geras aerodinamines savybes, tad jis nėra labai patogus – važiuoti reikia iškėlus sėdynę ir stipriai pasilenkus prie vairo.

· Miesto dviračiai. Ypač patogūs dviračiai, skirti patogiam važiavimui mieste ar kitu lygiu keliu. Šių dviračių forma grakštumu ir grožiu primena gulbę, dėl to kartais taip yra ir pavadinami. Minkštos ir plačios sėdynės, platus ir aukštai pakeltas vairas, dideli ratai ir gausybė papildomų aksesuarų, tokių kaip pintas pirkinių krepšys, apšvietimo lemputės, bagažinė ir kita. Miesto dviratis puikiai tiks norintiems suderinti stilių ir važiavimą, mat galite įsigyti pačių įvairiausių dizainų ir spalvų. Tai – sunkesni dviračiai, kurie gali sverti net iki 18 kilogramų, tad jei svoris jums yra svarbus, rekomenduojama rinktis iš lengvesnių medžiagų pagamintas transporto priemones.

REKLAMA
REKLAMA

· Kalnų dviračiai. Šis dviračių tipas sukurtas taip, kad sugertų visus kelio nelygumus – galėsite su juo keliauti miškų takeliais, kalnuotomis vietovėmis, žvyru ar smėliu. Siekiant padidinti pravažumą, kalnų dviratis yra itin tvirtas ir stabilus, storomis padangomis su protektoriumi. Komplektuojamas su dideliu skaičiumi pavarų tam, kad galėtumėte pasirinkti tinkamą net ir važiuojant stačiu keliu.

· Turistiniai dviračiai. Tai – tobulas dviračio tipas norintiems važiuoti tiek lygiais miesto ar plento, tiek duobėtais miško keliais. Šiuo dviračiu važiuoti bus patogu, nes nereikia daug pasilenkti, tačiau jis taip pat yra tvirtas ir amortizuojantis nelygumus. Turistinis dviratis turi ir kitus kelionėms būtinus rekvizitus, tokius kaip bagažinė, tinkanti net ir sunkiems krepšiams bei apšvietimo sistema keliavimui tamsiu paros metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

· Hibridiniai dviračiai. Dar vadinami „krosiniais“, šie dviračiai – vienas universaliausių pasirinkimų, mat jais galėsite važiuoti tiek mieste, tiek bekelėje. Lengvesni nei turistiniai, hibridiniai dviračiai puikiai tiks visiems, kurie mėgsta šią sporto šaką, tačiau nenori įsipareigoti vieno tipo kelionėms.

Tai – pagrindiniai ir populiariausi dviračių tipai, tačiau rinkoje jų galite rasti ir daugiau. BMX dviračiai, moteriški ir vaikiški dviračiai, sulankstomi, triatlono ar treko dviračiai taip pat prieinami specializuotose šių transporto priemonių parduotuvėse.

REKLAMA

Dviračio dydis

Tinkamas dviračio dydis – bene svarbiausias faktorius, nulemsiantis jūsų kelionių komfortą. Dviračių dydžiai matuojami skalėje nuo XXS iki XXL, o pasirinkti tinkamą būtent jums gali padėti specialios skaičiuoklės, randamos internete arba pardavėjai – konsultantai. Atkreipkite dėmesį, kad dviračio dydis keičiasi priklausomai nuo jo tipo, t.y. renkantis kalnų dviratį jums tinkamas gali būti M dydis, o renkantis plento dviratį – jau L.

Pavaros

Šiuolaikiniai dviračiai dažniausiai turi nuo 18 iki 27 pavarų – bėgių. Svarbu paminėti tai, kad didesnis pavarų skaičius nereiškia, jog dviratis bus geresnis ar patogesnis važiuoti. Daug svarbiau atsižvelgti į tai, kaip ir kur važinėsite – jei rinksitės kalnuotas vietoves, didesnis pavarų skaičius padės judėti kur kas efektyviau. Važiuojant plentu ar miestu, visiškai pakaks ir mažesnio pavarų skaičiaus. Bet kuriuo atveju, važiavimo dviračiu greitis didžiąja dalimi priklauso nuo jūsų įdedamų fizinių pastangų, o pavaros yra kaip papildomas palengvinimas nelygiame kelyje.

REKLAMA

Ratų dydis

Dviračių ratų dydis – tai rodiklis, kuris skiriasi priklausomai nuo dviračio tipo. Tiesa, skiriasi ne tik rato dydis, kuris matuojamas coliais, tačiau ir ratlankio plotis, padangos storis bei protektoriaus dydis. Jau minėjome, kad miesto ar plento dviračiai turės didesnius ratus, kurių išmatavimas – 28 coliai. Šio tipo ratai padeda dviračiui geriau riedėti, turi šiokį tokį protektorių, kuris išlaiko sukibimą su keliu. Kadangi tai yra dideli ratai, šis dviratis bus ir kur kas sunkesnis. Kalnų dviračių populiariausias ratų dydis yra 26 coliai – šie ratai yra tvirti ir padeda atlaikyti didesnes apkrovas, tačiau jie jautresni kelio nelygumams, tokiems kaip duobės. Norėdami didesnio komforto, kalnų dviračiui galite rinktis ir 29 colių ratus, kurie bus kur kas stabilesni, turės geresnį sukibimą, tačiau su jais bus sunkiau važiuoti lėtesniu greičiu. Taigi, renkantis dviratį, rekomenduojame iš anksto nuspręsti, kur dažniausiai juo važinėsite – taip bus kur kas paprasčiau parinkti tinkamą ratų dydį ir tipą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Stabdžiai

Dažniausiai pasitaikančios dviračių stabdžių rūšys – tai įprasti (būgniniai) arba diskiniai stabdžiai. Būgniniai stabdžiai – paprasčiausias pasirinkimas, kuriam nereikia praktiškai jokios priežiūros, tačiau jų trūkumas yra tas, kad su laiku stabdant sudėvėsite ratlankius. Diskiniai stabdžiai dar yra skirstomi į du tipus, tai hidrauliniai ir mechaniniai. Abeji pasižymi itin gera stabdymo galia, jie taip pat puikiai veikia įvairiomis oro sąlygomis. Tiesa, šiam stabdžių tipui reikia ir daugiau priežiūros, kuri kainuoja, tačiau jei dviračiu naudojatės ne profesionaliam sportui, skirtumo praktiškai nepajusite.

REKLAMA

Medžiaga

Didžioji dalis dviračių yra pagaminti iš aliuminio dėl to, kad ši medžiaga yra pakankamai lengva, stipri tačiau ir įperkama. Galite įsigyti ir dviratį, pagamintą iš plieno – jis bus ypač patvarus, arba

pagamintą iš anglies pluošto. Būtent karboniniai dviračiai yra lengviausi ir geriausiai sugeriantys vibraciją, tačiau jie ir brangiausi iš visų išvardintų medžiagų.

Taisyklingas važiavimas

Net ir nusipirkus geriausią dviratį važiavimas juo gali būti neefektyvus ar netgi kenkti jūsų sveikatai – išvenkite to taisyklingai naudodamiesi šia transporto priemone. Pirmasis ir pagrindinis dalykas, kurį reikės atlikti įsigijus naują dviratį, tai sureguliuoti sėdynės aukštį. Jei darysite tai pats namuose, atminkite, svarbiausia taisyklė čia – sėdynės aukštis turi būti toks, kad atsisėdus ir nuleidus koją ant pedalo, esančio žemiausioje padėtyje, jūsų kelis turi būti tik šiek tiek sulenktas. Jei kelis sulenktas stipriai, minsite neefektyviai ir bereikalingai apkrausite savo sąnarius, jei koja visai nesulenkta, nepasieksite pedalų ar žemės ir rizikuosite sustoję nukristi. Taip pat, žinoma, atkreipkite dėmesį į savo sėdėseną – jei važiuojate kalnų ar plento dviračiu ir reikia pasilenkti, stenkitės nesikūprinti, nes taip greitai pavargs nugara, o fizinis krūvis bus paskirstomas neteisingai. Važiuokite atpalaidavę plaštakas ir stenkitės nereikalingai neįsitempti – taip išlaikysite didžiausią komfortą ir malonumą.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų