REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Fizinio aktyvumo nauda neabejoja niekas. Tačiau specialistai atkreipia dėmesį, jog ypač tarp jaunų vaikinų populiarėjantis kultas auginti raumenų masę gali kirsti itin skaudžiai. Vartodami anabolinius steroidus vyrai rizikuoja susidurti su potencijos problemomis ir net nevaisingumu.

Fizinio aktyvumo nauda neabejoja niekas. Tačiau specialistai atkreipia dėmesį, jog ypač tarp jaunų vaikinų populiarėjantis kultas auginti raumenų masę gali kirsti itin skaudžiai. Vartodami anabolinius steroidus vyrai rizikuoja susidurti su potencijos problemomis ir net nevaisingumu.

REKLAMA

Gydytojas urologas prof. Balys Dainys pasakoja, jog čia bėdos pridaro neretai sportuojant rekomenduojami tam tikri papildai. Jie padeda auginti raumenis, tačiau kartu turi anabolikus, kurie „sugeria“ testosteroną.

„Susidūriau ne su vienu tokiu atveju, kai jaunuoliai skundžiasi, kad pradėjus vartoti šias medžiagas atsirado problemų su potencija. Tad raumenys auga, tačiau libido mažėja“, – aiškino gydytojas.

Įspėja dėl šalutinio poveikio

Kauno klinikų sporto medicinos gydytojos dr. Aušros Piktuižytės aiškinimu, anabolikai apima plačią grupę medžiagų. „Tai su maistu gaunami baltymai, amino rūgštys, vitaminai, adaptogenai, taip pat – ir mūsų organizme natūraliai besigaminantys hipofizės hormonai, kurie yra nekenksmingi sveikatai. Anaboliškai veikiančios medžiagos organizme skatina atsistatymą – baltymų sintezę, gijimo procesus, taip pat – ir didina raumens masę.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau yra medžiagų, turinčių ne tik anabolinį efektą, bet ir šalutinį poveikį organizmui. Tai – vadinamieji anaboliniai-androgeniniai steroidai, tiksliau, sintetiniai žmogaus sukurti vyriško hormono testosterono variantai. Jų anabolinis poveikis didžiausias“, – dėstė pašnekovė.

REKLAMA

Vartoja didžiulėmis dozėmis

Medikė pasakojo, kad visų pirma sintetinis testosteronas buvo sukurtas gydymui: įvairioms būklėms esant ŽIV infekcijai, potrauminiams pacientams, tais atvejais, kai organizmas yra labai išsekęs.

„Testosterono preparatais pasiekiamas stiprus anabolinis efektas organizmo atsistatymui. Taip pat testosteronas naudojamas esant jo trūkumui organizme bei kitoms būklėms. Kitaip tariant, steroidiniai hormonai (anaboliniai steroidai) yra vaistai. Tačiau kaip ir visi medikamentai, jie turi šalutinį poveikį. Kokį, priklauso ir nuo konkrečios vartojamos medžiagos, dozės, ir individualių organizmo savybių bei gretutinių būklių.

REKLAMA
REKLAMA

Jie tampa pavojingais tuomet, kai vartojami ne paskyrus gydytojui pagal indikacijas, o savavališkai ir savamoksliškai, gerokai viršijant terapines dozes, kartu kombinuojant kelis preparatus. Deja, sporto pasaulyje šie vaistai vartojami didžiulėmis dozėmis, be medicininės priežiūros“, – konstatavo ji.

Komplikacija – ir mirtis

Kaip ši medžiaga paveiks organizmą, priklauso nuo dozės ir vartojimo trukmės. „Nuo anabolinių steroidų staiga nemirštama, nesusergama mirtina liga, tačiau vartojant juos ilgą laiką sutrinka inkstų, kepenų, kitų organų veikla, dėl komplikacijų galima ir mirtis. Deja, dažniausiai sportuojantys kreipiasi tik tuomet, kai sveikata pašlyja, nekreipia dėmesio į organizmo siunčiamus signalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausi šalutiniai efektai vyrams – ginekomastija, sutrikęs šlapinimasis, sėklidžių atrofija, sutrinka spermos gamyba, nukenčia vaisingumas. Moterims atsiranda „vyriškumo“ požymių, pasikeičia kūno plaukuotumas, padidėja klitoris, pažemėja balsas, sutrinka hormonų pusiausvyra, dėl ko taip pat galimas nevaisingumas. Deja, tam tikri pokyčiai net nutraukus vartojimą yra negrįžtami“, – įspėjo medikė.

Skatina priklausomybę

Gydytojos pastebėjimu, nors anaboliniai steroidai nėra psichoaktyvi medžiaga, gali sukelti psichologinę priklausomybę nuo efekto, kuris gaunamas vartojant šias medžiagas – geresnių sportinių rezultatų, didesnės raumeninės masės.

REKLAMA

Tačiau A. Piktuižytė skuba pridurti, kad „pripūstų“ raumenų efektas yra laikinas. „Nutraukus vartojimą dažniausiai netenkama bent pusės užaugintos raumeninės masės. Tačiau pagrindinis argumentas – ne efekto trumpalaikiškumas, o galima žala sveikatai ir sukeliama psichologinė priklausomybė turėti greitą rezultatą „čia ir dabar“, – sakė sporto medicinos gydytoja.

Nepirkti papildų iš „rūsio gamyklėlių“

Pašnekovė tikino, kad šios medžiagos į sportininkams skirtus papildus negali būti įmaišoma. „Tačiau Amerikoje iki šiol į tam tikrų papildų sudėtį („preworkout“ – papildus, skirtus vartoti prieš treniruotę) įeina efedrinas, kurio ES pagamintuose papilduose nėra, jis uždraustas. Visgi derėtų nemaišyti, efedrinas nėra steroidinis hormonas“, – A.Piktuižytė.

Bet kuriuo atveju saugumo sumetimais gydytoja patarė geriau nepirkti papildų iš „rūsio gamyklėlių“, kurios neturi jokių sertifikatų. Taip pat iš šalių, kuriose papildų gamyba nėra griežtai reglamentuota.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų