REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiomis dienomis lauke lietuvius pasitinka vos ištveriamas karštis. Tokiomis dienomis daugelis tiesiog šluoja ledų šaldymo kameras. Tv3.lt portalo žurnalistė Gerda Morozovienė tiesioginės transliacijos metu kalbėjosi su mitybos specialiste Vaida Kurpiene, kokie ledai karštomis dienomis yra sveikiausias pasirinkimas.

Šiomis dienomis lauke lietuvius pasitinka vos ištveriamas karštis. Tokiomis dienomis daugelis tiesiog šluoja ledų šaldymo kameras. Tv3.lt portalo žurnalistė Gerda Morozovienė tiesioginės transliacijos metu kalbėjosi su mitybos specialiste Vaida Kurpiene, kokie ledai karštomis dienomis yra sveikiausias pasirinkimas.

REKLAMA

Dauguma mūsų vasaros karštų dienų neįsivaizduoja be ledų. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad ledai gali būti tinkamas desertas, tačiau vien jais gaivintis ir vėsintis karštą vasaros dieną tikrai nereikėtų.

Ledus skirstyti į dvi kategorijas 

Pasak jos, ledus vertėtų suskirstyti į dvi grupes: pieniškus (grietininius) ir vaisinius (šerbetus), o tuomet jau kalbėti apie jų vertę.

„Tada jau reikėtų žiūrėti, kokia yra jų sudėtis. Jeigu yra grietininiai arba pieniški ledai, jų sudėties pradžioje turėtų būti užrašytas pienas, o ne koks kitas ingredientas. Pačioje pradžioje ant pakuotės rašoma ta sudėtinė dalis, kurios yra daugiausia.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek sudėties aprašyme yra žodžių, skaičių ar raidžių, kurių nesuprantame, jų turėtų būti labai mažai. Dabar yra tikrai ledų, kurių sudėtis yra gera“, – patikina mitybos specialistė.

REKLAMA

Daugelis žmonių klaidingai mano, kad vaisiniai arba šerbeto ledai yra kur kas sveikesni bet kokiu atveju. Tačiau V. Kurpienė sako, kad kartais tokiose leduose būna visai ne šaldytos sultys, o dažikliai, kvapikliai ir įvairios skonį pagerinančios medžiagos.

„Tada ledai taip ir vadinasi – braškių skonio. Tokiais atvejais leduose braškių tikrai nerasime, o tik braškių skonį“, – priduria pašnekovė.

Mitybos specialistė mano, kad daug geriau yra suvalgyti mažesnę porciją, tačiau vertingesnių ir gerų ledų.

Pavojingiausi ledai su glaistu

Niekam nėra paslaptis, kad daugeliui moterų rūpi jų figūra ir esantis kalorijų kiekis maiste. Mitybos specialistė tokiais atvejais rekomenduoja pažvelgti į pakuotę ir pastebėti kitas sudėtines dalis.

REKLAMA
REKLAMA

„Visų pirma, vertėtų atkreipti dėmesį į ledų porcijos kaloringumą. Juose gali būti ir 80 kcal, o kituose net ir 300 kcal ar net daugiau. Labai populiaru filmuose rodyti ledus dėžutėse, tuomet klausimas kyla, kiek mes jų įsidėsime į dubenėlį. Vertėtų žiūrėti ne kiek kalorijų yra šimtame gramų, o mūsų porcijoje“, – patikina V. Kurpienė.

Dar vienas dalykas į kurį rekomenduoja dėmesį atkreipti mitybos specialistė – glaistas. Tokių ledų pasirinkimas yra tikrai platus, bet gryno šokolado glaistuose – labai mažai:

„Rekomenduočiau atkreipti dėmesį į ledus su glaistu. Rinkoje vis dažniau atsiranda sveikesnių ir natūralesnių produktų, bet aš iki šiol Lietuvoje nesu mačiusi ledų su šokoladiniu glaistu, nors labai tikiuosi, kad vieną dieną tokių atsiras.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai tokių ledų glaistas būna šokolado skonio, kurio sudėtyje yra augalinių ir kitų riebalų. Tokia sudėtis tikrai nedžiugina mūsų kūno ląstelių. Jei norime tikro šokoladinio glaisto, tuomet tokį pasidaryti galime namuose ir aplieti ledus“.

Namuose gaminti ledai

Kalbant apie ledų ir kokybės santykį, V. Kurpienė sutinka, kad už sveikesnius ir natūralesnius ledus iš tiesų dažniausiai tenka sumokėti žymiai daugiau. Tačiau tokiu atveju mitybos specialistė rekomenduoja pirkti mažesnę porciją, tačiau sveikesnius ledus.

„Ledų porciją galima rasti ir už šešis, aštuonis eurus, tokių ledų tikrai gali įsigyti ne kiekvienas. Tokiais atvejais aš rekomenduočiau natūralius ledus pasigaminti namuose. Pavyzdžiui, jeigu turite tikrai galingą trintuvą, užtenka sutrinti gerai sunokusį, bet nepernokusį šaldytą bananą.

REKLAMA

Sutrynus bananą, galima įpilti kokoso pieno, pridėti šiek tiek uogų, kurias mėgstame ar natūralios kakavos. Pats bananas savaime yra saldus, todėl dažnai, kai pavaišinu svečius tokiais ledais, jie nelabai ir supranta, kas čia yra. Taip pat į ledus galima pridėti avokado, jis suteikia malonią, riebią tekstūrą“, – sako ji.

Mitybos specialistė pabrėžia, kad leduose taip pat yra labai svarbu cukraus kiekis, o ypač – pridėtinio cukraus. Jeigu ledai yra pagaminti iš pieno, juose jau yra natūralaus laktozės cukraus.

O jeigu pagaminti iš sulčių, sultyse taip pat bus apie 10 proc. cukraus, o jeigu sultys koncentruotos – ir dar daugiau. Mūsų organizmui ypač kenkia pridėtinis cukrus, todėl specialistė rekomenduoja per dieną apsiriboti viena porcija ledų.

„Kalbant apie ledus, vertėtų orientuotis, kiek dar per tą dieną planuojate suvalgyti saldainių, sausainių ar vartoti padažą salotoms, kurioje yra cukraus. Yra vyriška maksimali porcija cukraus per dieną – 25 gramai. Į tai ir vertėtų orientuotis“, – patikina pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų