REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Keturi studentai iš Lietuvos pastatė tiltą iš makaronų  (nuotr. asm. archyvo)

Makaronus dažniausiai mes visi esame įpratę valgyti, tačiau ar kada nors susimąstėte, ką būtų galima iš jų sukonstruoti? Keturi jauni studentai iš Lietuvos sužibėjo visame pasaulyje, pastatę tiltą ne iš bet ko kito, o būtent makaronų.

23

Makaronus dažniausiai mes visi esame įpratę valgyti, tačiau ar kada nors susimąstėte, ką būtų galima iš jų sukonstruoti? Keturi jauni studentai iš Lietuvos sužibėjo visame pasaulyje, pastatę tiltą ne iš bet ko kito, o būtent makaronų.

REKLAMA

Praėjusį mėnesį Vengrijoje įvykęs čempionatas „Makaronų tiltai“ galbūt lietuviams dar nėra taip gerai žinomas. Tačiau būtent šiame konkurse, skelbiant pirmųjų vietų nugalėtojus, nuaidėjo ir Lietuvos vardas.

Šiame konkurse dalyvavo Lietuvių komanda, kuriai atstovavo keturi jauni studentai. „Makaronų tiltai“ čempionato esmė – pastatyti kuo įspūdingesnį tiltą iš makaronų.

Kaip tv3.lt portalui pasakoja vienas iš komandos narių lietuvis Edvinas Alšauskas, kai kuriems žmonėms, išgirdus šio konkurso pavadinimą, automatiškai veide pasirodo šypsena, tačiau vaikinas priduria, kad po šiuo pavadinimu slypi kur kas daugiau nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

REKLAMA
REKLAMA

„Po šiuo pavadinimu slepiasi labai daug mokslų šakų – matematika, fizika, chemija bei informatika. Tai yra rimtas inžinerinis projektas su dideliu susidomėjimu ir didele auditorija“, – patikina pašnekovas.

REKLAMA

Makaronus atrado dar mokykloje

Čempionatas „Makaronų tiltai“ iš Vievio kilusio dvidešimtmečio E. Alšausko gyvenime atsirado prieš gerus trejus metus, kai tuomet dar vienuoliktokui moksleiviui apie jį papasakojo technologijų mokytojas.

„Dalyvauti tokiame konkurse Lietuvoje mums pasiūlė keturiems moksleiviams, ši idėja mane iš karto užkabino, visi galvojome, kad čia tikrai būtų galima nuveikti kažką įdomaus. Tuo metu, kai buvome moksleiviai, reikėjo praeiti moksleivių atranką, kurioje per 45 minutes reikėjo pastatyti tiltą iš makaronų vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Tą atranką praėjome su trenksmu, net keturis kartus pagerinome Lietuvos rekordą. Tada sekė moksleivių finalas, kurį laimėjome ir vėl pagerindami rekordą. Na, o didžiajame atvirame finale Lietuvoje tais metais likome ketvirti. Bet užsikabinome ir jau dalyvaujame ketvirtus metus“, – pasakoja E. Alšauskas.

Ruošėsi du mėnesius

Lietuvoje organizuojamuose čempionatuose gali dalyvauti visi norintys, pastatę tiltą iš makaronų ir klijų, kurio svoris neviršytų vieno kilogramo. Lietuvoje tokiuose konkursuose būna viena kategorija, o štai užsienyje – dvi: tiltai su važiuojamąja dalimi ir be jos.

Šiais metais Vengrijoje vykusiame pasauliniame „Makaronų tiltai“ čempionate galėjo dalyvauti studentai iš viso pasaulio, o Lietuvą atstovavo Kauno technologijų universiteto atstovai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai, subūrę komandą, turėjo sukurti reikalavimus atitinkantį makaronų tiltą ir galutinį jo variantą pateikti čempionato metu. Kaip pasakoja E. Alšauskas, ruoštis tokiam renginiui jie su komanda pradėjo dar prieš gerus du mėnesius.

„Jeigu mes turime čempionatą gegužės mėnesį, pradedame ruoštis prieš porą mėnesių: atliekamos analizės, generuojamos idėjos, ieškoma makaronų ir klijų. Jeigu paėmus taip bendrai, visiems pridėjimams, taisymams ir tikslumui prireikia apie poros mėnesių, o pats statymas užima apie savaitę“, – sako jis.

Iškovojo antrąją vietą

Taigi, pastatę tiltą iš makaronų, dalyviai veža jį į galutinį čempionato renginį. Paklausus, ar vežant tokį statinį, nekyla baimė, pašnekovas patikina, kad situacijų būna tikrai įvairių:

REKLAMA

„Pilnai sugriuvęs tiltas dar niekada nebuvo, praeitais metais į čempionatą vežėmės galutinai pastatytą tiltą ir tiesą sakant jis šiek tiek nukentėjo. Šiemet pakeitėme taktiką ir važiavome su trimis atskiromis tilto dalimis, tik ten nuvažiavę bendrai jas suklijavome“.

Makaronai – iš tiesų įdomi medžiaga, iš kurios net nebūtų galima tikėtis kažko įspūdingo. Bet keturių lietuvių sukurtas tiltas Pasaulio čempionate iškovojo net antrąją vietą. Trys komandos nariai šiame čempionate dalyvavo jau antrąjį kartą, vienam tai buvo debiutas.

„Kai statėme tiltą, pats galvojau, kad bus arba labai gerai, arba labai blogai. Šį kartą naudojome visiškai naujus makaronus, kuriuos gavome prieš keturias dienas iš Latvijos. Lietuvoje makaronų pasirinkimas yra labai siauras ir iš jų mes išspaudėme viską, ką galėjome dar praeitais metais.

REKLAMA

Nuo Lietuvos čempionato iki pasaulinio konkurso turėjome dviejų savaičių tarpą, todėl darėme tam tikrus pakeitimus. Konstrukciją palikome tokią pačią, tik iš vienos tilto vietos svorį pridėjome kitur“, – pasakoja E. Alšauskas.

Iš viso pasauliniame konkurse dalyvavo dvidešimt dvi komandos abiejose kategorijose. Pats E. Alšauskas sako, kad dalyvaujant dar pirmąjį kartą, visi komandos nariai turėjo galimybę pamatyti visą virtuvę iš vidaus.

„Daug bendravome su kitomis komandomis, matėme, kaip viskas vyksta. Kadangi esame antros vietos nugalėtojai, norėtųsi lygiuotis į pirmąją, sudaryti dar didesnę konkurenciją“, – šypteli vaikinas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų