REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
42
Vilniaus sportinės gimnastikos klubas „Skrydis“ organizavo parodomąsias varžybas, kuriose pirmą kartą dalyvavo specialiųjų poreikių turintys jaunieji gimnastai. (Žmonių su Dauno sindromu ir jų globėjų asociacijos archyvo nuotr.)
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Praėjusį šeštadienį Vilniaus sportinės gimnastikos klube „Skrydis“ pirmą kartą vyko netradicinės parodomosios varžybos. Jose pirmą kartą dalyvavo specialiųjų poreikių turintys jaunieji klubo lankytojai. Skambėjo muzika, aidėjo plojimai, o ant nugalėtojų pakylos po vieną kilo visi varžybų dalyviai. Visi jie buvo apdovanoti diplomais ir medaliais, gavo ir dovanų – kuprines su klubo simbolika.

42
Skaityk lengvai

Praėjusį šeštadienį Vilniaus sportinės gimnastikos klube „Skrydis“ pirmą kartą vyko netradicinės parodomosios varžybos. Jose pirmą kartą dalyvavo specialiųjų poreikių turintys jaunieji klubo lankytojai. Skambėjo muzika, aidėjo plojimai, o ant nugalėtojų pakylos po vieną kilo visi varžybų dalyviai. Visi jie buvo apdovanoti diplomais ir medaliais, gavo ir dovanų – kuprines su klubo simbolika.

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Varžybų dalyvius sveikino Lietuvos specialiosios olimpiados komiteto pirmininkas Zenonas Misiūnas ir kiti svečiai. Salėję susirinkę tėčiai ir mamos, stebėdami savo vaikų pasiekimus, neslėpė džiaugsmo ašarų, švytėjo ir trenerių veidai.

REKLAMA

Renginį skyrė klubo 20-mečiui

Sveikindama renginio dalyvius ir svečius gimnastikos trenerė, buvusi žinoma gimnastė Rūta Gustienė sakė, kad šis renginys skirtas klubo „Skrydis“ sukakčiai – prieš 20 metų jį įkūrė trenerė, dabartinė klubo prezidentė Irina Katinienė.

R. Gustienė sako, kad vaikai ir jaunuoliai, turintys specialiųjų poreikių, šiame klube pradėjo sportuoti prieš penkerius metus. „Šiuo metu tokių vaikų yra apie 50, o iš viso klube treniruojasi 300 vaikų. Šiuo renginiu norėjome parodyti, kaip vaikai, turintys Dauno sindromą ar autizmo spektro sutrikimų, išmoksta puikiai atlikti pusiausvyros pratimus ant lygiagrečių, pratimus ant buomo, atraminius šuolius“, – vardija Rūta.

REKLAMA
REKLAMA

Ji sako, kad treneriams kyla sudėtingos užduotys: pažinti kiekvieno vaiko negalią, pajausti, kiek iš kurio galima reikalauti, be to, dirbti reikia be galo atsakingai, kad vaikas nesusitraumuotų, o gautų kuo daugiau teigiamų emocijų.

Šiame klube nuo pirmų jo įkūrimo dienų treneriu dirbantis Mindaugas Katinas aiškina, kad kiekvieno į klubą atėjusio vaiko negalia yra skirtinga ir su kiekvienu treneriai dirba individualiai, atsižvelgdami į jo galimybes. Mindaugui svarbu, kad vaikai, turintys negalią, sportuodami taptų drąsesni, išmoktų bendrauti, gautų daug teigiamų emocijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vaikų pokyčiai mane įkvepia dirbti“, – sako Mindaugas ir pasakoja apie Povilę. Kai mergaitė prieš penkerius metus atėjo į sportinės gimnastikos klubą, ji sunkiai judėjo. „Pamatysite, kai ji gimnastikos pratimus atlieka šiandien. Kai matau Povilės, Vėjo, Kirilo ir kitų vaikų pasiekimus, pamirštu nuovargį, noriu tik dirbti ir dirbti“, – sako Mindaugas ir kviečia susipažinti su jaunaisiais gimnastais ir jų tėvais.

Treniruotės – vaikų džiaugsmas

Salėje vienas po kito berniukai ir mergaitės atlieka gimnastikos pratimus, atraminius šuolius, pusiausvyros pratimus. Vienam pavyksta geriau, kitam atlikti pratimą atrodo sudėtinga, bet susirinkusieji ploja kiekvienam dalyviui. Dauno sindromą turintis aštuonerių Rapolas Rimdžius tiesiog stebina savo vikrumu, gera nuotaika. Rapolo mama Jurga Rimdžiuvienė pasakoja, kad Rapolą į gimnastikos klubą atvedė, kai jam buvo vos ketveri metukai. Buvo visko – ir norėjo sportuoti, ir patingėdavo, bet gimnastika Rapolui prilipo. Dabar berniukas jau laukia treniruočių. Rapolas lanko pirmą klasę Šeškinės pradinėje mokykloje, jis integruotas į bendrojo ugdymo klasę. „Mokykloje sūnus jaučiasi gerai. Neabejoju, kad drąsos jis įgavo sportuodamas“, – sako Rapolo mama.

REKLAMA

Trylikametis Kirilas, puikiai atlikęs gimnastikos pratimą, pribėga prie mamos ir džiaugsmingai ją pabučiuoja, o jo mama Natalija Kalašnik, vos sulaikydama džiaugsmo ašaras, sako, kad jos sūnus jau dveji metai lanko šį klubą ir sportuodamas trykšte trykšta džiaugsmu. Berniukas turi įvairiapusį raidos sutrikimą su autizmo bruožais. Iš pradžių treniruotis jam buvo sunku, nedrąsu, bet treneriai išmokė jį tikėti savimi, o tai – svarbiausia. Berniukas labai myli savo trenerius, net vardus yra jiems sugalvojęs.

Juodaplaukis vikruolis Aleksandras Peško šį gimnastikos klubą pradėjo lankyti tik praėjusių metų rudenį, tačiau berniukas nepaliauja stebinti trenerių ir savo tėčio. Jis stulbinančiai atlieka gimnastikos pratimus, atraminį šuolį. Aleksandro tėtis Olegas sako, kad sūnus turi raidos sutrikimą, bet yra labai nuoširdus, jautrus. Berniukas mokosi Gabijos gimnazijos antroje klasėje. Tėtis patenkintas, kad mokykloje sūnui padeda specialioji pedagogė ir logopedė. „Aleksandras labai mėgsta sportuoti. Jis jau žaidė ledo ritulį, užsiėmė kikboksu, bet gimnastika jam ypač patinka, tad šiuo metu Aleksandrui geriausia šiame klube“, – sako tėtis.

REKLAMA

Vyras pasakoja, kad su šeima daugiau nei 10 metų gyveno Anglijoje, tačiau šeima iširo, žmona pamėgo alkoholį ir vaikus paliko vyrui. Dabar Aleksandro mama gyvena užsienyje, savo dukros ir sūnaus likimu nesidomi. Pasidžiaugiu, kad vaikai turi rūpestingą tėtį, o Olegas sako besistengiantis, kad sūnus kuo daugiau lavintųsi. Gaila, kad Aleksandras šiemet mokosi antroje pamainoje, tad sudėtingiau vežioti į būrelius. „Bet į gimnastikos klubą suspėjame“, – pasidžiaugia tėtis.

Čempionė iš Klaipėdos

Antrokė Kamilė Eidukaitytė, turinti Dauno sindromą, šiose varžybose atstovauja Klaipėdai. Jos mama Sandra Eidukaitienė sako, kad Kamilės pasiekimai – jos trenerės Natalijos Šigajevos nuopelnas. Kamilė – antrokė, treniruojasi Klaipėdos sporto centre „Viesulas“. Mama džiaugiasi, kad dukra daug juda, sportuoja. Mergaitei prieš trejus metus diagnozuotas diabetas, tad judėti jai labai naudinga, o ir patinka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo dukros pasiekimais džiaugiasi ir Dauno sindromą turinčios penkiolikmetės Meidos mama Danguolė Burokienė, dešimtmetės Deimantės mama Alytė Belianienė. Mergaitės lanko Specialiosios olimpiados gimnastikos klubą, o jas treniruoja treneris Vasilijus ir Valentina Gavrinai. Visų varžybų dalyvių ir jų tėvelių nesuspėjame pakalbinti, bet džiugu matyti, kaip švyti jų veidai.

Švyti, nors ir pavargusi, ir šio klubo įkūrėja, klubo prezidentė I. Katinienė. Ji yra Lietuvos nacionalinės kategorijos trenerė, tarptautinės kategorijos teisėja. Irina sako, kad jai visada norėjosi ne tik ugdyti gimnastus, bet ir padaryti kilnų darbą. Pamačiusi, kaip specialiųjų poreikių turintys vaikai treniruojasi užsienyje, prieš penkerius metus nutarė pakviesti treniruotis šiame klube Dauno sindromą ar raidos sutrikimų turinčius vaikus. „Varžyti dėl geriausių rezultatų šiems vaikams nėra svarbiausia, tačiau ir pats mažiausias pasiekimas tampa didele pergale“, – sako Irina.

REKLAMA

Specialiųjų poreikių turintys vaikai klube integruojami ir į bendras grupes. Trylikametė Goda Čepulytė, turinti Dauno sindromą, liepos mėnesį važiuos į stovyklą su kitais klubo gimnastais. Iriną džiugina, kad klube jau ne vienus metus sportuojančios jaunosios gimnastės nuoširdžiai globoja vaikus, turinčius specialiųjų poreikių. Šeštokė Kotryna Kirkutytė labai greitai rado ryšį su Dauno sindromą turinčiomis mergaitėmis. „Žiūriu, kaip ji dirba drauge su jomis, ir mąstau: auga trenerė! – sako Irina. – Trenerė, kuri galbūt taip pat treniruos vaikus, turinčius įvairių raidos sutrikimų ar Dauno sindromą.“

REKLAMA

Irina ir jos vyras treneris Mindaugas, kurdami šį klubą, nepagailėjo nei energijos, nei asmeninių lėšų, vis dėlto norėtųsi, kad šio klubo veikla būtų pastebėta, paremta, skatinama ir mūsų valdžios institucijų.

Straipsnio autorė: Eglė Kulvietienė  

 

Kokioje šalyje Žanas Vanjė (1928–2019) įkūrė pirmąją „Arkos“ bendruomenę, kurioje intelekto negalią turintys žmonės ir sveikieji gyvena kartu?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Kanadoje
Belgijoje
Prancūzijoje
BALSUOTI
REZULTATAI
Kokioje šalyje Žanas Vanjė (1928–2019) įkūrė pirmąją „Arkos“ bendruomenę, kurioje intelekto negalią turintys žmonės ir sveikieji gyvena kartu?
Kanadoje
13.4%
Belgijoje
11.9%
Prancūzijoje
74.6%
Balsavo: 134

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų