REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidėjus vasaros sezonui, naujienų portalas tv3.lt kviečia elgtis atsakingai ir, ištikus bėdai, padėti šalia esančiam žmogui. Tiksli informacija, kaip elgtis, jeigu įsisiurbė erkė.

Prasidėjus vasaros sezonui, naujienų portalas tv3.lt kviečia elgtis atsakingai ir, ištikus bėdai, padėti šalia esančiam žmogui. Tiksli informacija, kaip elgtis, jeigu įsisiurbė erkė.

REKLAMA

Į vasarą žengiame su straipsnių ciklu, kuriame su skaitytojais dalinsimės patarimais, kaip suteikti pirmąją pagalbą.

Žinia, vasarą padažnėja nelaimingų atsitikimų, o pramogos gamtoje, lauke arba miške neretai baigiasi traumomis arba nelaimingais atsitikimais.

Kad atostogos bei laisvadieniai neapkarstų, o nuotaika nedingtų net ištikus bėdai, publikuojame konkrečius, išsamius bei profesionalius patarimus, kuriuos tv3.lt skaitytojams parengė geriausi šalies medikai ir specialistai.

Kaip elgtis, jeigu įsisiurbė erkė:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė tiksliai paaiškino, kaip elgtis, jeigu jums arba žmogui, kuris yra šalia jūsų, įsisiurbė erkė.

REKLAMA
REKLAMA

1. Kuo greičiau, nieko nelaukdami, staigiu judesiu į viršų ištraukite erkę;

2. Tai padarykite pirštais arba pincetu, jeigu tokį turite;

3. Dezinfekuokite žaizdelę;

Tai – patys svarbiausi žingsniai, kuriuos privalo žinoti bei vadovautis kiekvienas.

Ištraukus erkę, būtina stebėti įsisiurbimo vietą. Iki 5 centimetrų diametro paraudimas yra normalus, todėl nereikėtų išsigąsti ir jaudintis.

REKLAMA

Į medikus kreipkitės šiais atvejais:

1. Pajutus galvos, sąnarių, raumenų, sprando skausmus. Tai yra pirmieji erkinio encefalito požymiai.

2. Pastebėjus plintančią ir lokaciją keičiančią vadinamoji „klajojanti raudonė“ – raudona didelė dėmė, kuri išryškėjusi erkės įkandimo vietoje. Tai yra pirmieji Laimo ligos požymiai.

Neieškokite pinceto 

Gana dažną klaidą daro žmonės, kurie galvoja, kad ištraukti erkę gali tik medikai arba tam padaryti reikalingas pincetas.

„Labai svarbu erkę ištraukti kaip įmanoma greičiau. Jeigu po ranka neturite pinceto, traukite erkę pirštais, kaip įmanoma skubiau. Laimo liga organizme plinta itin greitai, todėl rizika ja užsikrėsti mažėja priklausomai nuo to, kaip greitai ištrauksite erkę.“

REKLAMA
REKLAMA

Specialistė sako, kad vežti tirti erkės tikrai nereikia, nes tai nieko nepakeis. „Žinia yra tokia – beveik visos Vilniaus parkuose tirtos erkės buvo infekuotos, tačiau tai, kad jūs nuvešite erkę ir ištirsite, nieko nepakeis.

Pacientai sako, kad ramiau miega sužinoję atsakymus, tačiau daug ramiau jums bus tada, kai patys save stebėsite, ar neryškėja požymiai, skausmai ar, pavyzdžiui, neatsiranda dėme, reiškianti Laimo ligą.“

Ant žmogaus odos patekusi erkė įsisiurbia nejuntamai, o vienu kartu šis parazitas žmogų gali užkrėsti net keliomis ligomis – erkiniu encefalitu, Laimo ar kitomis ligomis.

Sergamumas erkių platinamomis ligomis skirtinguose Lietuvos regionuose skiriasi. Daugiausia susirgimų fiksuojama Vidurio Lietuvoje, Kauno ir Panevėžio miestuose bei apylinkėse, teritorijose aplink Radviliškį, Pasvalį, Kėdainius. O Klaipėdos, Raseinių ir Akmenės rajonuose pavojingi virusai yra ne taip išplitę.

Svarbu žinoti, kad veiksmingos vakcinos nuo Laimo ligos nėra, jai imunitetas neįgyjamas, todėl žmogus šia liga gali susirgti pakartotinai, jeigu jam vėl įkąs užsikrėtusi erkė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų