REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjusią savaitę prie automobilio vairo sukniubęs laidų vedėjas ir etiketo ekspertas Giedrius Drukteinis (49) sparčiai sveiksta ir jau pats pasakoja apie savo sveikatą bei ateities planus.

Praėjusią savaitę prie automobilio vairo sukniubęs laidų vedėjas ir etiketo ekspertas Giedrius Drukteinis (49) sparčiai sveiksta ir jau pats pasakoja apie savo sveikatą bei ateities planus.

REKLAMA

Pasirodo, tai jau antroji koma, į kurią paniręs buvo garsus vyras. Naujienų portalui tv3.lt antradienį per pietus pats Giedrius papasakojo, kaip šiuo metu laikosi, ir pasiuntė svarbią žinutę visiems, kurie rūpinosi ir jaudinosi dėl jo nelaimės.

Itin maloniu balsu atsiliepęs į telefono skambutį vyras paprašė paskambinti kiek vėliau – pasirodo, vos tik pagerėjus sveikatai, jo į palatą skuba lankyti draugai ir kolegos, todėl Giedrius nori kiekvienam skirti pakankamai dėmesio.

Dėkoja tiems, kurie palaiko 

Naujienų portalui tv3.lt antradienį jis pasakojo besijaučiantis daug geriau ir prisiminė, jog po infarkto sukelta koma nebuvo pirmoji jo gyvenime.

REKLAMA
REKLAMA

„Jaučiuosi labai dėkingas visiems, kurie jaudinosi dėl manęs ir mano sveikatos. Esu atsakingas prieš žmones, kad galėjau priminti jiems apie šią ligą ir negalavimą. Pasirodo, tai gali nutikti absoliučiai kiekvienam.

REKLAMA

Dabar tik sakau – mokykitės daryti dirbtinį kvėpavimą“, – šypsosi G. Drukteinis.

Komoje ir po maliarijos

Jis prisipažįsta – nors sparčiai sveiksta, vaikšto ir kalba, vis tik problemų dar yra. Būtent dėl to Santaros klinikose jis dar praleis apie savaitę, o netrukus po to keliaus į Druskininkus, kur jo sveikata bei gerove bus pasirūpinta reabilitacijos centre. 

Paklaustas, ar tai pirmas toks rimtas sveikatos sutrikimas, Giedrius prisiminė sirgęs maliarija. „Kažkada aš sirgau maliarija. Tada 4 dienas praleidau komoje. Per tą laiką numečiau 5 kilogramus“, – kvatodamas prisimena vyras.

REKLAMA
REKLAMA

Vis tik vėliau surimtėja ir paaiškina. „Maliarija yra labai skausminga liga. Ji staigiai prasideda ir labai greitai praeina. Kelias dienas praleidau komoje, o vėliau atsikėliau, lyg nieko nebūtų buvę“.

Lemtingos dienos neprisimena

Jis neslepia – dienos, kai prie automobilio vairo susmuko, neprisimena. „Viskas yra išsitrynę iš atminties. Aš nieko neprisimenu.

Tik tiksliai žinau, kad buvau komoje. Ir tunelį mačiau. Ir Jėzų. Bet dar apie tai parašysiu atskirai.

Dabar galvoju, kad esu pernelyg nuodėmingas, todėl Jėzus mane pasiuntė atgal į žemę. Suprantu tai, kaip siuntimą pabaigti pradėtus darbus“, – kalba etiketo ekspertas.

Gyvenimą lygina su misija 

Nors vasarą, tikėtina, vyrui reikės sulėtinti tempą ir skirti daugiau laiko savo sveikatai bei reabilitacijai, vis tik Giedrius aiškina. „Žinote, aš jaučiuosi kaip tas karo laikų kariškis. Atrodo, kad ir sužeisti, bet jie vis tiek lipdavo prie tų kulkosvaidžių ar eidavo vairuoti tanką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Darbas yra darbas, o misija yra misija. Aš žiūriu į savo gyvenimą, buvimą ir egzistavimą kaip į misiją. Su kojomis ar be jų, bet turime padaryti tam tikrus dalykus“, – paaiškina G. Drukteinis.

Viskas įvyko staigiai

Portalui tv3.lt jo kolega ir bičiulis žurnalistas Domas Burkauskas sakė, kad viskas įvyko labai staigiai: „Viskas buvo labai keistai, aš ėjau pro šalį toje vietoje, kur jis važiavo automobiliu, rytoj turėjome kartu filmuoti. Ėjau pro šalį ir pamačiau panašią mašiną į jo ir tada Giedrių mašinoje.

Aplink buvo gal šeši žmonės, kurie ir kvietė greitąją. Po mano atėjimo greitoji atvyko iškart. Jie čiupo Giedrių ir gaivino mašinoje. Išlipęs medikas pasakė, kad jam – infarktas. Dar būtų kelios minutės, ir atgaivinti nebūtų pavykę“, – sakė draugas.

REKLAMA

Gaivinimo metu D. Burkauskas buvo visada šalia. „Visa laimė, kad nelaimė įvyko prie raudono šviesoforo signalo, kai Giedrius tiesiog sėdėjo mašinoje, jis nevažiavo, nes tai būtų buvusi dar blogesnė ir tragiškesnė baigtis.

Jo automobilis taip ir liko stovėti, kai atvažiavo greitoji“, – kalbėjo ilgametis bičiulis.

Buvo vienas

Apie tai, kad garsiam vyrui prireikė skubios pagalbos, tv3.lt patvirtino Bendrosios pagalbos centro atstovė spaudai Vilma Juozevičiūtė.

Nelaimė įvyko prie Žvėryno tilto sankryžos. „Greitoji pagalba buvo kviečiama 14 valandų 27 minutės. Iškvietimai gauti net keli iš praeivių arba vairuotojų.

Kaip aiškėja, vyrui pasidarė bloga prie vairo, vairuojant automobilį. G.Drukteinis nelaimės metu buvo vienas. Vyras išvežtas į Santaros klinikas.

REKLAMA

Į įvykio vietą išskubėjo ir medikai, ir policija, nes nelaimės vietoje liko vyro asmeninis turtas“, – komentavo V.Juozevičiūtė.

Stresas – didžiausias širdies priešas

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų kardiologas Pranas Šerpytis pasidalino patarimais, kaip atpažinti ir išvengti šios netikėtos ligos.

P. Šerpyčio teigimu, viena iš pagrindinių infarkto priežasčių – įtemptas darbas. Lietuviai yra įpratę daug ir įtemptai dirbti.

„Pats infarktas susiformuoja tada, kai yra labai didelis stresas. Mes gyvename laikais, kai norime kuo daugiau padaryti, visur skubame, lekiame ir dažnai pamirštame atsipalaiduoti. Žmonės nuvertina poilsį“, – vieną iš pagrindinių širdies ligų priežasčių įvardija kardiologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartais žmonės, norėdami atsipalaiduoti eina sportuoti ar užsiima kita veikla, kuri pasižymi dideliu fiziniu krūviu, bet dažnai pamiršta, kad tai visgi didelis stresas organizmui. Tačiau, jeigu fizinis krūvis bus normalus ir malonus, jis gali veikti, kaip atsipalaidavimo priemonė.

Gydytojo teigimu, anksčiau buvo įprasta manyti, kad didžiausia rizika kyla futbolininkams ir krepšininkams, nes kartais vis dar pasitaiko netikėtų mirčių aikštelėje varžybų metu.

Kaip atsvarą šiam įsitikinimui kardiologas pateikia maratono bėgikų pavyzdį – šie atletai kasdien patiria didelį stresą, kurį sukelia sportas, tačiau širdies ligų išvengti jiems padeda nuolatiniai apsilankymai pas gydytojus ir pagrindinių kūno rodiklių – kraujospūdžio, cholesterolio, kūno masės indekso – stebėjimas.

REKLAMA

Staigus skausmas – rimtas įspėjimas

P. Šerpytis teigia, kad žmonės dažnai nuvertina pirminius infarkto požymius. Sportuojantiems žmonėms derėtų sunerimti, jeigu anksčiau toleruotas fizinis krūvis pasidaro per didelis. Taip pat artėjančią nelaimę gali parodyti padidėjęs skausmas krūtinės srityje fizinio krūvio metu, pakitęs širdies plakimas ar pulsas, padidėjęs nerimas, nemiga.

Tipinis miokardo infarkto požymis – įvairūs skausmai. Dažniausiai sunerimstama pajutus stiprius skausmus krūtinės plote, už krūtinkaulio, po mentėmis, tačiau infarktas gali pasireikšti ir skrandžio skausmu. Dažnai tokius skausmus žmonės linkę laikyti virškinimo sutrikimais ir neskuba kreiptis medikų pagalbos.

REKLAMA

Staigų skausmą dažnai lydi nerimas ar net mirties baimė, žmogų išpila šaltas prakaitas, pradeda tirpti kairė ranka arba kairė kūno pusė, dažnai pradeda trūkti oro.

Kardiologas skuba nuraminti, kad tokie skausmai ne visada reiškia blogiausią, tačiau visada geriau apsidrausti ir pajutus panašius simptomus kreiptis į medikus bei pasidaryti širdies elektrokardiogramą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų