REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiltuoju metų laikotarpiu padaugėja gyventojų, norinčių atnaujinti savo namų stogus ir taip pagerinti savo gyvenimo kokybę.

Šiltuoju metų laikotarpiu padaugėja gyventojų, norinčių atnaujinti savo namų stogus ir taip pagerinti savo gyvenimo kokybę.

REKLAMA

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos atkreipia dėmesį, kad keičiant asbestocementinę (šiferinę) stogų dangą, būtina laikytis saugaus darbo su asbestu reikalavimų.

Kol asbestas iš aplinkos visiškai nepašalintas, tol asbesto plaušeliai darbuotojams ir visuomenei kelia riziką sveikatai.

Asbestas – pavojinga kancerogeninė medžiaga

Asbestas yra natūraliai gamtoje aptinkamas mineralas. Jį sudaro magnio silikatai, geležies, magnio, aliuminio, kalcio ir silicio oksidai.

Priklausomai nuo oksidų sudėties ir kristalų struktūros, asbestas skirstomas į kelias formas: chrizotilą (baltas asbestas), amozitą, krokidolitą (mėlynasis asbestas), aktinolitą ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Visos asbesto formos yra pavojingos žmogaus sveikatai. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, rūkantiems asmenims, veikiamiems asbesto, rizika susirgti plaučių vėžiu yra didesnė nei nerūkantiems.

REKLAMA

Asbestas yra pavojingas žmonėms, kai jo plaušeliai (skaidulos) patenka į orą

Kol asbesto turintys statiniai ar gaminiai yra neliečiami, asbestas didesnio pavojaus nekelia. Tačiau tuos statinius griaunant, o asbestinius gaminius ardant, laužant ar kitaip apdorojant, aplinkoje pasklinda labai smulkūs, akimi nematomi plaušeliai.

Taip pat asbesto plaušeliai gali patekti į aplinką, vykstant asbesto produktų (plokščių, šiferio, vamzdžių) korozijai, atliekant katilinių, šiluminių tinklų izoliacijos remontą arba renovaciją, keičiant šiferinę stogų dangą.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl asbesto pluoštinės struktūros ir cheminio atsparumo, asbesto plaušeliai plaučiuose išsilaiko labai ilgai. Nors organizmo apsauginė sistema siekia juos suardyti ir pašalinti, tačiau dėl plaušelių struktūros lieka ir tampa potencialiu ligą sukeliančiu veiksniu.

Į plaučius patekusios asbesto skaidulos gali sukelti tokias ligas kaip asbestozė (plaučių audinio randėjimas), plaučių vėžys ir mezotelioma (pleuros vėžys).

Sunkūs negrįžtami sveikatos pakenkimai dažniausiai išsivysto po ilgo laiko. Jų atsiradimo laikui ir sunkumui turi įtakos asbesto veikiamo žmogaus amžius, individualus jautrumas, turimos ligos (pavyzdžiui, kvėpavimo sistemos lėtinės ligos), žalingi įpročiai (rūkymas), oro tarša kitais pavojingais junginiais ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Asbesto šalinimo pagrindinis tikslas – apsaugoti aplinką nuo pavojingų asbesto plaušelių

Jeigu asbesto produktų (šiferio, šiluminės izoliacijos ir kt.) yra jūsų aplinkoje, patariama asbesto šalinimo darbus patikėti specialistams, kurie, priklausomai nuo asbesto produktų techninės būklės, patars kokiais produktais pakeisti ir saugiai pašalinti asbesto turinčius produktus.

Asmenys, dirbdami su asbesto turinčiomis medžiagomis, būtinai turi naudoti kvėpavimo takų apsaugos priemones, dėvėti specialius nelaidžius dulkėms darbo drabužius, pirštines, avėti batus lygiu paviršiumi.

Vietas, kuriose yra asbesto produktų, rekomenduojama:

atitverti ir pažymėti ženklu: „Atsargiai asbestas!“;

darbus atlikti tik „šlapiu būdu“, t. y. drėkinant vandeniu;

nelaužyti atliekų ir nemėtyti iš aukščio;

atliekas pakuoti į sandarias pakuotes ir išvežti tik į specialias aikšteles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų