REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ciberžolės nauda neabejotina. Šį ryškiai geltoną prieskonį turbūt esate matę indiškuose patiekaluose (kariai ir „Tikka masala“ vištiena).

Ciberžolės nauda neabejotina. Šį ryškiai geltoną prieskonį turbūt esate matę indiškuose patiekaluose (kariai ir „Tikka masala“ vištiena).

REKLAMA

Ciberžolė, kuri yra Pietryčių Azijos virtuvės bei kinų ir Ajurvedos medicinos skiriamasis ženklas, jau daugelį šimtmečių, taip pat yra kylanti žvaigždė sveikatingumo pasaulyje. Jos mėgėjai sako, kad jis padeda nuo visko – malšina skausmą, mažina svorį ir gerina imunitetą bei nuotaiką.

Be to, tai yra puikaus aromato prieskonis. „Gydomosios galios kyla iš natūralaus chemikalo, vadinamo kurkuminu.“ – aiškina Williamas W. Li, medicinos daktaras ir knygos „Valgyk, kad išgytum: Naujas mokslas apie tai, kaip organizmas gydosi pats.

Kurkuminas turi visą pluoštą galingų savybių – tyrimai yra atskleidę jo priešuždegimines, antioksidanto, antimikrobines ir nuskausminamąsias savybes.

REKLAMA
REKLAMA

Bet vien todėl, kad ciberžolėje yra kurkumino, dar užtikrintai nereiškia, kad tai – stebuklingas gydomasis ingredientas... Arba dar ne.

Kodėl? Dauguma šio prieskonio tyrimų atlikti ne su žmonėmis (o tyrimų su gyvūnais rezultatai nebūtinai tinka ir žmonėms).

REKLAMA

Be to, kai kurie ekspertai teigia, kad norint įsisavinti ciberžolės privalumus, jos suvartoti reikėtų nuo 500 iki 1 000 mg kasdien, t.y., maždaug nuo dviejų su puse iki penkių arbatinių šaukštelių.

Nors neabejotinai reikia daugiau tyrimų, jei norime išsiaiškinti, kaip būtent (ir koks kiekis) padeda sveikatai, tai visai nereiškia, kad reikėtų nustoti jį vartoti, jei dėl ciberžolės gerai jaučiatės ar jis jums tiesiog patinka jo skonis.

Jei esate sveiki, šiek tiek ciberžolės glotnučiuose, sriubose, arbatose ar net ryžiuose tikrai nepakenks. (Viena pastaba: jei svarstote, ar pradėti vartoti papildus sveikatos tikslais, pirma būtinai pasikonsultuokite su savo gydytoju ar sertifikuoti dietologu!)

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, kol kas ir toliau galite ramiai gurkšnoti savo auksinio pieno latę ir skaityti toliau, jei norite sužinoti dar keletą priežasčių, dėl kurių lig šiol atliktuose tyrimuose ciberžolė laikoma sveikatingu (net jei tyrimų kol kas nedaug).

Priešuždegiminės savybės 

Turbūt daugiausiai rinkos vertės ciberžolei duoda tai, kad ji yra natūralus priešuždegiminis produktas, sako Robin Foroutan, sertifikuota dietologė iš Morrisono centro Niujorke. „Kadangi dauguma ligų yra susijusios su nekontroliuojamais uždegimais, tikrai puikus dalykas yra vartoti žoleles ir maistą, kurie padeda organizmui suvaldyti uždegiminį procesą.“

Nors dar iki galo neaišku, kokiu būdu ciberžoėl padeda organizmui kovoti su uždegimais, gali būti, kad tai vyksta dėl sąveikavimo su uždegimus reguliuojančiais takais bei jų moduliavimo, sako medicinos daktarė Terry Wahls, Ajovos universiteto profesorė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jei žinotume, kokia vidutinė kasdienė ciberžolės dozė sveikam suaugusiam žmogui yra sveikatinga, tai teoriškai galėtų būti visapusiškai naudinga – nuo uždegiminių procesų valdymo iki atgaivos po intensyvios treniruotės.

Ciberžolė taip pat padidina labai svarbių antioksidantų enzimų kiekį, kurie apsaugo nuo laisvųjų radikalų (pavojingų chemikalų, kurie gali pažeisti ląsteles ir DNR) organizme, sako Richardas Firsheinas, osteopatinės medicinos daktaras ir Firsheino centro Niujorke įkūrėjas.

Padeda nuo skausmo 

Jei sveikstate po traumos ar kovojate su lėtiniais nugaros skausmais, šis ciberžolės privalumas mokslininkams aiškus.

„Daugelis žmonių ciberžolę sieja su nuskausminamosiomis ir priešuždegiminėmis savybėmis, o tyrimai tai patvirtina.“ – sako Charlie Seltzer, medicinos daktarė ir lieknėjimo gydytoja bei sporto fiziologijos ekspertė iš Filadelfijos.

REKLAMA

Tikėtina, kad ciberžolė malšina skausmą slopindamas tuos pačius enzimus, kuriuos slopina nereceptiniai vaistai nuo skausmo, pavyzdžiui, ibuprofenas, sako dr. T. Wahls. Kita medalio pusė? Kad pajustumėte tokį poveikį, greičiausiai reikėtų gerti maisto papildus – maždaug aštuonias ar dvylika savaičių po 1 000 mg kurkumino per dieną, teigiama vienoje „Journal of Medicinal Food“ apžvalgoje.

Tai papt verta atkreipti dėmesį, kad pasak kai kurių tyrimų, ciberžolės maisto papildai nėra stipresni už paprastą ibuprofeną, todėl nebūtina užklupus skausmui pradėti jų gerti (ar to daryti nepasitarus su gydytoju).

Užkerta kelią spuogams

Nors greičiausiai tai nebus pirmoji jūsų dermatologo rekomendacija, ciberžolė gali sulyginti odos atspalvį (saulės dėmes ir raukšles formuojančių laisvųjų radikalų poveikį mažinančių antioksidacinių savybių dėka) ir net gydyti nuo uždegiminių odos ligų, pavyzdžiui, aknės ar rožinės, sako Mona Gohara, medicinos daktarė, asocijuotoji dermatologijos profesorė iš Jeilio medicinos mokyklos ir žurnalo „Women's Health“ konsultantė.

REKLAMA

Kelias į gražesnę odą – per skrandį (karis ar vieną ar du kartus per savaitę) arba naudokite odos priežiūros produktus, kurių sudėtyje yra ciberžolės. „Niekuomet nerekomenduočiau jo teptis ant veido, nes taip ant odos gali atsirasti dėmių.“ – pabrėžia dr. M. Gohara (greičiausiai ne tokios išvaizdos norite).

Pagerina nuotaiką

Truputis geltonio jūsų mityboje taip pat gali pakelti nuotaiką. Neseniai „Phytotherapy Research“ publikuotas tyrimas parodė, kad sunkiomis depresijos formomis sergantys pacientai taip pat gerai reagavo į 1 000 mg kurkumino, kaip į 20 mg „Prozac“.

Ar žinote kas dar geriau? Po šešias savaites trukusio gydymo geriausių rezultatų sulaukė tie, kurie abu dalykus vartojo kartu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau dr. Ch. Seltzer pastebi, kad nors pirminiai tyrimai ir rodo ciberžolę turi nuotaiką gerinančių savybių, kai kuriems žmonėms tai padeda, o kitiems gali sukelti skrandžio problemų, o nuotaikai nedaryti visai jokio poveikio. Kai kurie tyrimai rodo, kad norint pajusti kokį nors poveikį, ciberžolės papildus reikėtų vartoti nuo dviejų iki trijų mėnesių.

Be to, kalbant apie psichinę sveikatą, prieš pradedant formuoti bet kokį gydymo planą, visuomet reikėtų tartis su savo gydytoju ar psichologu.

Paaštrės protas

Dr. R. Firsheinas sako, kad Indijoje yra daug mažiau sergančiųjų Alzheimerio liga, nei JAV. Taip galėtų būti todėl, kad Indijoje suvartojama labai daug ciberžolės. „Tai vienas naujausių junginių, kurie, įrodyta, gerina smegenų neurotrofinį faktorių, kuris siejamas su geresne smegenų veikla ir mažesne Alzheimerio rizika.“ – aiškina dr. R. Firsheinas.

REKLAMA

Nors ilgalaikių tyrimų apie ciberžolės sugebėjimus gerinti smegenų veiklą rezultatai dar nėra galutiniai (ir vėlgi, tam reikėtų ciberžolę vartoti didelėmis dozėmis), į savo valgiaraštį įtraukti karį keletą kartų per savaitę tikrai nepakenks. Ir dar: sportas yra dar vienas būdas gerinti neurotrofinį smegenų faktorių, pastebi gyd. R. Firsheinas.

Kontroliuoja diabetą 

Du mėnesiai nanokurkumino papildų (80 mg itin koncentruotos medžiagos formos per dieną) gali padėti cukraus kontrolei kraujyje, suvaldyti kraujo cukrų ir net pagerinti viso kūno jusles po nervų sistemos pažeidimų, kaip parodė vienas papildomosios medicinos terapijos klinikinis tyrimas.

Be to, tyrėjai šiuo metu renka žmones klinikiniams tyrimams, kuriuose bus aiškinamasi, ar kurkuminas (injekcijų ir tablečių forma) gali padėti nuo diabeto sąlygoto regos praradimo, pastebi dr. W. Li.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų